Ponta, despre moscheea uriasa din Bucuresti: Am pus in aplicare o intelegere discutata de Basescu

Luni, 13 Iulie 2015, ora 23:21
14945 citiri
Ponta, despre moscheea uriasa din Bucuresti: Am pus in aplicare o intelegere discutata de Basescu
Foto: Antena3

Premierul Victor Ponta a vorbit, luni seara, despre controversata moschee uriasa care ar urma sa fie construita in Bucuresti, pe un teren cedat de guvernul roman statului turc.

Ponta a precizat, la Antena 3, ca negocierile pe acest proiect, "un lucru bun pentru Romania", au fost purtate inclusiv pe vremea in care Traian Basescu era presedinte.

"Fostul presedinte al Romaniei, domnul Traian Basescu, a negociat un lucru bun pentru Romania, si anume: statul turc da un teren pentru o biserica romaneasca sau un loc pentru pelerini, iar statul roman da un teren, dar nu Turciei, ci comunitatii musulmane din Romania.

Este un acord intre doua state care au un parteneriat strategic. Turcia e cel mai important partener comercial al Romaniei in afara UE si este singurul nostru aliat la Marea Neagra, militar vorbind. In NATO suntem noi si Turcia si pe partea cealalta stiti cine e, Rusia. Nu am facut decat sa pun in aplicare o intelegere discutata de fostul presedinte Basescu si rediscutata de actualul presedinte Iohannis", a explicat Victor Ponta.

Sunteti de acord cu construirea moscheii din Bucuresti? - Sondaj Ziare.com

Premierul sustine ca a fost criticat pentru aceasta initiativa de "aceiasi ofiteri de la serviciul roman de propaganda", care preiau atacurile lui Traian Basescu la adresa sa.

Ponta a avertizat ca, in urma scandalului, intelegerea dintre Romania si Turcia ar putea sa cada.

Victor Ponta a tinut sa clarifice ca "statul roman nu da niciun leu, ofera un teren acolo unde a oferit si pentru alte organizatii (...), iar statul turc pune la dispozitia statului roman, pentru Patriarhia Romana, un teren unde urmeaza sa construim o biserica sau un loc pentru pelerini".

Referitor la speculatiile potrivit carora langa moschee ar urma sa fie construita si o universitate pentru 6.000 de studenti arabi, Ponta a spus ca nici vorba de asa ceva.

"Nu are rost sa radem de cei care vorbesc despre Turcia ca o tara araba, ma gandeam daca poti sa treci de clasa a 5-a, pe pile, spunand asa ceva. 6.000 de studenti musulmani nu sunt in sud-estul Europei. In traditia musulmana, langa orice moschee e si o scoala pentru copiii celor care merg acolo, dar in acest moment, in Bucuresti, sunt 17 moschei neautorizate, ori ideea este sa ai ceva autorizat, inregistrat", a lamurit premierul.

Comentariile prim-ministrului vin dupa ce Traian Basescu acuza, luni dimineata, ca de 14 ani se poarta discutii in legatura cu ridicarea moscheii din Bucuresti, dar cel care a cedat a fost Victor Ponta.

Basescu, despre moscheea de la Bucuresti si "Biserica Turnatorul Voiculescu"

Fostul sef de stat nu este singurul care a contestat construirea lacasului de cult pentru musulmani. Saptamana trecuta, Centrul pentru Combaterea si Monitorizarea Antisemitismului din Romania (MCA) a avertizat ca moscheea care ar urma sa fie ridicata in Capitala risca sa fie folosita de grupuri fundamentaliste islamice pe post de centru pentru sustinerea terorismului, a atitudinilor antisemite si anticrestine.

Moscheea din Bucuresti poate deveni centru pentru sustinerea terorismului - Centrul pentru Monitorizarea Antisemitismului

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Victor Ponta moschee, #Ponta moschee Bucuresti, #Ponta Basescu moschee , #premier