Ponta, contrazis de realitate: Gazoductul Iasi-Ungheni nu este gata nici pe partea romaneasca

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 14:27
3927 citiri
Ponta, contrazis de realitate: Gazoductul Iasi-Ungheni nu este gata nici pe partea romaneasca
Foto: caleaeuropeana.ro

Premierul Victor Ponta sustine ca lucrarile la gazoductul Iasi-Ungheni s-au incheiat pe teritoriul Romaniei, dar realitatea este cu totul alta. Ponta s-a angajat in fata partenerilor europeni ca gazoductul va fi terminat in luna decembrie.

Lucrarile de montaj si ingropare a tevilor au inceput efectiv pe data de 2 octombrie si, potrivit raportarilor trimise la Prefectura Iasi, pana la sfarsitul lui 2013 lucrarile intre comuna ieseana Horlesti si raul Prut erau realizate in proportie de peste 90%, dar nu erau finalizate.

"Sunt la procent de 95%-98% pe anumite sectiuni. La suduri avem raportare de 97%, la montaj tevi de 98%, iar la astuparea santurilor de 97%. Urmeaza partea de subtraversare a raului Prut", a declarat Romeo Olteanu, prefectul judetului Iasi pentru Adevarul.

Mai mult, lucrarile pe malul romanesc au fost suspendate incepand cu data de 23 decembrie 2013 si vor fi reluate abia pe 13 ianuarie 2014, informeaza sursa citata.

Si mai rau este ca de partea cealalta a Prutului firul terestru a fost executat doar in proportie de cel mult 50%.

O alta problema care conduce la concluzia ca gazoductul nu va fi gata nici macar in termenul prevazut in contractul de baza (sfarsitul lunii februarie 2014) este faptul ca in decembrie 2013 a fost organizata o noua licitatie pentru desemnarea unui constructor pentru lucrarile de subtraversare a raului Prut, procedura care nu a fost inca finalizata.

In plus, saparea, pe o lungime de 700 de metri, a coridorului subteran intre Romania si Republica Moldova este o lucrare inginereasca dificila care va dura trei luni de zile, cu conditia ca vremea sa ramana la fel de buna a pana acum, ceea ce nu este deloc sigur, mai scrie sursa citata.

Cu toate acestea, inclusiv in sedinta de marti a Guvernului premierul Ponta a sustinut ca autoritatile romane s-au achitat de responsabilitati.

La data de 26 august, premierii Victor Ponta si Iurie Leanca au taiat panglicile de inaugare a lucrarilor la gazoduct, in prezenta comisarului european pentru energie (foto), dar peste cateva zile jurnalistii au dezvaluit ca inaugurarea santierului nu a fost decat de fatada, pentru ca la scurt timp de la fata locului au disparut toate utilajele si conductele.

Premierul Ponta a dezmintit informatiile in 31 august, subliniind inca o data ca la sfarsitul lunii decembrie gazoductul va fi gata. "Astea sunt prostiile tipice, nu a disparut nimic. (...) Eu va spun ca la sfarsitul lui decembrie veniti cu mine sa inauguram gazoductul", afirma Ponta.

Peste trei saptamani, presedintele Traian Basescu a efectuat o vizita de lucru pe santierul din comuna Horlesti. Seful statului a gasit santierul pustiu. "La Bruxelles se stie ca lucrarile au inceput si ca in decembrie se termina lucrarile. Din pacate, va trebui sa informam ca in aceasta iarna nu vom livra acea jumatate de miliard de metri cub de gaz catre Republica Moldova, asa cum ne-am angajat", a declarat atunci seful statului.

Gazoductul Iasi - Ungheni va avea o lungime de 43,2 kilometri, dintre care 11 kilometri pe teritoriul Republicii Moldova. La finalul proiectului, Romania ar urma sa vanda anual Republicii Moldova in jur de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz metan, ceea ce va conduce la reducerea dependentei Basarabiei gigantul rus Gazprom.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#gazoduct Iasi Ungheni lucrari, #Ponta gazoduct finalizat, #intarziere lucrari gazoduct Ungheni , #premier
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Din gura,politicienii,fac totul dar in realitate nu este asa,ei mint