Nu le-ar fi rusine! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 23:59
10690 citiri
Nu le-ar fi rusine! (Opinii)
Foto: crestinortodox.ro

Un lung sir de politicieni a pangarit din nou sarbatoarea Sfantei Parascheva.

De la Victor Ponta si Liviu Dragnea, pana la Elena Udrea, tot felul de figuri care au in comun cu dreapta credinta, smerenia si onestitatea cam cat am eu astrofizica (cu deosebirea ca eu macar pe aceea as putea, teoretic, sa o invat) s-au dus sa se inchine la moastele Precuvioasei.

Adica, mai pe romaneste, sa-si afiseze evlavia, sa faca parada de ea si pasamite sa empatizeze cu poporul.

"Decat" ca empatia cea mare nu s-a manifestat si la coada imensa, adica si la cazna ce precede momentul de gratie. In timp ce mii de pelerini asteptau ore in sir, unii disperati, altii cat se poate de credinciosi, altii ca la un spectacol monden pe gratis, politicenii s-au infipt direct in fata ca oameni importanti si ocupati ce se afla. Adica, in viziunea lor, nici in fata lui Dumnezeu nu suntem egali si in fata Lui tot cu SPP facem ordine, nu-i asa?

Ma intreb pentru ce s-o fi rugat Victor Ponta la moaste. Sa i se intoarca norocul despre care presa germana zice ca l-ar fi parasit? Sa gaseasca o cale sa evite o candidatura prezidentiala care devine din ce in ce mai putin convenbila? Sa vina Gruia cu banii pentru CFR?

Chiar asa, un premier care are pe masa dosare atat de grele, inclusiv privatizarea CFR ajunsa intr-un stadiu de maxima periculozitate pentru o companie strategica a Romaniei, dar si pentru imaginea tarii in fata investitorilor, are timp sa se duca la moaste. In loc sa-i friga inima pentru problemele tarii, pe el il frige exercitiul de imagine.

Dar Liviu Dragnea, pentru ce s-o fi rugat? Pentru vesnica odihna a mortilor care au votat la referendum? Pentru sanatatea viilor care au fost adusi la vot, dupa cum zicea domnia sa in ziua scrutinului, "legati, luati in brate" la vot? Pentru norocul in viata al lui Lucian Papici? Sau poate pentru o viata cat mai lunga a lui Victor Ponta in fruntea PSD?

Si d-na Udrea oare ce si-o dori din inima? Poate s-a rugat pentru succesul d-lui Falca in algerile interne din PDL pentru stabilirea prezidentiabilului partidului. Dar indiferent pentru ce s-o fi rugat, de ce o credincioasa autentica speculeaza electoral momentul si face bilantul banilor pe care i-a alocat nu stiu caror proiecte prin Moldova cand era ministru? Parca era vorba despre credinta, smerenie si modestie, ultima oara cand am citit Biblia.

Dupa 23 de ani de politica, iata ca tot la moaste isi cauta politicienii popularitatea. Ca daca proiecte nu au, rezultate nu ofera, daca toti sunt doar niste staruri de televiziuni, niste papusari sau marionete ale jocului de culise, macar cu efectele de imagine sa faca puncte.

Dar vina nu e a lor. Ei sunt doar cinici. Rechini. Fac ceea ce stiu ca se cere. Se adapteaza la asteptarea electoratului. Si da, din pacate, inca avem un electorat la care prind astfel de exhibitionisme cucernice. Cand oamenii care stau la cozile acelea imense vor huidui hienele electorale care o iau pe scurtatura si le vor intoarce spatele, cand astfel de cinisme vor fi sanctionate, nu recompensate cu voturi, vom avea o sansa.

Si stiti ceva? Declar public ca eu nu voi mai vota decat politicieni care se duc la biserica numai singuri, fara sa-i stie nimeni. Sau daca o fac in public, la mari evenimente, o fac ca toti muritorii de rand, stau la coada imensa, in rand cu ultimul roman, fara sa faca declaratii presei sau sa isi vesteasca pe Facebook cucernicia. Altfel, nu sunt decat exercitii electorale gretoase pentru care ar trebui sa primeasca exact inversul rugaciunilor lor.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#politicieni moaste Parascheva, #Elena Udrea Victor Ponta Liviu Dragnea , #premier