Ponta, despre legea retrocedarilor: Samsarii au oamenii lor in Parlament

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 14:14
3117 citiri
Ponta, despre legea retrocedarilor: Samsarii au oamenii lor in Parlament
Foto: gov.ro

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca angajarea raspunderii pentru proiectul de lege privind despagubirea fostilor proprietari de imobile nationalizate va avea loc la 26 martie, nu la 19 martie si a precizat ca samsarii au reprezentantii lor in Parlament.

"Proiectul va fi pe site, apoi il vom trimite la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, saptamana viitoare adoptam proiectul de lege, asta inseamna ca pe 26 va fi angajarea raspunderii Guvernului, e timp pentru eventuale retusuri de facut la lege, e timp sa primim si observatiile de la CEDO, ca solutiile pe care le adoptam sa nu ne aduca noi dosare, e timp si pentru ca partidele sa aduca amendamente", a spus Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

Guvernul Ponta, la prima angajare de raspundere - Legea retrocedarilor, in prima lectura

In plus, el a mentionat ca samsarii au oamenii lor in Parlamentul, care au depus deja un proiect.

"De fapt, acesta ii ajuta pe ei si nu pe proprietarii de imobile", referindu-se la un proiect de lege semnat in numele initiatorilor de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu.

"Sunt convins ca toti membrii Parlamentului de buna credinta si care vor sa stabilim un regim clar al acestei situatii vor intelege necesitatea acestui gest de asumare a raspunderii. Desi am criticat Guvernul condus de Emil Boc si n-am recura la el pana acum, dar nu e corect sa se considere ca e doar problema USL-ului", a completat seful Executivului.

Cum se va face retrocedarea

Ponta a reiterat principiile dupa care se va face aceasta retrocedare.

In primul rand, tot ce se poate restitui in natura se restituie in natura. Exista, insa, un tip de regim special, care se va aplica in cazul scolilor, spitalelor si institutiilor de cultura. Proprietarii carora li se vor retroceda aceste imobile vor fi obligati ca timp de 20 de ani sa nu schimbe destinatia cladirii.

In al doilea rand, restituirile in bani se vor face pe 7 ani, iar drepturile litigioase vor fi impozitate cu 85%.

"Noi avem o obligatie pe care o intelegem, anume aceea de a restituti ce le-a luat statul, insa nu trebuie sa fie o afacere" a sustinut premierul.

De asemenea, el a spus ca nu se vor mai putea depune cereri de noi de revendicare.

"Pe partea de implementare trebuie sa fim foarte atenti, de la comisiile locale pana la ANRP (Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor - n.r.). Diavolul se va ascunde in detaliile de implementare, insa principiile sa fie corecte", a adaugat Victor Ponta.

Conform datelor prezentate recent de Guvern, Romania a achitat deja despagubiri pentru terenuri si constructii nationalizate in cuantum total de 5 miliarde euro si mai exista solicitari de plata pentru inca 8 miliarde euro.

Persoanele care au cumparat drepturi litigioase pentru imobilele nationalizate, in cadrul proceselor de restituire a bunurilor, vor fi obligate sa achite un impozit pe diferenta dintre suma platita pentru acele drepturi si cea incasata de la stat pentru proprietate sau valoarea imobilului respectiv.

Guvernul a adoptat, de curand, un memorandum privind urgentarea elaborarii noilor reglementari in domeniul restituirii proprietatilor, intocmit de ministrul delegat pentru Buget, document in care se fac propuneri pentru incadrarea in termenul acordat de CEDO statului roman pentru solutionarea problemei restituirii proprietatilor.

Potrivit deciziei Guvernului, pana la finele anului 2015, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor urmeaza sa revada toate dosarele solutionate, inclusiv cele pentru care s-au platit despagubiri in numerar, si sa analizeze cauzele care au determinat nerestituirea bunurilor in natura sau prin echivalent, in compensare cu alte bunuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#Ponta samsari legea retrocedarilor, #Ponta legea retrocedarilor, #Ponta angajare raspundere retrocedari , #premier