Omul a carui gura vobeste fara el (Pamflet)

Marti, 06 Mai 2014, ora 21:52
7498 citiri
Omul a carui gura vobeste fara el (Pamflet)
Foto: Zeit

Iata ca, intre doua inundatii, domnul Ponta si-a spus parerea si cu privire la razmeritele din Ucraina vecina: putem dormi linistiti, pentru noi nu exista pericol de razboi.

De altfel, chiar si Vladimir Putin a declarat presei - cel putin formal - ca se va razboi folosind numai arma diplomatica, iar presedintele Obama a explicat ca are alte parghii de lupta, bazate pe sanctiuni. Nu mai ramasese decat sa se pronunte si Ponta al nostru, ca sa rasuflam usurati.

Dar chiar si domnul Ponta tot pe parghii conteaza. Parghiile dansului, vad eu, sunt antenele prietene si televiziunile antibasiste. Mai pune baza pe parghia Dragnea de o parte, pe parghia Oprea de partea cealalta si pe barca pneumatica, in caz ca se da cod rosu de potop si trebuie sa fie prezent la datorie.

Nu stiu cu cine s-a consultat premierul in problema privind pericolul care nu exista pentru noi. In mod normal, cu domnul Dusa, specialistul in apararea tarii si inteleptul care a intrat in istorie cu sintagma privind trupurile neinsufletite ale cadavrelor celor decedati, ajunsa mai cunoscuta si mai comentata chiar decat "veni, vidi, vici" si decat "eppur si muove".

In orice caz, cu presedintele tarii nu s-a consultat. Asta mai trebuia! Probabil, s-ar fi suparat tata socru'. Mai curand, poate i-o fi cerut parerea lui Dragnea, poate opinia lui Oprea, desi era suficienta expertiza specialistului nr. 1 in apararea tarii, Mircea Dusa, om care - pana sa ajunga in politica - n-a fost decat functionar, iar apoi sef la "Consiliul Popular" din Toplita.

Nu zic, Traian Basescu isi are cusururile lui. De exemplu, in locul dansului, nu m-as fi dat in spectacol pozand in tricou alb, nici macar la mare, nu m-as lauda in public ce partid voi sustine cand voi termina mandatul si n-as intarata domnisoarele de la Antena, amintindu-le de fiecare data ca turnatorul Felix Voiculescu e condamnat sa stea 5 ani la racoare (in prima instanta).

Dar nu pot nega faptul ca Traian Basescu pare bine informat. As zice chiar ca, in problemele externe, este foarte bine informat. In orice caz, lasa de inteles ca e mult mai bine informat decat Victor Ponta.

Ca urmare, sa-l ingnori intr-o problema atat de importanta ca un eventual pericol pentru tara inseamna sa cam fii dus cu pluta. Era normal ca Victor Ponta sa fi calcat peste propriile veleitati si sa se consulte cu presedintele tarii, inainte de a ne da noua asigurari cu privire la un eventual pericol de razboi.

M-as fi asteptat sa fi iesit in fata natiunii cam asa: "m-am consultat cu ministrul de Externe si cel al Apararii, cu presedintele tarii, cu cativa ambasadori acreditati la Bucuresti, cu persoane din NATO, cu omologii mei din tarile la fel de vizate ca noi si am tras concluzia ca nu suntem in fata unui pericol de razboi".

Nu vreau sa spun ca ar exista pericole, dar cand esti prim ministru, ori arati pe ce baza ai tras o concluzie atat de importanta pentru tara, ori taci chitic si lasi ciocu' mic.

Dar cand spune ca putem dormi linistiti fara sa dea nici o explicatie, deodata imi aduc aminte de acele promisiuni trecute, cand vorbea gura fara el si ne procopsea cu un milion de locuri de munca, le promitea celor de la Rosia Montana ca le rezolva oful cu o comisie parlamentara, terminata in coada de peste, ne facea capul calendar cu reorganizarea teritoriala din care s-a ales praful si inca multe altele, cu care as depasi spatiul ingaduit in cele de fata, daca le-as insira pe toate, una cate una.

Cat de contradictoriu este domnul Ponta se cunoaste si in declaratia facuta cu doua zile inainte la fabrica de Avioane din Craiova: desi ne paste un razboi, exista si o veste buna: vom avea comenzi.

Cum e asta, sa ne pasca un razboi atunci cand nu exista pericol de razboi, nu stiu. Poate n-am inteles eu bine ce am auzit. Sau poate, dimpotriva, n-a inteles premierul ce a vorbit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Victor Ponta prim ministru razboi, #Vladimir Putin razboi Ucraina, #Barack Obama razboi Ucraina , #premier