Ponta: Bugetul pe 2013 reprezinta o viziune total diferita fata de guvernarea PDL

Marti, 05 Februarie 2013, ora 11:25
2327 citiri
Ponta: Bugetul pe 2013 reprezinta o viziune total diferita fata de guvernarea PDL
Foto: Antena 3

Premierul Victor Ponta a cerut parlamentarilor sa adopte proiectul de buget propus de Guvern, precizand ca acesta a fost agreat cu institutiile financiare internationale si ca reprezinta o viziune total diferita de cea din perioada PDL, intr-un discurs tinut, marti dimineata.

"Proiectul de buget este discutat, negociat si agreat cu partenerii nostri internationali, Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. 2012 este primul an dupa 2007 cand Romania s-a incadrat in norma europeana de deficit sub 3%. Anul 2013 va insemna o consolidare in acest sens. Ne imprumutam mai putin decat anul trecut, la dobanzi mai mici", a subliniat prim-ministrul, adresandu-se parlamentarilor.

Potrivit spuselor sale, proiectul de buget prezinta "schimbari de forma si de fond", avand in vedere ca prezinta exact modul in care vor fi cheltuiti banii stransi din taxe si impozite.

Ponta a adaugat ca proiectul a fost discutat cu grupurile parlamentare ale UDMR si PP-DD, negocierile fiind foarte utile pentru perfectarea bugetului, in timp ce PDL a refuzat intalnirile pe aceasta tema.

"Vreau sa transmit un mesaj, ca opozitia reprezentata in Parlament si Romania de UDMR si PP-DD poate fi un partener de discutii. Este un lucru important ca orice majoritate, oricat de consistenta e, are datoria de a invata din lectiile dureroase", a comentat premierul.

Ce contine bugetul

Proiectul de buget pe 2013 prevede lucrurile promise de USL in campania electorala, a precizat Ponta. Astfel, sunt prevazute sume pentru reintregirea salariilor bugetarilor si pentru indexarea pensiilor.

De asemenea, se mentine cota unica de 16 la suta. "Nu voi ascunde faptul ca, fiind social-democrat, cred in impozitarea diferentiata. Insa intelegerea politica pe care s-a bazat formarea USL si promisiunea ferma privind pastrarea cotei unice ne face sa o pastram", a spus prim-ministrul.

In buget este o inclusa si o suma mai mare pentru investitii decat in proiectele de buget anterioare, insa o strategie diferita pentru cheltuierea acestor bani.

Astfel, se va pune accentul pe proiectele efectuate prin intermediul programelor europene si cu ajutorul fondurilor rambursabile, in detrimentul celor realizate din bugetul de stat, care "s-au dovedit proiecte strict clienterale si nu au produs nimic pentru societate".

Cele doua Camere ale Parlamentului se reunesc, marti si miercuri, in sedinta comuna, pentru a discuta pe tema bugetului pentru 2013. De asemenea, daca nu sunt finalizate discutiile, acestea ar putea continua joi si vineri.

Comisiile de buget-finante au adoptat, vineri, proiectul legii bugetului de stat, cu mai multe amendamente.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Victor Ponta proiect buget, #Ponta prezentare buget Parlament, #buget 2013 Parlament , #premier