Nici de PSD nu-i pasa lui Victor Ponta? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 06 Iunie 2015, ora 07:02
10337 citiri
Nici de PSD nu-i pasa lui Victor Ponta? (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

De ce Victor Ponta ar trebui sa-si dea demisia din functie dupa ce a fost pus sub urmarire penala pentru 17 fapte de fals, evaziune fiscala si spalare de bani, nici nu cred ca mai trebuie explicat.

A spus-o insusi Victor Ponta in urma cu 3 luni de zile: "Daca DNA va incepe urmarirea penala in ce ma priveste pentru un dosar, cu siguranta ca atunci am spus acest lucru: voi demisiona".

Eu va intreb asa: va imaginati ca daca maine Angela Merkel sau James Cameron ar fi intr-o situatie similara ar raspunde "doar Parlamentul poate sa ma demita"? Intr-un stat de drept, intr-o tara europeana, asa ceva este de neimaginat.

Dl. Ponta spune ca daca ar demisiona ar fi dictatura. A legii? Exceptionala tara aflata sub dictatura legii. Aici nu e vorba de vreo raspundere politica pe care, da, premierul o angajeaza numai in fata Parlamentului. Este vorba despre raspunderea penala. Dl. Ponta este urmarit penal pentru fapte foarte grave pentru care, prin insumare, ar putea face ani de inchisoare.

Cum poate un premier acuzat de evaziune sa conduca ofensiva impotriva evaziunii fiscale care lipseste bugetul tarii de milioane de lei anual? Sa emite reglementari despre felul in care trebuie pedepsiti evazionistii cu o taraba in piata? Cum poate premierul acuzat de spalare de bani sa gestioneze fonduri europene si bani publici romanesti?

Cum va imaginati ca un premier acuzat de asemenea fapte poate sa stea la masa la Bruxelles cu restul liderilor europeni? Sa ia parte la luarea deciziilor, la incheierea de acorduri care implica tot spatiul comunitar? Un potential infractor? Un potential evazionist, spalator de bani si falsificator, ce ironie teribila!, exact prin metoda plagiatului copy-paste?

Cred ca Victor Ponta sacrifica pozitia de premier al Romaniei, in plan intern si extern, arunca in derizoriu actul de guvernare insusi. Ce ar fi zis dl. Ponta din opozitie, daca, sa zicem, premierul Boc sau premierul Ungureanu ar fi fost pus sub urmarire penala in timpul mandatului? Se lega cu lanturile de usa Palatului Victoria strigand "demisia" pana ragusea?

Si va intreb, daca dl. Ponta va fi pus, de exemplu, sub control judiciar, cum o sa-si indeplineasca mandatul? Intre sectia de Politie si Palatul Victoria? Cum o sa impace functia cu eventualele interdictii impuse de controlul judiciar, de exemplu, aceea de a nu parasi tara sau Bucurestiul, de a nu lua legatura cu anumite persoane care pot fi in subordinea domniei sale?

Este o situatie, exact asa cum spune presedintele Iohannis, imposibila. Chiar mai mult, este o situatie umilitoare pentru Romania. Mie mi se pare o situatie chiar de neimagiat, asa cum, repet, i se parea lui Victor Ponta insusi in urma cu trei luni.

Dar dl. Ponta nu numai ca nu demisioneaza, ci contraataca prezentand pe Facebook o serie de documente care ar dovedi ca nu a avut nicio relatie contractuala cu Turceni si Rovinari si nici nu a fost asociat al firmei Sova si Asociatii. Dar nimeni nici nu a sustinut asa ceva.

Suspectul Ponta este acuzat ca a beneficiat de banii de la Turceni si Rovinari prin intermediul firmei lui Sova, nu direct. Apoi, relatia contractuala dintre Victor Ponta si Casa de avocatura a lui Dan Sova apare in declaratia de avere a premierului, suma cu suma. Nu e nimic de dovedit din acest punct de vedere.

Problema este pentru ce a luat banii aceia, pentru care servicii avocatiale, in care cauze penale? Avocatii lui Sova spun niciunul, iar actele care ar dovedi totusi munca depusa sunt, potrivit pocurorilor, falsificate "copy-paste".

Apoi, dl. Ponta a scris ambasadelor straine pentru a explica contextul politic al punerii sub urmarire penala, cu TVA, cu Basescu, cu motiune. In ordine. Dar cu evaziunea, spalarea si falsul cum stam? Facurati sau nu facurati ce zice DNA?, ca asta e ideea de baza care cred ca preocupa ambasadele si cancelariile.

De ce se cramponeaza dl. Ponta de functie nu mi-e greu sa inteleg. Daca pierde functia, pierde tot. Nu ar fi inceputul sfaristului, acela a fost in noiembrie. Ar fi sfarsitul sfarsitului.

Ca dlui Ponta nu ii pasa de imaginea Romaniei, de imaginea Guvernului, de soarta acestei tari, pe mine, una, nu ma mira. Dar dl. Ponta da cred dovada ca nu are nicio sensibilitate nici vis a vis de propriul partid.

Ar trebui, cred, sa intelega ca tarand acest mandat in continuare in calitate de premier suspect, riscul unui cost electoral masiv pentru PSD este imens. Asta in conditiile in care sustinerea publica pentru anticoruptie si DNA este la cote record, potrivit tuturor sondajelor de opinie. Este dispus PSD sa mai plateasca pentru Victor Ponta un decont electoral dupa cel din noiembrie?

Ca sa-l tina premier, PSD trebuie sa respinga cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale, pentru ca ea, odata incuviintata, suspendarea de catre presedinte e foarte probabila si Klaus Iohannis a lasat sa se inteleaga acest lucru in interviul de la TVR. Ce cost politic asupra PSD ar avea aceasta infruntare a Justitiei?

Asa ca nu stiu ce e pragmatic preferabil electoral pentru PSD. Sa se agate de o guvernare atat de subrezita defiland cu un premier urmarit penal, cu toate consecintele, sau sa se retraga in Opozitie, unde sa se refaca, sa isi gaseasca un nou lider cu care sa se duca spre anul electoral viitor?

S-o gandi la ecuatia asta si UNPR? Comunicatul lui Gabriel Oprea mi se pare rabinic: parteneriat si cu premierul, si cu presedintele. Nu stiu daca mai pot fi impacate in acest moment si chiar nu stiu unde va gasi dl. Oprea interesul national.

Cred ca de aceste raspunsuri depinde, de fapt, soarta lui Victor Ponta si a guvernarii Romaniei.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Ponta urmarit penal, #Ponta demisie, #Ponta acuzatii DNA , #premier