Ponta dezvaluie cum a negociat cu Juncker si exclude ca vom primi portofoliul "ajutoare umanitare"

Joi, 04 Septembrie 2014, ora 22:29
7052 citiri
Ponta dezvaluie cum a negociat cu Juncker si exclude ca vom primi portofoliul "ajutoare umanitare"

Victor Ponta a dezvaluit, joi seara, cum a purtat negocierile cu presedintele ales al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, si a afirmat ca "niciodata nu s-a vorbit ca Romania sa primeasca portofoliul de ajutor umanitar".

Invitat la Antena3, premierul a afirmat ca a fost sunat de Juncker inca din luna iulie si au discutat despre nominalizarea pe care o va face Guvernul Romaniei.

"M-a sunat, mi-a spus: 'Victor (...) As vrea, daca se poate sa fie, o femeie' ", a sustinut Victor Ponta, adaugand, in gluma, ca nu trebuie sa uitam ca "Europa e formata din barbati si femei" si trebuie respectata o anumita paritate in comisie.

Premierul a sustinut ca Traian Basescu "a aflat sambata ca putem sa luam un portofoliu foarte bun", spunand inca o data ca este vorba despre "dezvoltare regionala", in conditiile in care schema viitoarei CE nu contine asa ceva, ci doua portofolii diferite: "dezvoltare" si "politici regionale".

El l-a acuzat pe presedinte ca ar fi sunat la Bruxelles si ar fi cerut ca portofoliul respectiv sa nu fie dat Romaniei.

In ciuda acestui fapt, "domnul Juncker a avut o discutie si cu Corina Cretu, si cu domnul Ciolos si urmeaza ca maine sa anunte numele comisarilor, si saptamana viitoare portofoliile", a mai spus el.

Corina Cretu a fost audiata de Jean Claude Juncker - Inca nu se stie portofoliul

Victor Ponta a comentat ca "daca nu esti de-al lui Basescu nu ai dreptul sa faci nimic in tara asta".

"Evident ca nu am cedat. Am trimis un nou document, am discutat din nou si am toate sperantele ca influenta si soparlele nu or sa aiba efect si sper ca Romania sa aiba un portofoliu important.

Niciodata nu s-a vorbit ca Romania sa primeasca portofoliul de ajutor umanitar. E o facatura din Romania (...) Sunt aceiasi care au spus in 2012 ca 7,5 milioane de romani au dat o lovitura de stat si care ne prostesc de ani de zile", a sustinut Victor Ponta, acuzand din nou presa "basista".

Cu toate acestea, informatia legata de portofoliul "ajutoare umanitare" a fost dezvaluita de cateva zile de site-ul Euractiv, care, joi, a publicat, pe surse, si forma finala a viitoarei Comisii Europene, conform careia Corina Cretu va primi portofoliul "ajutoare umanitare".

O noua suspendare a presedintelui?

Intrebat ce face daca "sabotajul reuseste" si Corina Cretu va fi "discreditata" de Opozitia de la Bucuresti, Victor Ponta a spus ca "pana la urma nu e o problema de persoana, daca Romania poate sa obtina un portofoliu bun, il dam, dar nu lui Corina Cretu; se retrage Corina Cretu, punem un alt roman, nu e nicio problema", adaugand ca "daca puteam sa luam agricultura pentru Dacian Ciolos, nu era nicio problema".

Premierul a sustinut totusi ca ar vrea "sa avem succes cu comisarul european" si a venit cu noi detalii, spunand ca a avut "doua discutii consecutive" in luna iulie cu Jean Claude Juncker.

"La a doua mi-a spus: 'Victor, nu agricultura!' ", a declarat premierul, justificand ca de aceea a trimis la Bruxelles doua propuneri, Ciolos si Cretu, mai ales ca Juncker i-ar fi cerut sa "tina cont" ca "Parlamentul European a spus ca nu va vota, daca nu e vorba despre multe femei", dar si ca trebuie sa fie cineva cu experienta in PE.

In plus, Victor Ponta s-a laudat ca a "reusit timp de 30 de zile" sa tina departe de Traian Basescu negocierile purtate cu ceilalti premieri europeni.

"Daca domnul Basescu afla de propunere, facea scandalul de la 1 august (...) Sambata, cand a aflat a zis: 'Cum adica? N-am putut sa stric lucrurile mai repede?!' ", a mai spus Victor Ponta, sustinand ca seful statului este cel care "i-a pus pe Blaga si pe Iohannis" sa conteste in scris nominalizarea Corinei Cretu.

Opozitia acuza: Corina Cretu, desemnata ilegal de Ponta. Credibilitatea lui Junker ar fi afectata

In context, Victor Ponta a fost intrebat ce raspuns va da daca, asa cum a anuntat, Calin Popescu Tariceanu va propune o noua suspendare a presedintelui, pentru aceasta atitudine adoptata fata de nominalizarea comisarului european.

"Pregatit nu-l am, raspunsul. Sunt convins ca daca va face o asemenea propunere, va veni si cu argumentele necesare. Nu vreau sa spun mai mult", a declarat premierul.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ponta Corina Cretu comisar european, #Ponta negocieri Juncker comisar european, #comisar european Romania , #premier