Ponta face un pas inapoi: Scumpeste doar benzina. Motorina mai incolo

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 16:23
13034 citiri
Ponta face un pas inapoi: Scumpeste doar benzina. Motorina mai incolo
Foto: Flickr.com/Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a anuntat ca introducerea accizei pe motorina va fi amanata cu trei luni, pentru a nu permite preturilor sa creasca. Taxa pe benzina este insa mentinuta.

Premierul a mai spus ca l-a trimis pe ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la Comisia Europeana pentru a discuta un plan in doua trepte privind cresterea accizei la carburanti.

"Am discutat si in week-end si astazi (luni, n.red.) Liviu Voinea a plecat la Bruxelles cu o anumita misiune din partea mea, aceea de a avea un acord final al Comisiei Europene pentru ca acciza de 7 centi sa o aplicam doar la benzina. Benzina in Romania, ca pret, este cea mai ieftina din toata Uniunea Europeana si oricum nu afecteaza cresterea cu 7 centi economia in ansamblu.

Iar la motorina sa amanam, pentru moment, cu trei luni introducerea accizei, in asa fel incat efectul asupra preturilor bunurilor de consum sa nu fie imediat", a spus premierul.

Ce se intampla cu bugetul pe 2014?

Potrivit acestuia, bugetul de stat va ramane acelasi, nefiind nevoie de o rediscutare in Parlament. "Am discutat cu el si pentru trei luni nu e nevoie sa redeschidem legea bugetului. Si vom vedea care e efectul. Nu o sa avem acciza, sa vedem daca o putem materializa, daca domnul Voinea are acceptul Comisiei Europene", a spus premierul Victor Ponta.

Basescu: Nu semnez memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanti

Premierul a explicat care sunt motivele pentru care se incearca aplicarea acestei masuri. Astfel, motorina fiind combustibilul folosit in transportul de marfuri, pretul mai mic al motorinei nu va duce la cresteri de pret a marfurilor.

"Nimeni nu transporta marfuri cu mijloace de transport pe benzina", a punctat Victor Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, ca va promulga bugetul asigurarilor sociale, dar ca va retrimite in Parlament bugetul pe 2014. Seful statului a precizat, insa, ca bugetul nu i-a fost trimis spre promulgare.

Basescu a refuzat sa semneze memorandumul cu FMI - Va ingenunchea leul?

"Estimez ca va veni luni, data pana la care pot sa il consult este 29 decembrie. Voi promulga imediat bugetul de asigurari sociale, pentru ca nu am nimic de reprosat acelui buget", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a anuntat ca aprobarea bugetului pe anul viitor este conditionata de eliminarea accizei suplimentare la carburanti, care ar urma sa fie aplicata din 2014 si ca isi va folosi toate prerogativele pentru ca acest lucru sa se intample. Actiunile pe care Basescu le are la indemana sunt sa conteste legea la Curtea Constitutionala si sa retrimita bugetul inapoi in Parlament.

Traian Basescu s-a impotrivit introducerii accizei de 7 centi convenita in memorandumul cu FMI, aratand ca acesti bani sunt destinati primarilor si alesilor locali, pentru anul electoral 2014, si campaniilor pentru alegerile europarlamentare si prezidentiale. El a amenintat ca nu va semna acordul incheiat de guvernul roman cu FMI din acest motiv.

Basescu: Ponta nu a inteles ce am discutat, am vorbit despre accize, nu despre buget

Presedintele Basescua a spus in mai multe randuri ca acciza de 7 eurocenti va duce la o crestere generala de preturi. "Vor fi in mod cert afectati puternic cei cu veniturile cele mai mici, intreprinderile unifamiliale, intreprinderile mici si mijlocii. Vor fi cresteri la pretul alimentelor, la pretul de transport, ca urmare a introducerii accizelor suplimentare", a spus Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Ponta acciza benzina motorina, #Ponta intriducere succesiva accize carburanti , #premier