Ponta ar accepta nominalizarea lui Plesu ca ambasador la Paris, desi n-a facut-o nimeni

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 09:58
3385 citiri
Ponta ar accepta nominalizarea lui Plesu ca ambasador la Paris, desi n-a facut-o nimeni
Foto: Arhiva / Digi24

Premierul Victor Ponta ar accepta "fara ezitare" numirea lui Andrei Plesu in functia de ambasador la Paris, desi acesta nu a fost nominalizat de nimeni si a declarat ca nu va reveni in politica sau diplomatie.

Victor Ponta a confirmat informatia, aparuta initial pe surse, pentru Agerpres, declarand ca "nu i-a fost facuta inca o nominalizare in acest sens din partea presedintelui", dar daca Plesu va fi propus il va accepta fara nicio ezitare.

Conform sursei citate, premierul si presedintele Klaus Iohannis ar putea relua discutiile, miercuri, pe tema numirii de noi ambasadori, printre posturile vizate fiind cele de la Madrid, Paris si Beijing.

Potrivit Constitutiei, nominalizarile de ambasadori se fac de catre Guvern, nu de catre presedintele Romaniei, acesta fiind cel care agreeaza propunerile si semneaza decretele de numire in functie.

Astfel, conform art.92 din Constitutie, " (2) Presedintele, la propunerea Guvernului, acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice".

In urma cu o saptamana, presedintele, premierul si ministrul de Externe au cazut de acord asupra mai multor nume de posibili ambasadori in diverse state, acestia urmand sa primeasca acordul statelor respective si sa treaca prin audierile din Parlament.

George Maior, numit ambasador in SUA, Emil Hurezeanu - in Germania, Adrian Cioroianu - la UNESCO (Video)

Pe lista figureaza, printre altele, Emil Hurezeanu, propus ca ambasador in Germania desi timp de mai multi ani acesta nu a avut cetatenie romana, precum si Constantin Grigorie, fost ambasador la Moscova, in prezent numit ambasador al Romaniei in Republica Ceha, despre care presa a descoperit ca in urma cu doua luni facea reclama la teleshopping.

Noul ambasador Emil Hurezeanu face lumina: Este cetatean roman?

MAE risca sa ajunga in colaps. Am putea avea doar ambasadori pensionari - explicatiile lui MRU

In presa au aparut mai multe zvonuri conform carora Andrei Plesu ar urma sa fie numit ambasador la Paris, scriitorul a dezmintit categoric informatiile, precizand ca nu a fost contactat si consultat de nimeni, si nici nu ar accepta o asemenea numire.

"Socotesc sincer ca biografia mea politica si diplomatica s-a incheiat si ca orice 'revenire in scena' de alta natura decat cea legata de meseria mea de scriitor nu mai poate fi avuta in vedere. Am pus definitiv punct. (...) Nu mi s-a cerut sa devin ambasador, nu voi fi ambasador. Domnul Ciuvica et Comp. sa fie linistiti. Vor trebui sa gaseasca alte scenarii pentru a-si castiga painea cea de toate serile", a scris Andrei Plesu pe blogul sau din Adevarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ponta Plesu ambasador Paris, #Ponta Iohannis amnasadori , #premier