Ponta, despre referendum: Desi optiunea guvernului era alta, am raspuns apelului UE (Video)

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 14:59
3554 citiri
Ponta, despre referendum: Desi optiunea guvernului era alta, am raspuns apelului UE (Video)
Foto: Digi24

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca raportul pe justitie al CE este echilibrat, iar Romania va continua eforturile de a asigura o justitie eficienta.

"Consider acest raport ca un raport echilibrat, din care Romania trebuie sa traga concluziile necesare in privinta continuarii efortului de a asigura o justitie eficienta, de a continua lucrurile bune si de a indrepta atat deficientele structurale manifestate in timp, cat si obstacolele aparute in urma crizei politice din ultimele zile. Imi exprim satisfactia pentru modul obiectiv in care s-a prezentat si pentru continutul raportului. In calitatea mea de prim-ministru am actionat cu buna credinta si cu hotararea de a raspunde ingrijorarilor exprimate", a declarat Victor Ponta.

Premierul a mai spus ca "cele 11 intrebari legitime ale Comisiei Europene" au primit raspunsuri din partea Guvernului Romaniei si a subliniat ca isi asuma intreaga responsabilitate ca acestea sa fie puse in practica.

Victor Ponta s-a referit la cateva dintre cele mai importante solicitari ale Comisiei Europene, printre care restabilirea competentelor Curtii Constitutionale de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului, precizand ca miercuri, in Camera Deputatilor, s-a votat "exact, exact cum a fost prevazut in doua decizii consecutive ale Curtii Constitutionale".

Premierul si-a exprimat speranta ca si Senatul va adopta legea in aceeasi forma in aceasta dupa-amiaza. "Sper ca PDL sa fie onest si coerent cu ceea ce a spus pana acum si sa nu atace la CCR, pentru ca presedintele in functie, domnul Antonescu, sa poata sa promulge legea si acest prim angajament sa fie imediat pus in aplicare", a declarat premierul.

In ceea ce priveste referendumul de demitere a presedintelui, Victor Ponta a subliniat: "Desi optiunea politica si juridica a guvernului si a majoritatii a fost alta, am inteles apelul si solicitarile partenerilor nostri europeni si internationali si, asa cum stiti, am sprijinit initiativa presedintelui Antonescu de a promulga, inca de alaltaieri, o forma a legii referendumului care sa arate ca referendumul de demitere a presedintelui este validat doar odata cu prezenta a jumatate plus unu din numarul total al cetatenilor Romaniei, adica a 9,1 milioane de cetateni cu drept de vot".

"Astazi, in cadrul Senatului, prima camera sesizata, dupa care, dupa-amiaza, in cadrul Camerei Deputatilor, guvernul a ramas consecvent cu aceasta pozitie, ma bucur si vreau sa-i felicit pe senatori ca, in ciuda absentei voite, a boicotului celor de la PDL, au adoptat proiectul de lege in aceasta forma. Referendumul este valid doar cu jumatate plus din numarul total al cetatenilor cu drept de vot", a adaugat premierul.

Victor Ponta si-a exprimat speranta ca PDL nu va practica acest tip de "antijoc" si la referendum, adica nu il va boicota, salutand declaratiile facute in acelasi sens de presedintele suspendat, Traian Basescu, care le-a cerut romanilor sa se prezinte pe 29 iulie la vot.

Premierul a mai trecut in revista si alte obligatii care revin guvernului, printre care implementarea deciziilor CCR sau imediata publicare a deciziilor Curtii in Monitorul Oficial, spunand ca acest lucru s-a intamplat si pana acum, in ciuda faptului ca au existat "intoxicari si informatii false prezentate de politicieni romani" la Bruxelles.

De asemenea, el a spus ca se va abtine si va cere tuturor membrilor guvernului sa nu comenteze in niciun fel deciziile justitiei. In plus, Victor Ponta a anuntat ca a solicitat in scris presedintilor celor doua camere sa se puna de acord si sa nominalizeze un Avocat al Poporului sustinut de toate grupurile politice.

"Fostul era sustinut doar de PDL", a subliniat Ponta, referindu-se la Gheorghe Iancu, recent revocat din functie de noua majoritate, sub acuzatia de incalcare a Constitutiei.

In ceea ce priveste cerinta CE ca ministrii care incalca regulile de integritate sa paraseasca Guvernul, Victor Ponta a spus ca a respectat si va respecta si aceasta solicitare, cea mai buna dovada fiind cazul Mircea Diaconu.

De asemenea, liderul PSD a facut referire si la cerinta CE ca parlamentarii declarati incompatibili de instante sa paraseasca Parlamentul, conform Constitutiei. Victor Ponta a spus ca doar doua nume din cele aparute in presa sunt reale, mai exact este vorba despre deputatul Sergiu Andon si senatorul Mircea Diaconu. "Am adresat scrisori, parlamentul va decide, nu guvernul", a punctat acesta.

"Imi asum respectarea cu strictete a tot ceea ce guvernul s-a angajat sa faca(...) Sunt dispus la orice fel de sacrificii politice ale coalitiei de guvernare. Imaginea Romaniei si respectabilitatea conteaza", a subliniat Victor Ponta adaugand ca este "nevoie de gesturi suplimentare" pentru a restabili increderea in Romania, dupa un "razboi purtat din tara, nedrept, mincinos, impotriva Romaniei".

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Ponta raport justitie, #Ponta referendum Comisia Europeana, #Ponta raport Barroso, #Ponta prag referendum , #premier
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Desi optiunea era alta... .Am reusit să-i mint. I-am băgat in ceată.