Penali, eu sunt presedintele care va trebuie! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 21:18
10720 citiri
Penali, eu sunt presedintele care va trebuie! (Opinii)

Ma indoiesc ca Victor Ponta nu a anticipat reactia pe care o va starni prin declaratiile sale referitoare la condamnarea lui Adrian Nastase:

"Adrian Nastase e un condamnat politic, pentru ca, incepand cu anul 2005 a fost principala tinta a presedintelui Basescu si a oamenilor sai, Morar si ceilalti. (...) E o victima a regimului Basescu (...) caz comparabil cu Iulia Timoshenko". Dar calculul politic i-a aratat ca, in raport cu obiectivele sale, este mai important castigul decat paguba.

Pe de-o parte, in plan intern, Victor Ponta stia foarte bine ca va oripila din nou o parte a electoratului, pentru care independenta justitiei este o valoare extrem de importanta. Acesta nu este insa electoratul sau tinta. Cine crede in justitie nu putea avea demult nimic de-a face cu Victor Ponta si PSD. In schimb, electoratul sau, convins ca justitia este basista si extrem de tolerant la coruptie, a primit ceea ce asteapta, adica un atac la presedinte, care, nu-i asa, il legitimeaza pe Victor Ponta din nou ca principal oponent al regimului Basescu.

Tot in plan intern, stia ca Traian Basescu nu va pierde ocazia unei replici severe. Cu atat mai bine! Este in interesul electoral al lui Victor Ponta sa cultive acest razboi din motive pe care le-am mentionat mai sus.

Era de asteptat ca CSM sa aiba o reactie, macar de forma, si pentru a salva aparentele externe, mai ales dupa stabilirea noii conduceri, extrem de discutabila, a acestei institutii. Tocmai pentru pentru ca CSM a intrat intr-o alta epoca, este foarte probabil ca Victor Ponta sa nu fie sanctionat. Si chiar daca va fi, aceasta sanctiune, pur formala, nu va avea niciun efect electoral asupra lui Victor Ponta, dimpotriva, va fi un nou motiv de victimizare in raport cu institutiile basiste.

Pe de alta parte, in plan extern, cu siguranta ca in capitalele europene si la Washington noul atac al lui Victor Ponta la Justitie a creat iritare, mai ales comparatia cu Iulia Timoshenko, atat de ferm aparata in special de Berlin. Dar Victor Ponta a aratat deja ca nu da prea multi bani nici pe MCV, iar aderarea la Schengen pare a fi un subiect inchis pentru PSD. Si stie ca pentru niste declaratii nu va avea decat efecte de imagine, nu in singurul domeniu care-l intereseaza, adica finantarea.

Dar cel mai mare castig pe care l-a vizat Victor Ponta prin declaratiile in apararea lui Adrian Nastase tine de alianta transpartinica a politicienilor penali.

Ei, mai ales cei din PSD, au ajuns la limita rabdarii. Pentru stilul lor de a face politica coruptia este principala ratiune de a fi. Si nu cred ca exista frustrare mai mare decat sa ai o majoritate atat de zdrobitoare pe toate planurile si sa nu poti fura linistit. Ceea ce a facut Adrian Nastase este modelul oricarui baron care se respecta.

Cel mai mare repros la adresa lui Victor Ponta este, ca dupa castigarea puterii, justitia nu a fost complet anihilata. Parchetele sunt partial ocupate, dar iata ca munca echipei lui Daniel Morar nu a fost anihilata si produce efecte, iar cei care au deja dosare se pot astepta la tot ce poate fi mai rau pentru ei.

Pentru penalii furiosi a spus Victor Ponta ce a spus. Pentru a da semnalul ca lupta cu justitia se va inteti, pentru a-i calma, pentru a-i asigura de tot sprijinul lui. Le-a transmis ferm, cu subiect si predicat, ca nu a abandonat idealul strivirii anticoruptiei.

Practic, Victor Ponta si-a anuntat cel mai important punct din programul sau prezidential: acapararea justitiei "basiste" care sa nu mai haituiasca politicienii hoti, pentru a nu mai exista asemenea victime politice nefericite.

Mesajul se adreseaza in primul rand PSD, dar nu numai. El vizeaza penalii din toate partidele care trebuie sa stie exact pentru cine au de tras la prezidentiale.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ponta Nastase condamnare, #Ponta CSM, #Ponta anticoruptie , #premier