Ponta: Daca PSD vrea sa numeasca un alt premier, are nevoie de acordul PNL

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 22:18
4483 citiri
Ponta: Daca PSD vrea sa numeasca un alt premier, are nevoie de acordul PNL
Foto: B1 TV

Daca Partidul Social Democrat va dori sa numeasca un alt premier in locul lui Victor Ponta va avea nevoie de acordul liberalilor, a afirmat premierul, vineri seara.

"Daca PSD vrea sa numeasca un alt premier decat mine trebuie PNL sa fie de acord in congres", a spus Victor Ponta la B1 TV, adaugand ca, de asemenea, daca liberalii vor dori sa propuna un alt candidat pentru functia de presedinte va fi necesar acordul PSD in congres.

"Se implinesc saptamana viitoare doi ani de zile de cand USL a fost construit in primul rand pe baza unei relatii personale intre Crin Antonescu si mine. De acolo s-a mers mai departe, la grupurile politice, la conducerile partidelor, la oamenii din terioriu. Nici astazi nu am asbolut niciun motiv sa nu am aceeasi incredere in Crin Antonescu sau el in mine. (...) Se formeaza curtenii: 'Ai vazut sefu', celalalt...?' Asta se intampla zi de zi, banuiesc, in toate sistemele politice dualiste", a descris Ponta relatia dintre el si Antonescu.

"Am o relatie foarte buna cu Tariceanu, cu Chitoiu si cu alti colegi liberali, dar USL-ul l-am construit si l-am tinut pana acum cu Antonescu. Si Antonescu are o relatie buna cu Dragnea, cu Nichita. Dar pana la urma (...) daca lucrurile vor iesi bine, meritul este al tuturor, daca vor iesi prost, noi doi suntem de vina", a continuat Ponta.

"Doar 100-150 de parlamentari si-ar depune mandatul"

In ceea ce priveste solicitarea presedintelui Basescu ca toti cei aproape 600 de parlamentari sa depuna mandatul odata cu demisia sa pentru comasarea alegerilor prezidentiale cu europarlamentarele, Victor Ponta considera ca doar 100-150 ar face acest lucru, ceilalti putand chiar sa promoveze o motiune de cenzura.

"Stie si domnul Basescu ca si daca ne ducem maine la cei 600 de parlamentari si le zicem 'Va dati demisia!', nu stiun cati ori sa ne asculte. Presedintele mai are cateva luni din mandat in 2014. Dupa 9 ani si jumatate sincer nu cred ca e asa disperat sa mai stea patru-cinci luni. Cred ca gandeste politic, zice 'Ce pot sa obtin?' Cred ca vom convinge 100-150 de parlamentari, 600 nu convingem", a spus Ponta.

Oricum, premierul considera ca presedintele nu a inchis subiectul, ci a supralicitat, si a precizat ca nu a renuntat la varianta comasarii alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare.

"Sunt doua variante: ori demisia presedintelui Basescu mai devreme, in iunie-mai, si avem un presedinte in exercitiu chiar in mai, fie adoptam principiul ca poti sa alegi noul presedinte in iunie si sa intre in mandat in decembrie, e o perioada cam lunga, dar nu inseamna ca noul presedinte ales nu poate neaparat sa astepte. (...) Cred ca dupa ce ne mai calmam, s-ar putea sa se intample acest lucru."

Voi sustine in Constitutie ca la Consiliul European sa mearga premierul

"Fiind amandoi prezenti (Crin Antonescu si Traian Basescu), le-am spus 'Domnul presedinte in functie, domnul viitor presedinte al Romaniei, eu va anunt ca la Constitutie (modificare - n.red.) voi sustine foarte clar ca la Consiliul European merge prim-ministrul. Sunteti amandoi aici, e in regula?' Amandoi mi-au zis ca e in regula."

"Imi doresc ca viitorul presedinte sa nu mai poata fi un nou presedinte Basescu"

"As vrea ca, in Romania, presedintele sa aiba un rol clar de arbitru, sa fie un monarh republican. Treburile de zi cu zi sa apartina prim-ministrului, nu pentru ca sunt eu prim-ministru acum, ci pentru ca exista prim-ministru are pana la urma acest mecanism care se numeste parlament, motiune de cenzura, prin care maine poti sa-l schimbi din functie. Presedintele tarii, nici cand ai un referendum cu 90%, tot nu poti sa-l demiti."

"Prin modificarea Constitutiei imi doresc ca viitorul presedinte sa nu mai poata sa fie un nou presedinte Basescu, sa nu mai poata sa fie un presedinte jucator. (...) Nu am facut niciun calcul de cine va fi in functie. Nu cred ca cineva poate in mod real sa spuna acum cine va fi la anul presedinte sau prim-ministru."

"Sa avem cu adevarat independenta procurorilor"

"M-am dus la CSM sa propun o viziune de viitor din partea unui fost procuror. In acest moment, procurorii sunt un pic in zona justitiei, dar si in zona executiva. Se supun principiului controlului ierarhic. Din acest motiv, functiile de procuror-sef si procuror general sunt foarte importante. Sa facem procurorii cu adevarat egali cu judecatorii, sa avem cu adevarat independenta procurorilor."

Companie pentru autostrazi

Referindu-se la scandalul provocat de stirea ca sefii din CNADNR petreceau, in timp ce drumurile sunt acoperite de zapada, Ponta si-a declarat din nou hotararea de a-i concedia pe acestia, daca se dovedeste ca asa au stat lucrurile.

"CNADNR se intoarce la Transporturi, vom face o companie care se va ocupa doar de autostrazi."

"I-am spus domnului Dan Sova: 'Nu te baga la polei, la sacul cu nisip, ca nu-i treaba ta si nici nu te pricepi'. Nu l-am pus ministru sa se ocupe de deszapeziri."

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Ponta Antonescu USL, #Ponta comasare alegeri , #premier