Ponta: Delegatia FMI isi amana vizita. Guvernul vrea sa schimbe legea TVA

Luni, 16 Iulie 2012, ora 11:00
9742 citiri
Ponta: Delegatia FMI isi amana vizita. Guvernul vrea sa schimbe legea TVA
Foto: B1

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca delegatia compusa din reprezentantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale isi va amana venirea in Bucuresti pana dupa referendumul care va avea loc pe 29 iulie.

Initial, misiunea FMI ar fi trebuit sa vina in Romania pe data de 24 iulie, insa, potrivit lui Victor Ponta, institutiile internationale nu doresc sa fie implicate in nici un fel in campania electorala.

De asemenea, premierul, impreuna cu ministrul Finantelor, Florin Georgescu, au anuntat mai multe masuri pe care doresc sa le implementeze, dupa discutiile pe care le vor avea cu FMI.

Dintre acestea, printre cele mai importante se regaseste scutirea firmelor care angajeaza someri cu varste sub 25 de ani de la plata contributiilor de asigurari sociale, daca pastreaza angajatul respectiv cel putin un an.

In plus, va fi majorat plafonul pentru scutirea de la TVA pentru firme cu cifre de afaceri de pana la 65.000 de euro.

Nu in ultimul rand, pentru firmele cu cifre de afaceri mai mici de 500.000 de euro, TVA se va aplica la incasare, doar daca platile sunt facute prin intermediul bancar.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, conferinta sustinuta de premier si ministrul de Finante al Romaniei:

Victor Ponta

- O societate aflata in saracie si in foame este o societate in care este pusa in pericol democratia.

- Nu mai trebuie sa creditam statul din firmele private. E o masura pe care tot mediul de afaceri a cerut-o si, daca se poate, sa nu fie criticata decat in momente speciale.

Florin Georgescu

- Buffer-ul care asigura finantarea Romaniei este constituit si este majorat prin acea linie de creditare de un miliard de euro de la Banca Mondiala.

- Prestatiile sociale: se refera la angajator. Angajatul isi plateste in continuare. Este relaxat fiscal angajatorul.

- Misiunea FMI va dura vreo 9 zile. Dupa finalizarea vizitei, vom legifera aceste masuri.

- Nu va fi un impact bugetar negativ pentru TVA. Am inaintat documentele institutiilor internationale, ele examineaza, avem semnale pozitive.

Victor Ponta

- FMI o sa vina imediat dupa ce avem discutia oficiala in Bucuresti.

- Intotdeauna delegatiile FMI, CE si Banca Mondiala au considerat ca nu este bine sa vina in campanie electorala. Este o procedura normala. Avem relatii cu FMI de foarte mult timp si dansii nu vor sa fie implicati in campania electorala.

- Au ca scop sa asigure crestere economica, locuri de munca si echitate sociala.

- Asigurarea cadrului legislativ pentru ca TVA sa fie eligibil de decontare pentru investitiile facute din fonduri europene.

- Se vor scuti de la plata penalitatilor cei care isi platesc obligatia principala.

- Eliminarea contributiilor de asigurari sociale, pensii, somaj pentru toti angajatorii care angajeaza somerii sub 25 de ani si peste 55 de ani.

- Cresterea deductibilitatii cheltuielilor pentru cercetare.

- Dorim sa propunem: plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro, cu conditia ca derularile sa se faca prin mediul bancar. Reprezinta un oxigen pentru economie, prin facilitatea fluxului de lichiditati. Cererile de rambursare se vor face doar dupa dovada platii. Se vor include doar platile facute prin sistemul bancar.

Plata TVA la incasarea facturii - propunere a Guvernului pentru FMI

- In cadrul reducerii cheltuielilor bugetare neprofitabile: interzicerea platirii din fonduri publice ale tipariturii pentru cadouri.

- Am luat ca masura de stimulare a mediului de afaceri cresterea plafonului de scutire de TVA la 65.000 de euro.

