Ponta acuza o manipulare in scandalul banilor din diaspora: N-am spus ca propun, dar ar fi necesar

Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 14:55
11806 citiri
Ponta acuza o manipulare in scandalul banilor din diaspora: N-am spus ca propun, dar ar fi necesar
Foto: Facebook/Victor Ponta

Premierul Victor Ponta vine cu lamuriri legate de sugestia facuta joi, la o dezbatere pe tema saraciei, potrivit careia, daca cele trei milioane de conationali din diaspora "ar cotiza cu zece euro pe luna la bugetul social al Romaniei, ar fi o contributie pe care am simti-o".

Prim-ministrul a tinut sa clarifice, vineri, ca nu a propus impozitarea cetatenilor din strainatate - fiind vorba despre o "manipulare" a presei - ci doar a spus ca o contributie din partea lor la dezvoltarea tarii ar fi necesara.

Clarificarile premierului vin dupa ce liderul Federatiei romanilor din Europa a atras atentia, vineri dimineata, ca politicienii se gandesc "cum sa bage mana in buzunarul romanilor din diaspora si sa le mai scoata 10 euro pe luna", iar Ziare.com a publicat articolul cu titlul "Reactia diasporei dupa ce Ponta i-a cerut bani: Semanati cu acei romani care ne fac de rusine in Europa cersind!".

Declaratia lui Victor Ponta de joi care a starnit nemultumirea Federatiei asociatiilor de romani din Europa (FADERE) este urmatoarea:

"Avem o realitate, trei milioane din populatia dinamica cu capacitate de munca din Romania sunt in afara tarii si nu platesc niciun leu la sistemul social. Stiu, se spune ca trimit bani acasa, dar nu-i trimit la scoli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la somaj.

Ii trimit pe cai private, foarte bine acest lucru. Dar, ganditi-va, daca cei trei milioane ar cotiza cu zece euro pe luna la bugetul social al Romaniei, ar fi o contributie pe care am simti-o. Deci e o problema si cred ca cresterea numarului de contribuabili este singura solutie sustenabila pe termen lung".

Prin aceasta declaratie, sustine seful Guvernului, nu a propus ca romanii din diaspora sa contribuie cu bani la bugetul de stat, desi si-a incheiat afirmatia spunand ca "cresterea numarului de contribuabili (din diaspora, pentru ca despre ei este vorba in context - n.red.) este singura solutie sustenabila pe termen lung".

Astfel, rezulta ca participarea cu bani a romanilor din diaspora la bugetul tarii noastre nu este o propunere, ci "singura solutie sustenabila pe termen lung", ceea ce ar putea cantari chiar mai greu decat o simpla propunere, din moment ce rezolvarea problemei nu are alternativa, in opinia premierului.

Ponta acuza manipulare si rea vointa

"Da, avem nevoie de bani la buget, avem nevoie de bani pentru sanatate, educatie, pentru combaterea marii problemei a tarii: saracia. (...) De aceea, este normal sa incercam sa echilibram bugetul printr-o chestiune de baza: sa incercam sa avem mai multi contribuabili fata de cei care beneficiaza de asistenta. E o chestiune de sustenabilitate si in acest context trebuie privita ideea implicarii diasporei in solutionarea marilor probleme ale Romaniei.

Nu am propus si nu cred ca ar avea cum in mod real cotiza cu 10 euro cei din Diaspora la buget, dar participarea lor la dezvoltarea tarii si la sustenabilitatea marilor sisteme de pensii, sanatate si educatie ar fi necesara (din citat rezulta ca titlul (articolului Ziare.com - n.red.) nu are nicio legatura cu ce am zis, ca si reactia Fadere!) Orice altceva este o interpretare de rea vointa si o manipulare", a mai precizat pe Facebook Victor Ponta.

Victor Ponta a adaugat ca este "deschis mereu la o dezbatere cu diaspora despre cum putem lucra impreuna in interesul Romaniei" si ca Guvernul incearca sa ajute diaspora, "o dovada de anul trecut fiind gratuitatea eliberarii certificatelor de nastere in strainatate".

Ce spun romanii din diaspora

FADERE a acuzat in comunicatul remis Ziare.com ca, desi a informat autoritatile romane in legatura cu problemele cetatenilor din strainatate, Executivul nu a facut nimic.

Printre acestea se numara repatrierea "romanilor decedati care zac prin frigiderele altor tari", reducerea taxelor consulare si cresterea nivelului de trai, pentru ca oamenii sa se poata intoarce acasa.

"Si in schimb la ce se gandesc politicienii nostri? Cum sa bage mana in buzunarul romanilor din diaspora si sa le mai scoata 10 euro pe luna. Semanati perfect cu acei romani care ne fac de rusine prin orasele Europei, care stau cu mana-ntinsa, cersind mila trecatorilor. Am vrea sa va intrebam si noi: Asteptati cei 10 euro de la toti romanii din diaspora sau doar de la cei carora le-ati permis sa voteze? (...)

Poate ca ar trebui sa scadeti din aroganta dumneavoastra si sa incepeti sa tineti cont si de petitiile si de cererile noastre. Daca ati fi tinut cont de scrisoarea pe care FADERE v-a trimis-o pe 21 septembrie 2014, in care va arata foarte clar cate si unde trebuie instalate sectiile de vot in diaspora, la aceata ora erati presedinte al Romaniei", au conchis reprezentantii federatiei.

In momentul postarii observatiilor pe Facebook, Victor Ponta se afla la sedinta Comitetului Executiv National al PSD, la Sinaia, unde conducerea social-democrata s-a reunit pentru a dezbate situatia partidului dupa esecul de la prezidentialele din noiembrie anul trecut.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Victor Ponta bani diaspora, #Victor Ponta impozitare diaspora, #Victor Ponta scandal diaspora , #premier