Ponta despre UMF: Intelepciunea celor in domeniu sa fie mai mare ca a politicienilor

Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 18:08
2835 citiri
Ponta despre UMF: Intelepciunea celor in domeniu sa fie mai mare ca a politicienilor

Premierul Victor Ponta afirma, referitor la situatia de la UMF Targu Mures, ca vrea sa creada ca, prin discutiile ministrilor Educatiei si Sanatatii cu reprezentantii universitatii, "s-au facut pasi inainte" si ca "intelepciunea celor care lucreaza in domeniu e mult mai mare decat a politicienilor".

Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, ca a acceptat invitatia la inaugurarea noii Unitati de Primire Urgente din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures, propunandu-si ca in cursul vizitei sa se ocupe si de rezolvarea problemei Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din municipiu.

El a adaugat ca, vineri seara, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si cel al Sanatatii, Vasile Cepoi, au discutat cu reprezentantii romani si maghiari ai universitatii si vrea sa creada ca "s-au facut niste pasi inainte".

"Aseara (vineri - n.r.) tarziu, doamna ministru, cu domnul ministru Cepoi, cu reprezentantii universitatii - romani, maghiari - au stat foarte mult la masa si mi-as dori sa cred ca s-au facut niste pasi inainte, pentru ca Targu Mures merita, pentru romani, pentru maghiari, o universitate de elita, asa cum are in acest moment un spital si o Unitate de Primire Urgente de elita. Vreau sa cred ca intelepciunea celor care lucreaza in domeniu este mult mai mare decat a politicienilor si ca astazi (sambata - n.r.) plec de la Targu Mures cu gandul ca aveti cea mai moderna Unitate de Primire Urgente, aveti un spital care trebuie dezvoltat in continuare si veti avea in continuare o Universitate de Medicina si Farmacie care va face mandrie orasului si tarii. Sunt foarte bucuros si mandru pentru tot ceea ce ati facut aici pana in prezent si imi doresc ca aceste lucruri bune pe care le-am inceput la Targu Mures sa le continuam in toata tara", le-a spus Ponta zecilor de personalitati prezente la inaugurare.

La randul sau, Ecaterina Andronescu a declarat ca, pentru ea, Targu Mures este un reper in medicina romaneasca si nu numai, iar acest lucru li se datoreaza si cadrelor didactice din UMF, multumindu-le medicilor si profesorilor de la universitate.

"Am fost aseara si am stat impreuna cu profesorii de la universitatea din Targu Mures - romani si maghiari - si n-am facut nimic decat sa le amintesc ca sunt impreuna de atatia ani si ca au dat atat de multe rezultate bune, incat ar fi pacat sa nu mearga in continuare la fel. Regret ca, atunci cand a crescut starea de tensiune in universitate, s-au externalizat problemele de acolo. O universitate are capacitatea, cu resursele pe care le are, de care dispune, sa rezolve orice problema. Sa stiti ca probleme de felul celor care au aparut aici apar in toate universitatile. Dar totdeauna calea dialogului este calea pe care se merge - aseara am reusit sa facem acest lucru si cred ca am indepartat starea de tensiune din universitate si sunt convinsa ca lucrurile vor merge bine, pe fagasul lor normal, asa cum au mers atat de multi ani", a spus Andronescu.

Ea a subliniat ca reprezentantii UMF au stabilit ca "lucrurile se vor rezolva".

"Reprezentantii comunitatii maghiare sa fie membri in structurile de conducere ale universitatii - in Senat, in consiliile departamentelor si ale facultatilor. Se vor scoate posturi la concurs si pentru comunitatea maghiara, si pentru comunitatea romana, se vor alege prorectorul comunitatii maghiare si prodecanii", a aratat ministrul Educatiei.

In acest context, Andronescu a amintit ca din ianuarie vor incepe la UMF Targu Mures doua etape importante de evaluare - din partea Asociatiei Universitatilor Europene si ARACIS, apreciind ca "sigur se vor gasi solutii pentru toate problemele care sunt legate de relatia normala intr-o universitate".

Ulterior, ea a declarat jurnalistilor ca vineri seara a avut loc "prima etapa a reinstaurarii dialogului in structurile de conducere din universitate", iar dupa aceea urmeaza intregirea structurilor de conducere care se cuvin in universitati.

"Minoritatea maghiara este o minoritate si in universitate, in sensul ca o treime reprezinta cadrele didactice maghiare si doua treimi cadrele didactice romane. Nu se pot separa acum departamente, pentru ca nu se indeplinesc conditiile de acreditare. Ca urmare, am cerut profesorilor maghiari cu care am stat aseara de vorba sa se straduiasca sa atraga mai multi tineri etnici maghiari, pentru a preda in limba maghiara, ceea ce inseamna ca in urmatoarea perioada se vor scoate posturi la concurs, la propunerea prorectorului desemnat pentru linia maghiara. In legatura cu linia maghiara exista o hotarare a Senatului UMF prin care se confirma existenta liniei maghiare. Dupa opinia mea, nici nu era necesar acest lucru, pentru ca predarea in limba maghiara exista in aceasta universitate de foarte multi ani, ca urmare e un lucru cat se poate de firesc", a spus Andronescu.

Ea a adaugat ca, "probabil", pentru a fi "liniste", se vor "prinde" in Carta universitatii prevederile legate de linia maghiara, desi "ea functioneaza de 40 de ani".

"Eu as spune ca e reintrarea in normalitate in sensul ca la alegerile din universitate din primavara acestui an comunitatea maghiara nu a participat, ca urmare comunitatea maghiara nu are reprezentanti nici in Senat, nici in consiliile facultatilor si nici in consiliile departamentale", a aratat Andronescu.

Ministrul a precizat ca reprezentantii cadrelor didactice maghiare nu i-au cerut modificari ale Legii invatamantului.

"Dar eu cred ca trebuie sa modificam Legea Invatamantului pentru ca sunt foarte multe lucruri care nu sunt aplicabile", a conchis Andronescu.

Aplicarea Hotararii de Guvern privind infiintarea unei noi facultati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures a fost suspendata, in 4 mai, in urma unei decizii a Curtii de Apel Targu Mures, care a admis o solicitare in acest sens formulata de conducerea UMF.

Vicepremierul de atunci Marko Bela (UDMR) declara ca Executivul trebuie sa atace sentinta Curtii de Apel Targu Mures, el sustinand ca instanta a facut "un abuz".

Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentinta de suspendare. Guvernul Ponta a decis, insa, sa retraga recursul formulat de fostul Executiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Victor Ponta UMF Targu Mures, #Ponta Targu Mures , #premier