Ponta, catre Basescu: Propunerea mea este de conlucrare, nu de conflict (Video)

Marti, 12 Iunie 2012, ora 13:55
2186 citiri
Ponta, catre Basescu: Propunerea mea este de conlucrare, nu de conflict (Video)
Foto: Realitatea TV

Victor Ponta a oferit marti, inainte de sedinta plenului reunit al Parlamentului, mai multe detalii in legatura cu declaratia politica pe care o va sustine in fata senatorilor si deputatilor, dar si cu modul in care se va finaliza acest demers politic.

Ponta a precizat ca a discutat de principiu si cu parlamentarii UDMR, UNPR si cei ai minoritatilor, nu si cu PDL.

"Eu nu am cerut garantii, am vrut doar sa ii informez. Pentru prima data, declaratia premierului este multiplicata si va fi data tuturor parlamentarilor. E o chestiune de respect", a spus premierul, asigurandu-i pe toti parlamentarii ca vor avea inainte de inceperea sedintei declaratia scrisa pe care el o va citi de la tribuna si care se refera la teme de politica interna si externa.

Intrebat ce trebuie sa faca parlamentarii ulterior, premierul a raspuns: "Nu stiu asta. In acest moment sunt Birourile Permanente reunite, dansii vor decide programul mai departe".

Victor Ponta a mai explicat ca nu crede ca adoptarea unei declaratii politice de catre parlament, in cazul in care se va decide acest lucru, se va da prin vot secret, pentru ca acesta este folosit numai in cazul numirilor unor persoane in functii.

Pe de alta parte, intrebat de jurnalisti in ce masura crede ca va tine cont presedintele Traian Basescu de decizia ce va fi luata de Parlament, care va presupune cel mai probabil un sprijin acordat premierului pentru a reprezenta Romania la Consiliul European de la Bruxelles, Ponta a raspuns: "Nu trebuie incurcate lucrurile!".

"Trebuie vazut daca declaratia pe care o sustin si punctul de vedere al guvernului este sprijinit sau nu in Parlament", a explicat el demersul politic de astazi.

Iliescu si Tratatul de la Lisabona

Victor Ponta l-a corectat pe Ion Iliescu, care, in urma cu cateva zile, afirmase ca la Bruxelles pot merge impreuna, si presedintele si premierul, asa cum a facut el cu Adrian Nastase. Ponta a explicat ca dupa modificarile aduse tratatului european in 2010, Tratatul de la Lisabona prevede ca tarile europene pot fi reprezentate fie de premier, fie de presedinte, nu de amandoi.

"Punctul meu de vedere nu este conflictual. Nu e in avantajul Romaniei sa accentuam tensiunile(...) Propunerea mea este de conlucrare, nu de conflict", a explicat Ponta, remarcand faptul ca Romania este intr-o situatie similara cu Finlanda, Austria sau Polonia, care dupa 2010 sunt reprezentate la Bruxelles doar de catre premieri.

"Asa cred ca este constitutional si foarte functional. Nu sa excludem pe cineva, nici pe presedinte, nici pe premier, ci sa impartim atributiile", a mai adaugat Ponta.

Intrebat daca a discutat pe aceasta tema cu presedintele, Victor Ponta a raspuns: "Nu, dar o sa discut", exprimandu-si inca o data speranta ca se va ajunge la un acord.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ponta Basescu Parlament Bruxelles, #Ponta declaratie Parlament , #premier