Ponta anunta ca vine un miliard de euro de la Banca Mondiala

Marti, 15 Mai 2012, ora 18:18
3155 citiri
Ponta anunta ca vine un miliard de euro de la Banca Mondiala
Foto: RealitateaTV

Guvernul va aproba miercuri, in sedinta, un acord prin care Banca Mondiala pune la dispozitia tarii noastre o linie de creditare de un miliard de euro, a declarat, marti, premierul Victor Ponta.

"Am o veste buna: Am avut o intalnire cu reprezentantii Bancii Mondiale. Maine, in sedinta de guvern, vom aproba documentele necesare pentru un acord special - cea mai mare linie de credit pe care BM a acordat-o vreodata Romaniei - un miliard de euro la dipozitia Romaniei pentru orice fel de necesitati, in plus fata de ce FMI pusese la dispozitie", a precizat Ponta.

Seful Guvernului a aratat ca banii vor fi la dispozitia Romaniei ca "suma de siguranta", pentru "orice fel de necesitati". Potrivit lui Ponta, boardul BM ar urma sa aprobe acest acord pe 14 iunie.

In acest context, prim-ministrul a anuntat marti ca, in urma discutiilor cu guvernatorul BNR si cu vicepremierul Florin Georgescu, in prezenta presedintelui Traian Basescu, s-a degajat convingerea ca situatia Romaniei este sub control si stabila, in contextul economic international defavorabil.

Ponta a tinut sa sublinieze ca exista toate instrumentele necesare pentru a atenua orice efecte negative pe piata europeana.

"Astazi (marti - n.red.) m-am intalnit cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, evident insotit de Florin Georgescu, pentru a discuta impreuna despre situatia economica si financiara aparuta in aceasta parte a Europei, inclusiv despre fluctuatiile de curs valutar. In urma acestei discutii si in baza datelor puse la dispozitie, rezulta foarte clar ca situatia Romaniei este una stabila si ca BNR, in coordonare cu Guvernul si cu toate autoritatile, are in acest moment toate instrumentele necesare pentru a tine situatia stabila", a adaugat premierul.

In alta ordine de idei, Ponta a comentat si anuntul ca Romania a intrat in recesiune tehnica, dupa al doilea trimestru consecutiv de contractie a economiei. Premierul le-a transmis celor care critica actualul Guvern ca le-ar prinde bine "mai multa decenta si memorie, macar pe termen scurt".

"Vreau sa transmit Opozitiei - PDL-ului si UDMR-ului - care critica faptul ca Romania a intrat tehnic in recesiune: va amintesc ca nu Cabinetul Ponta se afla la guvernare. Mai multa decenta si mai multa memorie, macar pe termen scurt, v-ar prinde bine acum. Distinsii membri ai Opozitiei ar trebui sa isi aminteasca faptul ca in cele doua trimestre guvernarea si greselile le-au apartinut", a conchis Ponta.

Liviu Voinea, numit oficial de marti in functia de secretar de stat in cadrul MFP, a precizat, dupa declaratia premierului, ca in opinia sa, vor urma trei trimestre consecutive de crestere economica, situatie la care vor contribui si recuperarile salariale acordate bugetarilor.

"Eu cred ca vor urma trei trimestre consecutive de crestere economica. Inclusiv masurile recent anuntate de reparatie materiala pentru bugetari si pentru pensionari sunt masuri care contribuie la cresterea economica intrucat inclinatia marginala pe consum este de aproxiativ 80%. Cu alte cuvinte, din zece lei pe care ii primeste cetateanul roman, cam opt se duc in consum. Deci acesti bani au si o componenta de stimulare a cresterii economice, alaturi de alte masuri", a spus Voinea.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Victor Ponta imprumut Banca Mondiala, #Romania imprumut Banca Mondiala , #premier