Nu suntem colonie. Devenim tara bananiera (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 18:57
13172 citiri
Nu suntem colonie. Devenim tara bananiera (Opinii)

Refuzul lui Victor Ponta de a se intalni cu asistentul secretarului de stat american, Victoria Nuland, aflata intr-o vizita fulger la Bucuresti pentru discutii privind intarirea statului de drept in Romania, este o sfidare la adresa SUA pe care nu cred ca premierul ar fi trebuit sa si-o permita.

Eu inteleg ca nu are niciun chef sa auda ce va avea de transmis d-na Nuland, dar motivul invocat pentru refuz este nu numai transparent, ci si ridicol. A invoca agenda cu mult prea incarcata cand pe site-ul guvernului nu aparea nici macar o intalnire sau o actiune, macar de semanta este infantil.

Colac peste pupaza au aparut si declaratiile batoase si bascalioase ale consilierilor sai.

Gyorgy Frunda a declarat pentru Ziare.com: "Mi se pare putin cu un aer de superioritate, ca si cum ar vorbi dirigintele cu elevii. (...) Romania nu e colonie". Si Radu Popa, altfel un anonim desavarsit, a simtit nevoia sa se dea in stamba: "Nu vine nimeni sa ne verifice daca avem unghiutele curate. Eu sunt de acord ca nu suntem colonie. (...) Subsecretarul american de stat nu vine in Romania sa ne traga de urechi".

Consilier al lui Ponta: Uncle Sam ne priveste cu superioritate. Nu suntem colonie

Suntem ceea ce meritam sa fim si nimic mai mult. Nu vrem statut de colonie? Ar trebui sa ne comportam ca o tara cu adevarat civilizata, autentic stat de drept, cu respect metabolizat pentru justitie.

Chiar nu cred ca SUA se innebuneste sa intervina la Bucuresti periodic. Sunt convinsa ca si Washingtonul si Bruxelles-ul ar prefera sa aiba in Romania un partener stabil si serios, nu un copil problema despre care nu ai nicio garantie ca in secunda urmatoare nu va da foc casei.

Dar nu au de ales. Puterea de la Bucuresti reduce Romania la un statut inferior coloniei. Acelea pana la urma tot asimilau valorile colonizatorului. Noi paream incorigibili. Dupa ce in 2012 USL a dat de pamant cu CCR, acum scoate parlamentarii si ministii in afara legislatiei anticoruptie si dezincrimineaza conflictul de interese, dand practic liber la furat. Si, bomboana de pe coliva, se pregateste sa scoata din inchisoare vreo 17 mii de infractori de drept comun, ca sa-si salveze si penalii care nu pot fi salvati prin ciuntirea legii.

Asa ceva nu vezi nici macar intr-o colonie. Vezi numai in lumea a treia, spre care ne duce in viteza haita de borfasi din politica.

Da, este un adevar teribil, cel mai trist cu putinta, ca democratia si statul de drept din Romania depind exclusiv de interventia straina. Asa cum e teribil ca din acest punct de vedere dependenta Romaniei de finantarea externa e salvatoare, pentru ca astfel exista totusi o parghie impotriva USL. Altfel, nimeni si nimic nu ar putea opri tavalugul impotriva justitiei.

De ce intervin SUA? Pentru ca spre norocul nostru au interese strategice in Romania si nu isi pot permite sa ne lase de izbeliste ca pe niste incorgibili cu mult prea obositori pentru a fi frecventabili.

Si dupa ce ne-a adus la un statut inferior unei colonii, dupa ce ne-a transformat in tara bananiera sub aspectul statului de drept, iata ca Victor Ponta isi permite sa sfideze Washingtonul. Pentru ca d-na Nuland nu este o oarecare venita sa viziteze Bucurestiul. Este reprezentanta celui mai inalt nivel al politicii americane. Nu vine de capul domniei sale, vine sa livreze mesajul Casei Albe. Si Victor Ponta ii tranteste usa in nas.

Eu inteleg ca domnia sa joaca acum pe taciunii aprinsi de penalii din USL si este obligat la sacrificii de imagine externa uriase, pentru a-si mentine pozitia in partid si in fruntea guvernului.

Dar ar fi bine pentru domnia sa sa nu uite un lucru. Washingtonul nu glumeste cu lucrurile cu adevarat importante pentru el. Si nici nu digera figurile unui "carlan" (Ion Iliescu dixit!) aflat sub papucul penalilor din propriul partid. Singurul motiv pentru care a fost pana acum un partener de discutii cat de cat tolerat dupa evenimentele din 2012, era impresia ca este mai rational decat Crin Antonescu si poate fi la o adica adus pe calea cea buna. Daca impresia aceasta se va spulbera, va fi trecut in rand cu fostul sau tovaras pe lista neagra a indezirabililor.

Ce pret va plati candidatul Ponta pentru statul de indezirabil e treaba domniei sale si a partidului domniei sale, in niciun caz vreo paguba prea mare pentru Romania. Dimpotriva, ar zice multi.

Problema e pretul pe care il va plati Romania condusa de un "carlan" (Ion Iliescu dixit!) arogant cu lumea civilizata, dar terifiat de borfasii care ii tin sforile in partid.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Victoria Nuland vizita Bucuresti, #Ponta justitie, #Frunda Romania colonie , #premier