Opinie politica: It's the economy, Ponta! Tot performante sunt si astea?

Marti, 11 August 2015, ora 09:09
4352 citiri
Opinie politica: It's the economy, Ponta! Tot performante sunt si astea?

Premierului Victor Ponta ii place o expresie in ultimul timp - "It's about the economy", cu referire la ceea ce considera a fi o performanta economica foarte buna si dorind sa insulte PNL. Seful Guvernului face exact ce stie mai bine - minte cu statistici si, pentru ca se pricepe foarte bine, minte de ingheata apele.

Sigur ca Romania are o crestere economica buna in acest an, dar ce inseamna asta pentru cetateni? E ca si cum i-ai da unui om flamand un mar pe zi cand ai putea sa-i dai trei mese (mai corect, sa-i dai posibilitatea sa faca rost de trei mese).

Sa discutam cateva "performante" economice ale Guvernului condus de Victor Ponta:

1. Dezastru la capitolul autostrazi

Romania nu doar ca are cel mai mic numar de kilometri/cap de locuitor, dar are si perspective slabe, din cauza modului in care Guvernul Ponta a intocmit Master Planul de Transporturi si a fragilizat finantele tarii, de a construi suficienti kilometri de autostrada pana in 2020. Cel mai mult au de pierdut regiunile mai putin dezvoltate, asa cum este Moldova.

Sa nu uitam ca Ponta a impus supraacciza la carburanti promitand ca "va construi autostrazi". Acum vine si ne spune ce realizare mare e sa o scoata, desi uita ca... el a introdus-o.

2. Dezastru la companiile energetice

Situatia companiilor de stat este ingrijoratoare in aproape toate cazurile, insa doua dintre ele trebuie discutate: CE Oltenia si CE Hunedoara.

Complexurile energetice sunt in pragul prabusirii, iar Guvernul nu face nimic pentru a rezolva situatia. Mii de oameni au fost sau urmeaza sa fie dati afara de acolo, se lucreaza cu pierderi mari, perspective nu sunt.

Prima dintre aceste companii este chiar din judetul unde a fost ales Victor Ponta, Gorj, si unde chiar PSD s-a "ocupat" de banii CEO, in sens negativ, desigur.

3. Banii merg spre baroni si clienti politici

Una dintre marile probleme ale Romaniei e nu lipsa banilor, ci cum ii cheltuim. Victor Ponta nu a schimbat nimic - banii pentru autoritatile locale merg aproape exclusiv spre PSD si partenerii sai si sunt cheltuiti fara discernamant, iar cea mai mare parte a licitatiilor publice merge spre "cunoscatori".

Are rost sa te lauzi cu o asemenea crestere economica atat timp cat cea mai mare parte a ei se concentreaza in buzunarele celor bine conectati, nu in ale cetatenilor de rand?

4. Taxe si impozite impuse in mod absurd

Unele taxe au fost eliminate din Codul Fiscal, doar ca multe dintre ele fusesera introduse de mai putin de doi ani. Niciodata nu au existat atatea modificari ale legislatiei fiscale si razgandiri atat de mari in timp atat de scurt.

Taxa pe stalp era considerata o masura exceptionala de Victor Ponta in 2014, dar rea in 2015. Supraacciza despre care am mai vorbit, la fel.

Pentru Victor Ponta, eliminarea unor masuri rele pe care tot el le-a impus este de lauda, dar uita sa spuna cine raspunde pentru daunele produse economiei cat timp acele masuri au fost in vigoare.

Lista e lunga, dar aceste cateva exemple sunt relevante pentru a-i spune premierului: Intr-adevar, "it's the economy, Ponta!"

Costel Alexe este deputat PNL si presedintele Tineretului National Liberal

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#guvern autostrazi, #taxe impozite Victor Ponta, #Romania economie guvern , #premier