Ponta acuza Guvernul Ungariei: Eu nu o sa ma las provocat

Autor: Ana Ilie
Luni, 10 August 2015, ora 21:40
3526 citiri
Ponta acuza Guvernul Ungariei: Eu nu o sa ma las provocat
Foto: Facebook/Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a acuzat Guvernul Ungariei, luni, ca incearca sa provoace Romania si sa o atraga intr-un scandal.

Intrebat la Romania Tv in legatura cu recentele declaratii ale ambasadorului ungar la Bucuresti, care a afirmat intr-un interviu ca maghiarii din Romania vor obtine autonomia atunci cand se "vor purta ca niste oameni autonomi", Ponta a raspuns ca "ambasadorul, si el face jocul Guvernului, incearca sa ne provoace".

"Ei sunt atacati de SUA pentru legatura cu Rusia, pentru antisemitism, pentru gardul cu Serbia, (...) eu nu o sa ma las provocat", a afirmat Ponta.

Premierul si-a exprimat parerea ca "ministrul de Externe si-a facut treaba" si nu stie daca s-a consultat cu presedintele Klaus Iohannis cand a luat pozitie fata de aceste afirmatii, insa stie ca Bogdan Aurescu are o legatura buna cu Lazar Comanescu, consilierul pe probleme externe al presedintiei. "Nu vreau sa ma las provocat", a intarit Ponta.

Diplomat maghiar, convocat la MAE dupa declaratiile date de ambasadorul Ungariei

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Nagy Karoly Zoltan, a fost convocat, luni, la Ministerul roman de Externe, ca urmare a afirmatiilor facute de ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Zakonyi Botond, intr-un interviu acordat pentru Romania Libera.

Nagy Karoly Zoltan ii tine momentan locul ambasadorului Ungariei la Bucuresti, aflat in concediu, se precizeaza intr-un comunicat remis presei.

"In cadrul discutiei, partea romana si-a exprimat dezacordul puternic fata de continutul declaratiilor facute de ambasadorul Zakonyi Botond cu privire la ansamblul relatiilor bilaterale romano-ungare. Acestea demonstreaza, odata in plus, faptul ca partea ungara nu este inca pregatita sa respecte cadrul general al relatiei bilaterale si fundamentele politico-juridice ale acesteia, si anume Tratatul de intelegere, cooperare si buna vecinatate, semnat in 1996, si Declaratia de Parteneriat Strategic, semnata in 2002.

Partea romana a reiterat apelul ferm ca aceasta relatie bilaterala sa fie tratata cu maxima responsabilitate, in virtutea principiului bunei vecinatati si a statutului comun de state membre UE si NATO", se arata in comunicatul citat.

Ambasadorul Ungariei il ataca pe Victor Ponta: Se foloseste de premierul Orban pentru a juca rolul lui Victor baiatul bun, europeanul

De asemenea, MAE a subliniat "caracterul complet inadecvat al declaratiilor din perspectiva raportarii la mandatul de reprezentare al ambasadorului unui stat in statul de resedinta", in special cu privire la "aprecierile inacceptabile si lipsite de deferenta" la adresa premierului Victor Ponta.

In plus, MAE a subliniat faptul ca declaratiile date de ambasadorul Ungariei "nu reflecta adecvat stadiul discutiilor bilaterale pe temele invocate in interviu".

"Abordarile unilaterale sunt de natura sa afecteze relatia bilaterala si climatul de intelegere inter-etnica", se arata in incheierea comunicatului citat.

Ambasadorul Ungariei in Romania, Botond Zakonyi, a declarat intr-un interviu acordat pentru Romania Libera ca maghiarii din Romania vor obtine autonomia atunci cand se "vor purta ca niste oameni autonomi".

Totodata, oficialul l-a criticat pe premierul Victor Ponta pentru modul in care s-a pus in antiteza cu prim-ministrul Ungariei Viktor Orban, prezentandu-se pe sine ca fiind Victor "baiatul bun", spre deosebire de Viktor "baiatul rau".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ponta Ungaria ambasador, #Ponta Ungaria provocare , #premier
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5