Ponta a prezentat descentralizarea in Parlament: Asumarea, din cauza sabotajului lui Basescu

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 16:06
3706 citiri
Ponta a prezentat descentralizarea in Parlament: Asumarea, din cauza sabotajului lui Basescu
Foto: victorponta.ro

Procedura de asumare a Legii descentralizarii de catre Guvern a inceput cu un discurs al premierului Victor Ponta, care a expus scopurile acestei legi si s-a plans ca trebuie sa recurga la asumare din cauza sabotajului presedintelui Basescu.

"Descentralizarea administrativa si financiara a tarii repezinta un pas concret de modernizare astatului roman. Cred si sustin ca aceasta e solutia, de a da cat mai multe atributii alesilor locali. Statul ramane national, unitar. Avansam cu un serviciu public mult mai apropiat de cetatean", care va duce la "economisirea de resurse financiare si mai putina birocratie si coruptie", a spus premierul Victor Ponta.

"Nu inteleg opozitia, fie si politicianista, la aceasta idee. Cred ca guvernul central are prea multe atributii, prea multa putere", a spus premierul aratandu-se indignat de criticile la adresa proiectului, pe care le-a numit "propaganda basista impotriva alesilor locali, ca dam bani la alesii locali".

"Daca nu dam bani, ce facem? Luam strazile inapoi, luam tot ce s-a dat in toti acesti ani? Sunt rai presedintii de consilii judetene din Alba si Arad, primarul Clujului?", s-a intrebat retoric Victor Ponta.

Premierul a enumerat obiectivele proiectului de lege privind descentralizarea: atributii mai clare, la nivel local si central, resurse financiare, scurtarea lantului decizional, reducerea distantelor administrative, simplificarea si reducerea sistemului administrativ si responsabilizarea cheltuirii banului public.

Victor Ponta a evidentiat si faptul ca descentralizarea va aduce posibilitatea administratiilor locale ca inca din 2014 sa se inscrie la programe europene pentru cladirile care vor intra acum in posesia lor si care au fost neglijate, fiind administrate de la nivel central.

"Impactul bugetar este neutru pentru 2014, aceste institutii trec cu tot cu buget", a mentionat premierul.

Victor Ponta a insistat pe faptul ca descentralizarea a fost un deziderat al multor guverne anterioare, chiar si cele din care a facut parte PDL-ul, si a spus ca va fi un proces ce va continua si pe viitor.

"Nu e finalul. Unele institutii raman la centru dar sper ca nu pentru mult timp. E o asumare colectiva, nu e o decizie numai a unui guvern inevitabil temporar, sau a unei majoritati. Nu vad cum un alt guvern viitor ar mai putea da inapoi", a contnuat Victor Ponta.

Discursul premierului s-a terminat cu un atac la presedintele Basescu, pe care l-a facut vinovat de faptul ca guvernul e nevoit sa treaca Legea descentralizarii prin procedura de asumare in fata Parlamentului, in loc sa fie urmata calea unei dezbateri parlamentare.

"Avem mult prea multe proiecte importante, cum e Legea referendumului care a fost adoptata chiar de doua ori, de fiecare data sabotate de presedintele Romaniei care le contesta la Curtea Constitutionala, ceea ce va impune ca si anul viitor guvernul sa vina in fata dumneavostra cu alte proiecte prin asumarea raspunderii" a spus premierul Ponta.

Victor Ponta a precizat ca legea descentralizarii adoptata de USL este un "extraordinar de importanta" si ca pana si PDL-ul a fost de acord cu aceasta, insa nu au vrut sa recunoasca.

"Am apreciat si stratagema celor de la PDL, evident ca stiu ca e foarte buna legea si au plecat din sala, dar nu au depus amendamente", a spus premierul. Acesta a adaugat ca, in 2014, niciun angajat al statului nu va fi disponibilizat, insa acest lucru se va intampla incepand cu 2015, cand "institutiile locale vot trebui sa isi faca niste norme la standarde europene, iar atunci administratia va face si reduceri".

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Descentralizare asumare parlament ponta, #ponta discurs asumare parlament, #ponta parlament asumare descentralizare , #premier