Nu suntem toti la fel! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 04 Iunie 2015, ora 14:06
4385 citiri
Nu suntem toti la fel! (Opinii)
Foto: Arhiva Facebook/Victor Ponta

"Sa nu va aflati si voi... Sa fiti arestati, sa stati in arest si dupa aia achitati. Ganditi-va mai bine la asta", le-a spus Victor Ponta jurnalistilor care il intrebau de votul in privinta cererii de incuviintare a arestarii lui Dan Sova.

Mi se pare una dintre cele mai perverse forme de manipulare in cadrul asaltului de decredibilizare a Justitiei. Inducerea neincrederii in actul de justitie, a temerii generalizate ca oricine, oricand, perfect nevinovat, poate fi aruncat in temnita. Sentimentul ca in Justitie nu trebuie sa te increzi, ci de Justitie trebuie sa te temi ca de o sursa de abuzuri.

In plus, in opinia mea, apare ideea ca toti suntem la fel. Vinovati si nevinovati, spagari si oameni cinstiti, ticalosi si oameni corecti. Toti la fel, toti victime imposibil de departajat, ale Justitiei. Singura diferenta este, nu-i asa?, ca doar unii au ajuns dupa gratii, intamplator si nejustificat, in timp ce altii doar se pot astepta in orice moment la asta. Atat si nimic mai mult.

Nu, domnule Ponta, nu suntem toti la fel!

Nu toti am luat spagi cat un om onest nu castiga din leafa poate nici macar intr-o viata. Nu toti stam cu tablourile sub pat, nu toti distrugem "hardurile" computerelor ca sa nu ajunga procurorii la ele, nu toti confectionam procese verbale false, nu toti primim genti cu sute de mii de euro prin birou, nu toti deturnam bani publici si nu toti facem evaziune fiscala.

Si cu siguranta nu toti suntem abonati la contracte acordate de sefi de consilii judetene aflati prin subordinea cumnatilor nostri. Va asigur de asta.

Eu nu ma tem ca voi arestata. Este ultima mea teama pe lumea asta, pentru ca stiu ca nu am facut nimic ilegal. Dar ma tem foarte tare de altele.

Ma tem ca daca ma imbolnavesc voi ajunge intr-un spital prost dotat, in opinia mea si din cauza ca banii Sanatatii sunt furati de cei care au de ce sa se teama de arestare. Si bine ar fi sa se teama din ce in ce mai tare.

Mi-e teama ca mergand cu masina pe sosea voi fi lovita de un sofer care a primit permisul dupa ce a dat spaga unuia care sper sa se teama tot mai tare de catuse. Sau ca imi voi rupe rotile masinii in gropile unui drum prost facut sau nereparat, din cauza spagilor incasate de cei care ar trebui sa viseze noapte de noapte numai catuse.

Mi-e teama ca la scoala copiii mei nu au parte de conditii decente si profesori multumiti de viata lor, pentru ca banii se scurg in spagile incasate de "nevinovati" care are trebui sa ajunga dupa gratii.

Ma tem ca in niste ani nu voi le voi mai putea arata copiilor mei paduri decat prin carti, pentru ca cele naturale vor fi fost rase de mafia celor care de-abia acum incep sa intre dupa gratii.

Eu de astea si de multe altele ma tem, domnule Ponta. Eu ma tem de efectele coruptiei generalizate din care s-au imbogatit obscen "nevinovatii" ajunsi deja dupa gratii sau care se pregatesc sa ajunga tot acolo.

De efectele coruptiei ar trebui sa va temeti si dvs, domnule Ponta, ca premier al acestei tari pe care munciti, nu-i asa?, din zori si pana in noapte sa o propasiti. Si cred ca ar trebui sa fiti primul pe care sa il doara sufletul pentru fiecare ban public furat, gandindu-va ce ati fi putut face cu el in interesul romanilor.

Dar am senzatia ca pe dvs va doare sufletul mai mult de corupti.

Nu, domnule Ponta, omul onest nu are de ce sa se teama ca poate fi arestat din senin si aruncat dupa gratii. Ati facut, cred eu, o trimitere destul de transparenta la cazul Rarinca. Nu aveti nicio curiozitate care va fi decizia in cazul contestatiei in anulare si al anchetei Inspectiei Judiciare? Va intreb in calitatea dvs de fost procuror, interesat, nu-i asa, in primul rand de adevar si dreptate pana la capat.

Eu sunt foarte curioasa sa vad aceste decizii si abia dupa voi putea sa spun la randul meu daca eroarea judiciara a fost la arestare sau la achitare. Poate una dintre aceste decizii va explica, de exemplu, de ce insasi dna Rarinca a cerut in timpul procesului schimbarea incadrarii juridice din santaj in hartuire. Ca dupa mintea mea, un nevinovat cere achitare, nu schimbare de incadrare juridica. Dar poate gresesc, ca nu sunt fost procuror ca dvs.

Dar indiferent unde a fost eroarea, dvs, ca fost procuror cum spuneam, ar trebui sa stiti foarte bine ca erori judiciare exista oriunde in lumea asta. Dar ele sunt rare, cred ca mult mai rare decat erorile de guvernare, de exemplu, asa cum ar fi, sa zicem, eroarea cu impozitarea bacsisului. Sau eroarea care a facut ca mii de romani din diaspora sa nu poata vota.

Orice activitate umana implica riscul de eroare, dar asta nu inseamna ca trebuie decredibilizata intreaga activitate cu pricina. Sau daca asta e cumva logica, si dintr-o eventuala eroare judiciara ajungem la concluzia ca orice nevinovat poate ajunge arestat, ar insemna ca dintr-o eroare de guvernare trebuie sa tragem concluzia ca toate actele unui guvern sunt eronate?

M-am gandit foarte bine, domnule Ponta: nu de arestare ma tem, ci de coruptie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Victor Ponta Dan Sova arestare, #Victor Ponta coruptie, #Victor Ponta Mariana Rarinca , #premier