Ponta da ordonanta de urgenta pentru alegeri de teama DNA

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 15:45
5489 citiri
Ponta da ordonanta de urgenta pentru alegeri de teama DNA
Foto: B1TV

Premierul Victor Ponta a decis ca guvernul sa dea marti o ordonanta de urgenta prin care sa se prevada cadrul legal in care vor putea fi oferite diverse obiecte in campania electorala, explicand ca aceasta este o "reglementare legala care sa impiedice noi abuzuri" din partea DNA.

"Maine vom da o ordonanta de urgenta pentru ceea ce Biroul Electoral Central a stabilit cu alte ocazii", a declarat premierul la finalul sedintei USL de luni, explicand ca se va preciza exact ca este interzisa in campanie oferirea de bunuri, alimente, bauturi alcoolice sau nealcoolice in scop electoral.

"Este permisa doar oferirea de pixuri, brichete, afise, sepci, cu obligativitatea de a fi inscriptionate", a mai spus Ponta, precizand ca valoarea acestor cadouri de campanie va trebui sa nu depaseasca 10 lei pe bucata.

Intrebat de jurnalisti care este rostul acestei ordonante de urgenta, cata vreme exista legi in baza carora se desfasoara alegerile, Victor Ponta a spus ca doreste sa fie "foarte clar reglementat ce e interzis si ce e permis", urmand ca ordonanta de urgenta sa prevada si "sanctiuni penale" pentru "impiedicarea oricaror tentative de cumparare" a alegatorilor.

Campania electorala incepe vineri, a reamintit premierul, adaugand ca BEC a dat inca din 2008 o decizie care va fi folosita in ordonanta de urgenta ce va fi adoptata de guvern marti.

El a explicat ca, "in 2012, speriati de DNA", membrii BEC au dat o alta decizie prin care au abilitat "organele de urmarire penala" sa stabileasca vinovatii legate de mita la referendumul din 29 iulie.

"Ca sa nu mai fie niciun fel de discutie, sa spuna domnul Morar ca o bricheta e primire foloase necuvenite patrimoniale", a mai adaugat premierul, comentand ca aceasta expresie folosita de un procuror in dosarul referendumului este un "monument de prostie juridica".

"Este o reglementare legala care sa impiedice noi abuzuri", a subliniat seful Executivului, explicand inca o data ca doreste ca toti participantii la competitia electorala sa stie foarte clar: "brichete ai voie sa dai, nu ai voie sa dai chibrituri".

Victor Ponta s-a aratat inca o data solidar cu Liviu Dragnea si ceilalti acuzati in dosarul referendumului, spunand ca si de aceasta data USL va indemna oamenii sa vina la vot, iar acest lucru nu incalca legea.

Pe de alta parte, fostul premier Adrian Nastase se afla in spatele gratiilor tot din cauza unei campanii electorale. El a fost condamnat in urma cu 4 luni la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii", in care a fost acuzat ca a primit sume mari de bani de la diverse institutii pentru campania electorala din 2004.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ponta ordonanta campanie 2012, #ordonanta obiecte campanie 2012 , #premier