"Nici in '89 n-au putut sa ne impuste pe toti!" Ce ne spune, de fapt, Victor Ponta? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 23:56
15924 citiri
"Nici in '89 n-au putut sa ne impuste pe toti!" Ce ne spune, de fapt, Victor Ponta? (Opinii)

"Nici in 1989 n-au putut sa ne impuste pe toti. Eu atunci aveam 17 ani si am iesit in strada ca multi dintre dvs, deci cred ca nici in 2014 nu se poate intampla acest lucru si cred ca proiectele importante pe care le aveti pentru cetatenii tarii le veti desfasura in continuare", le-a spus Victor Ponta presedintilor de consilii judetene PSD adunati la Bucuresti tocmai cand DNA face macel printre greii social democrati.

Mi se pare o declaratie de o gravitate care depaseste toate iesirile antijustitie ale lui Victor Ponta de pana acum. Pentru ca domnia sa nu mai vorbeste despre o justitie basista, controlata politic. Prin asocierea cu crimele din decembrie 1989, Victor Ponta creeaza voluntar imaginea unei justitii criminale, represive, de tip ceausist, a carei rasturnare este un act de eroism si patriotism.

Imediat, Marian Oprisan a preluat si supralicitat mesajul - justitia impotriva poporului: "Ceea ce va pot spune este ceea ce a spus si presedintele partidului, domnul prim-ministru Victor Ponta: nu o sa poata sa ne aresteze 7,4 milioane de romani pana in noiembrie".

Ce ne spune Victor Ponta, ca procurorii trebuie impuscati precum Ceausescu la Targoviste? Ca e nevoie de condamnare publica a magistratilor, asa cum a fost condamnarea comunismului?

Si cand face aceasta declaratie? Imediat dupa ce in presa au aparut niste stenograme care par sa dovedeasca faptul ca Adrian Duicu facea trafic de influenta din biroul premierului.

Spunand "sa ne impuste pe toti", folosind deci persoana intai plural, dl. Ponta se aseaza singur in rand cu potentialii infractori si isi admite fapta? Sunt intrebari de o gravitate extrema pe care premierul le-a lasat in aer si care nu planeaza doar asupra capului domniei sale, ci asupra Romaniei in ansamblu, pentru ca Victor Ponta nu e nici un cetatean oarecare, nici macar un politican oarecare, ci este premierul Romaniei.

Nu cred ca exista tara civilizata din lumea aceasta, nu mai vorbesc de o tara europeana, in care asemenea declaratii ale unui prim ministru ca nu se soldeze cu o demisie imediata si chiar cu iesirea definitiva din viata politica.

Pentru ca ele transmit un inadmisibil si extrem de periculos mesaj de neincredere in actul de justitie si cred ca indeamna implicit cetatenii Romaniei sa vada in procurori niste dusmani ai poporului impotriva carora trebuie luptat din toate puterile.

Eu inteleg, am spus-o deja, ca dl. Ponta este intr-o situatie extrem de delicata in raport cu propriul partid din care ii vin reprosuri, inclusiv publice, ca nu a reusit sa asigure imunitatea celor cu probleme penale, desi detine puterea, desi a semnat cu propria mana propunerile pentru sefiile parchetelor. O imunitate imposibila din cauza presiunilor occidentale uriase explicite.

Inteleg si probabila surpriza a domniei sale vazand ca SRI, condus chiar de nasul domniei sale, a facut interceptari chiar in biroul sau din Palatul Victoria.

Dar dincolo de toate acestea, macar din cand in cand, Victor Ponta ar trebui sa isi aminteasca faptul ca este premierul acestei tari si ca din aceasta pozitie nu are dreptul sa spuna chiar tot ce ii trece prin cap, nu are voie sa isi exprime toate frustrarile personale. Imi amintesc ca acesta era, de altfel, unul dintre reprosurile pe care i le facea mereu lui Traian Basescu.

In plus, nici ca strategie de dublu mesaj nu cred ca aceea aleasa acum de Victor Ponta mai este eficienta, ba chiar ar putea duce la totala decredibilizare a domniei sale, interna si externa.

Social democratii penali nu cred ca se multumesc cu declaratii de simpatie si incurajare, oricat de intense sunt ele. De fapte au nevoie.

Cancelariile occidentale, intr-adevar, nu vad aceste fapte, ci dimpotriva, o justitie care functioneaza cu toate motoarele turate.

Dar un premier care asociaza o ampla operatiune anticoruptie cu represiunea comunista poate fi un partener credibil cu adevarat? Cand un om scoate pe gura astfel de vorbe, oare cum gandeste el cu adevarat si ce ar face in secunda in care presiunea europeana si americana ar slabi cat de putin?

Iar un om obisnuit cred ca se poate gandi asa: daca Victor Ponta are probe ca asistam la o ampla operatiune de represiune nedreapta, sa le faca publice, sa sesizeze parchetul condus de Tiberiu Nitu! Daca nu are probe, discutam despre o calomnie teribila, daca le are si se limiteaza la astfel de declaratii incediare neprobate, este partas la represiunea pe care o acuza.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Victor Ponta Radu Mazare Adrian Duicu, #Victor Ponta Justitie, #Victor Ponta DNA , #premier