- Am asigurat stabilitatea macroeconomica, transparenta, prin negocierea cu partenerii internationali. Am asigurat plata datoriei publice, inclusiv prin obtinerea unei linii de creditare de un miliard de euro de la Banca Mondiala.

- Avem un sistem fiscal cu cota de 16 la suta pe care il vom pastra in continuare.

- Delegatia FMI, CE si Banca Mondiala se va afla in Romania in saptamana imediat dupa referendum. In aceasta perioada i-am informat asupra masurilor pe care le prezentam. As vrea sa cer ca Traian Basescu si mass-media care il sustine sa nu mai lanseze minciuni si manipulari.

- In ultimele 60 de zile am incercat, prin masurile adoptate, sa asiguram si sa implementam toate obligatiile pe care Romania le-a asumat fata de FMI, CE si Banca Mondiala. Am incercat sa reparam greselile impuse de Basescu si guvernele PDL si incercam sa cream masuri pentru crearea de locuri de munca.

- Masurile s-au luat prin cresterea TVA, taierea indemnizatiilor pentru mame, taierea ajutoarelor de somaj. Evident ca revolta populatiei s-a indreptat spre presedintele Romaniei pentru ca acesta a uzurpat drepturile premierului si a impus singur aceste masuri. As face comparatie cu alte tari, Grecia, Italia: acolo, presedintii in functie au ramas populari, iar cei care au raspuns au fost guvernele. In Romania, Traian Basescu fiind si premier, e normal sa fie vazut drept vinovat pentru aceste masuri, luate prin ordonante de urgenta.

- Din pacate, in ultimii ani, au trait bine doar Traian Basescu si cei din jurul sau. Restul s-au indreptat spre venituri mai mici. Guvernul USL a preluat functia pe un sprijin popular, care sa intareasca disciplina bugetara, asa cum a fost convenit de Romania cu institutiile internationale, dar si sa gaseasca solutii pentru crearea de locuri de munca.

- Politica economica a ultimilor ani a dus la saracie, injustitie si incapacitate de dezvoltare economica. Aceasta incapacitate a afectat economia si a dus la o stare de revolta impotriva presedintelui Basescu si a guvernelor pe care le-a sustinut.

Va iesi Romania din recesiune in trimestrul doi?

Ulterior conferintei de presa, ministrul Finantelor a declarat, pentru Gandul Live, ca masurile privind plata TVA la incasare nu va avea un efect in bugetul statului. In schimb, el a precizat ca are multe avantaje, pentru ca aduce o imbunatatire a fluxului de lichiditati si dispar mecanismele de rambursare fictiva a TVA.

De asemenea, Victor Ponta a spus ca noile prevederi ar trebui sa intre in vigoare cat mai repede, dupa ce se va discuta cu FMI, in misiunea ce va incepe pe 31 iulie.

"TVA se va aplica la 92% din firmele active. Este o structura substantiala. Se va aplica numai in masura in care toate actiunile si decontarile se fac prin sistemul bancar, pentru a scoate platile la negru si pentru a impulsiona platile la vedere", a explicat premierul.

Potrivit lui Florin Georgescu, veniturile s-au incadrat in proiectii, in trimestrul al doilea, iar, din discutiile purtate cu expertii creditorilor externi, care mentin previziunea de crestere economica de 1,5% in acest an, ar putea exista o crestere in trimestrul II.

"Chestia cu recesiunea tehnica este un lucru secundar. Noi judecam fata de perioada respectiva din 2011. Avem speranta si aproape certitudinea ca, fata de anul trecut, va fi o crestere economica si, probabil, vom iesi si din aceasta recesiune tehnica", a subliniat ministrul Finantelor.

In urma vizitei FMI, guvernul va prezenta si proiectul bugetar pentru perioada 2013 - 2016, a precizat premierul.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Victor Ponta economie, #Florin Georgescu masuri economie , #premier