Ion Sandu: Vom avea maximum o luna de iarna; acest viscol vine ca la carte pentru agricultura

Sambata, 25 Ianuarie 2014, ora 11:30
7086 citiri
Ion Sandu: Vom avea maximum o luna de iarna; acest viscol vine ca la carte pentru agricultura

Fenomenele meteorologice actuale vor ajuta culturile agricole din sudul tarii, unde sunt probleme in ceea ce priveste rezerva de umiditate din sol, iar stratul de zapada le va proteja de temperaturile foarte scazute, a afirmat, vineri seara, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

"In sud erau probleme, cu 7 litri de precipitatii in toata luna. Agricultorii erau destul de speriati, pentru ca este periculos. Acest viscol vine ca la carte, adica mai intai zapada si apoi viscol. Vor fi temperaturi de minus 10 - minus 15 grade, dar stratul de zapada este protector si lucrurile vor sta bine in vara cu recolta, iar dupa aceea incepe temperatura sa creasca spre temperaturi normale.

De exemplu, daca la Bucuresti ajunge la minus 10 grade noaptea, intre 30 (ianuarie - n.red.) si 4 februarie vom avea minus 5 grade. O crestere de 5 grade ne aduce la temperaturi normale. Din 4 februarie, pana in data de 12 - 13 (februarie - n. red.) va fi din nou o scadere in jur de minus 10 grade, dupa care s-ar cam termina aceste evenimente mai dure, sa zicem", a spus Sandu, la B1 TV.

Potrivit acestuia, ar putea sa mai fie un episod de vreme rea in perioada 29 - 30 ianuarie.

"Luni si marti va fi o pauza, dar chiar daca va ninge este nesemnificativ si pentru autoritati si pentru populatie. Daca ninge si nu mai bate vantul nu este nicio problema. Zapada va fi slaba de luni dupa-masa si marti, vantul nu mai este puternic decat pe Marea Neagra, deci este o pauza in acest sens. Chiar daca ninge, ninge fara implicatii. Dupa aceea, pe 29 - 30 ianuarie este un semnal ca vine din nou un ciclon din Marea Mediterana si este posibil sa se amplifice tot in partea de sud, sud-est", a explicat el.

Seful ANM a mentionat ca in sudul tarii erau probleme cu rezerva de umiditate din sol, si nu in nordul tarii unde "stau foarte bine".

Ion Sandu a precizat ca intre vremea extrem de rece din SUA si cea din Europa exista o conexiune.

"Este o legatura directa sau aproape directa. Caldura din ianuarie din Europa - ca nu a fost numai in Romania - are legatura cu ce s-a intamplat in America. Un ciclon care se formeaza in ocean are partea rece in spate si partea calda in fata. Fiind un blocaj de la Campia Rusa si pana la centrul Europei - blocaj inseamna o masa de aer cu presiune foarte mare care nu a putut fi miscata pana acum a blocat orice ciclon care se forma in ocean si ramanea cu partea rece pe americani si cu partea calda pe Europa.

Deci, este aproape directa legatura intre vremea din SUA si cea din Europa. Este o deblocare in acest moment, semnalele sunt ca se revine un pic dupa data de 12 februarie, deci avem maximum o luna de iarna si nu cu intensitatea celei din America, datorita configuratiei sinoptice", a aratat directorul ANM.

Conform acestuia, temperaturi medii mai mari s-au inregistrat in ianuarie 2007.

"A fost in ianuarie 2007, daca nu ma insel, cu o abatere de temperatura de 6,5 grade (in medie - n.red.). Acum avem 4-5 grade si, cu temperaturile acestea negative, vom avea o abatere de 3 grade, media. Deci, de doua ori mai cald a fost in ianuarie 2007, decat acum. Astfel de fenomene de blocaj se intampla si in timpul verii, cand avem acele perioade de caldura foarte mare, si mai rar in timpul iernii", a mai spus Ion Sandu.

ANM a emis vineri avertizari Cod Galben si Cod Portocaliu de ninsori abundente si viscol, valabile pana duminica seara, in 27 de judete din sudul si sud-estul tarii, inclusiv in Bucuresti.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Ion Sandu zapada 2014, #Sandu ANM zapada agricultura, #prognoza meteo februarie , #zapada
Comentarii
Poza badea_cartan
badea_cartan
rank 5
plagiator, asasin, mincinos: