Periculoasele tovarasii ale lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 August 2014, ora 07:35
10961 citiri
Periculoasele tovarasii ale lui Victor Ponta (Opinii)

Suspectul Dan Sova nu e orice pesedist ajuns la DNA. Nu ma refer la faptul ca este fost ministru, ca este purtatorul de cuvant al campaniei prezidentiale a lui Victor Ponta.

Ma refer mai ales la faptul ca este unul dintre apropiatii premierului de pe vremea cand erau colegi la Facultatea de Drept si apoi asociati in avocatura.

Dan Sova este urmarit penal, pentru complicitate la abuz in serviciu, intr-un dosar legat de activitatea firmei de avocatura in care este asociat. Mai precis, potrivit DNA, Dan Sova, ca reprezentant legal al casei de avocatura "Sova si asociatii", ar fi incheiat in 2007-2008 cu complexele energetice Turceni si Rovinari din Gorj trei contracte de reprezentare prin care ar fi pagubit statul cu 3,4 milioane de lei.

Cazul a fost descoperit de ANAF in 2011 care a explicat si cum a fost provocat prejudiciul. De exemplu, avocatii facturau si cate 27 de ore de munca pe zi.

Interesant este ca exact in acea perioada asociat la casa de avocatura cu pricina era si Victor Ponta. Mai precis, el a devenit partener senior al Casei "Sova si asociatii" taman in septembrie 2007 si a plecat in decembrie 2008, cand a devenit ministru. Pentru perioada cat a fost asociat, Victor Ponta a incasat de la casa de avocatura, potrivit propriei declaratii de avere, 181 de mii de lei.

Dan Sova sustine ca Victor Ponta nu a avut nicio legatura cu contractele cu Turceni si Rovinari, ambele aflate geografic in fieful electoral al lui Victor Ponta.

Interesant este ca un raport al Inspectiei Judiciare din 15 ianuarie 2014 face referire la "Dosarul nr.123/P/2012 privind pe Ponta Victor s.a. cercetati pentru art. 13 indice 2 din legea nr.78 /2000, art. 248 si 248 indice 1 din Codul penal, art. 9 litera b din legea 241/2005. (...) Sesizarea se refera la persoane cu functii de conducere din cadrul SC Complex energetic Turceni in perioada 2007-2011".

Articolul 248 din fostul Cod penal, in vigoare in momentul deschiderii acelui dosar, sanctioneaza tocmai abuzul in serviciu contra intereselor publice. Potrivit raportului, ultimul act premergator in acest dosar a fost in octombrie 2013.

Deocamdata Victor Ponta nu este urmarit penal sau cel putin nu exista nicio informatie oficiala in acest sens. Insa mi se pare evidenta apropierea domniei sale de acest dosar penal.

Si nu e singura. Alta este in dosarul Duicu. Exista cel putin doua interceptari care il plaseaza pe premierul Romaniei in proximitatea traficului de influenta de care este acuzat baronul de Mehedinti.

O interceptare a fost facuta in cabinetul premierului, iar a doua intr-un restaurant unde Duicu lua masa impreuna cu Victor Ponta. Era vorba in ele de aranjamente pentru un post de conducere in DNA, repectiv in Directia anti-frauda.

Sigur faptul ca Victor Ponta a acceptat interventiile lui Duicu nu este in sine o fapta penala, daca nu este dovedita participarea lui Victor Ponta la actul de coruptie sau macar faptul ca a stiut de el. Dar moral, politic, faptul ca aceste discutii au existat in imediata sa apropiere si, foarte probabil, chiar cu el reprezinta o mare problema.

Sa adaugam si chestiunea plagiatului. Dl Ponta a fost exonerat de orice raspundere prin decizia ICCJ. O decizie pe procedura, sa fim bine intelesi. Pe fond, cazul de furt intelectual nu a fost niciodata discutat si este posibil sa fie deja prescris. Fapta a fost insa confirmata de trei comisii de experti, inclusiv una cu participare internationala, de la Sorbona si Strasbourg.

Dincolo de orice simpatii politice, ideologice sau nu, dincolo de orice considerente electorale, mi se pare ca Victor Ponta se afla cu mult prea aproape de zona penala pentru un premier si un presedinte al Romaniei.

Si cel mai grav mi se pare ca Victor Ponta nici nu incearca, macar pentru salvarea aparentelor, sa traga o linie intre el si aceasta lume potential penala sau penala de-a dreptul. Plange de mila victimelor politice, promite dreptate pentru condamnati penal, nu se dezice de inculpati.

Chiar daca nu va ajunge vreodata el insusi in pozitia de anchetat penal, anturajul acesta de suspecti, legaturile cu zona infractionala reprezinta o suspiciune majora de integritate care se rasfrange asupra functiilor pe care le ocupa si le va ocupa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Dan Sova urmarit penal, #Dan Sova Rovinari Turceni, #Dan Sova Victor Ponta Turceni Rovinari , #premier