Ponta cearta un ministru in fata presei: Nu schimbam nicio Lege a Educatiei pana n-o facem ca-n America (Video)

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 12:50
5139 citiri
Ponta cearta un ministru in fata presei: Nu schimbam nicio Lege a Educatiei pana n-o facem ca-n America (Video)

Premierul Victor Ponta a vorbit, in sedinta de guvern de miercuri, despre proiectul noii Legi a Educatiei care a intrat in dezbatere publica incepand de luni si care a dat nastere multor controverse.

Ponta i-a transmis ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, ca nu este de acord ca noile reglementari, care vin cu schimbari importante in invatamant, sa fie adoptate pe repede inainte, fara discutii ample cu toate partile implicate. "Toata lumea trebuie sa fie de acord", a subliniat premierul.

Proiectul noii Legi a educatiei, lansat in dezbatere publica (Video)

"Sa nu cadeti in capcana in care au cazut toti ministrii, o sa facem o noua lege cand toata lumea este de acord, presedintele, Parlamentul, sindicatele, profesorii, elevii, parintii. Am vazut ca a inceput iar agitatia, ca schimbam legea", i-a spus Ponta ministrului Educatiei, de fata cu presa, la inceputul sedintei Executivului.

"Eu nu sunt de acord sa schimbam nicio Lege a Educatiei pana nu sta toata lumea la masa, pana nu o gandim pe termen lung, pana nu o facem ca-n Europa sau America, mai bine zis.

Ca iar o luam de la capat cu schimbari si innebunim pe toata lumea. Sa masurati de o mie de ori, discutati cu toata lumea, trebuie facute grupuri de lucru, nu va grabeste nimeni, dar trebuie sa dati un mesaj de stabilitate si seriozitate", a explicat Victor Ponta.

Premierul i-a mai cerut ministrului Cimpeanu sa gaseasca o solutie pentru domeniul IT, mai exact "sa avem mai multe locuri la facultatile de IT", pentru ca cererea pentru specialisti este mare, insa nu avem destui oameni pregatiti, pe fondul locurilor insuficiente in instututiile de invatamant de profil.

"Degeaba facem metalurgisti sau meserii pe care nu le cauta nimeni. Va rog sa va intalniti cu rectorii si sa gasiti solutii in acest domeniu, care sufera deja in Romania", a conchis Victor Ponta.

Critici pentru initiativa legislativa au venit rapid de la prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu, care a cerut totodata demisia ministrului Educatiei.

"Guvernul si Parlamentul au intrat in zona crepusculara: un nou proiect de lege a educatiei, fara parinti, se plimba pe holurile Ministerului Educatiei si Palatului Parlamentului. Si ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, si presedinta Comisiei pentru invatamant din Senat, Ecaterina Andronescu, sunt loviti de amnezie: nu stiu cine l-a scris, cine l-a lasat sa zburde liber, insa il critica cu convingere si se leapada de el.

Intamplarile ciudate si inexplicabile de la Palatul Victoria nu se opresc aici: domnul Sorin Cimpeanu este inca ministru al Educatiei. Cu siguranta, o demisie sau o demitere ar aduce lumina acestui mister", a scris pe Facebook Catalin Predoiu.

Ce vrea sa schimbe Cimpeanu

Precizarile premierului vin in contextul in care proiectul pentru noua Lege a Educatiei, pe care ministrul Sorin Cimpeanu il vrea adoptat in Parlament pana la finalul acestui an, contine mai multe modificari importante in sistemul de invatamant si a intrat de luni in dezbatere publica.

Noua Lege a Educatiei: Un examen in plus pentru elevi si amenzi pentru parintii care nu-si trimit copiii la scoala

Una dintre cele mai importante schimbari consta in faptul ca elevii ar putea sustine, pe langa Evaluarea Nationala, un examen de admitere la liceu. Asta in conditiile in care, in urma cu trei saptamani, aceasta varianta era exclusa de Sorin Cimpeanu.

Noua Lege a Educatiei, in dezbatere publica: O sarcina deloc usoara

In initiativa legislativa se prevede ca, daca la un liceu numarul de candidati pentru un anumit profil, luand in calcul prima optiune, este mai mare decat numarul de locuri disponibile, atunci institutia respectiva organizeaza examen de admitere.

Alta noutate consta in faptul ca studentii vor avea o reprezentare mai buna in conducerea universitatilor. Astfel, votul lor va conta in proportie de 25% in alegerea rectorilor.

Sorin Cimpeanu: O noua lege a Educatiei este necesara

De asemenea, initiativa legislativa introduce amenzi pentru parintii care nu isi trimit copiii la scoala.

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#Ponta Lege Educatie, #Ponta Cimpeanu Lege Educatie, #Ponta schimbari Lege Educatie , #premier