Ponta continua disputa cu Ungaria: Ambasadorul a fost obraznic. Nu mai intoarcem obrazul (Video)

Vineri, 14 August 2015, ora 21:38
7969 citiri
Ponta continua disputa cu Ungaria: Ambasadorul a fost obraznic. Nu mai intoarcem obrazul (Video)
Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Victor Ponta continua disputa cu Ungaria, avertizand "ambasadorul obraznic" al Budapestei ca este o "limita peste care nu mai intoarcem obrazul".

Ambasadorul ungar in Romania "a exagerat cu obraznicia, folosesc un termen nediplomatic pe care sunt convins ca il va traduce in maghiara. Niciun ambasador nu si-a permis sa dea interviuri in presa cu obraznicie la adresa Romaniei", a declarat Ponta la Antena3.

Premierul a continuat aratand ca Ministerul roman de Externe a procedat corect in acest caz si spera ca ambasadorul "sa fi inteles acest avertisment ca exista o limita peste care nu vom mai intoarce obrazul".

In acelasi timp, Ponta a remarcat absenta presedintelui Klaus Iohannis din aceasta disputa: "cartonasele le poate da doar presedintele, Guvernul atrage doar atentia".

Intrebat daca sunt tensiuni in relatiia bilaterala cu Ungaria, Ponta a admis ca sunt, dar "le putem gestiona ca doi vecini", pentru ca "Romania nu are niciun interes, noi nu avem nicio problema cu niciunul dintre vecinii nostri".

In ceea ce priveste relatia cu premierul ungar Viktor Orban, Ponta a precizat ca nu e "niciun fel de relatie", desi "nu e bine asa, mai ales ca am relatii cu toti premierii... de-asta am fost si la Tbilisi, e valabil cu toti premierii din zona".

"Cred ca trebuie sa avem relatii bune cu toti vecinii", a incheiat Ponta.

Anterior acestor declaratii, Ponta a afirmat ca nu are nevoie de aprobare de la Budapesta pentru a-si exprima opiniile cu privire la Romania.

Ponta a scris pe Facebook ca Guvernul nu poate tolera la nesfarsit "derapajele" reprezentantului Ungariei la Bucuresti si ca actiunile MAE roman au fost echilibrate.

"Nu doresc sa cad in capcana provocarilor de la Budapesta, dar Guvernul Romaniei nu poate tolera la nesfarsit derapajele inacceptabile ale Ambasadorului Ungariei la Bucuresti sau ale altor oficiali maghiari care ne viziteaza tara! Pozitia MAE din Romania a fost extrem de echilibrata si in acord cu normele si standardele europene!", a scris Ponta.

MAE da explicatii despre audienta ambasadorului roman in Ungaria: Convocata sau voluntara?

Ponta precipita apele la Budapesta: Ambasadorul roman, convocat de MAE ungar

Premierul Ponta a facut referire la declaratii anterioare ale ambasadorului ungar la Bucuresti, Botond Zakonyi, cu privire la relatiile bilaterale.

Zakonyi a declarat ca aceste relatii depind si de cooperarea in proiecte de infrastructura, insa partea romana "nu reuseste sa demonstreze suficienta bunavointa" in acest domeniu.

Ponta acuza Guvernul Ungariei: Eu nu o sa ma las provocat

Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat luni dimineata, ca urmare a interviului recent acordat de ambasadorul ungar, Zakonyi Botond, pe insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Nagy Karoly Zoltan, context in care s-a aratat ca partea ungara nu este inca pregatita sa respecte cadrul general al relatiei bilaterale, potrivit unui comunicat remis de MAE.

Diplomat maghiar, convocat la MAE dupa declaratiile date de ambasadorul Ungariei

A.I.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Ponta disputa Ungaria, #Ponta ambasador Ungaria , #premier