Ponta: Finlanda exploateaza aurul cu cianura. De ce nu ar face si Romania la fel?

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 18:17
4555 citiri
Ponta: Finlanda exploateaza aurul cu cianura. De ce nu ar face si Romania la fel?
Foto: B1 TV

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, luni, ca Romania are multe de invatat de la Finlanda in ce priveste exploatarea resurselor naturale, dand exemplu tara scandinava in ce priveste protectia mediului si exploatarea aurului cu cianuri.

Aflat intr-o vizita oficiala la Helsinki, premierul roman a precizat ca a folosit acest prilej pentru a avea un schimb de experiente cu autoritatile finlandeze.

"Avem foarte mult de invatat de la o tara ca Finlanda, care pe de o parte are resurse naturale importante pe care si le exploateaza. Fac aceste exploatari cu cele mai mari standarde in ce priveste protejarea mediulu, folosind cianuri in exploatarea aurului, dar fara sa polueze", a explicat Ponta.

Acesta a mai spus ca a cerut asistenta tehnica din Finlanda, pentru exploatari miniere cu tehnologii avansate de mediu.

"Respecta mediul, nu se poate spune despre Finlanda ca este o tara unde mediul nu conteaza. Pe de alta parte, isi exploateaza resursele. De ce nu ar face si Romania la fel, este vorba de dreptul de a exploata resursele tarii", a continuat prim-ministrul.

Victor Ponta a precizat ca exploatarea aurului nu se poate face decat cu cianura: "Nu exista alta tehnologie care sa scoata acest cuvant odios".

"Si in Finlanda tot cu cianura exploateaza. (...) Putem sa invatam de la ei. Putem sa invatam de la tari care cu greu pot fi acuzate ca nu-si protejeaza mediul. Daca nici ce face Finlanda nu e bun, inseamna ca sunt exagerari", a afirmat seful Executivului.

Acesta a subliniat ca in momentul in care regulile sunt respectate, sunt aprobate si exploatarile: "Pe mine ma intereseaza ca Romania sa itsi exploateze resursele, sa avem standarde de mediu, dar sa spunem 'Da' exploatarii resurselor noastre naturale".

La intalnirea dintre premierul roman si omologul sau finlandez s-a stabilit ca autoritatile din Romania vor avea un schimb de informatii cu cele din Finlanda, solicitandu-le in acelasi timp asistenta tehnica pentru lucrari de exploatare miniera cu tehnologii avansate.

"Finlanda este foarte avansata in sectorul energiei verzi si al mineritului. L-am informat pe prim-ministrul Katainen ca, exact acum, in Romania este o dezbatere uriasa si importanta despre viitorul mineritului si, invatand de la Finlanda, cu tehnologiile cele mai avansate si mai verzi, ne poate ajuta sa luam deciziile corecte", a declarat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa impreuna cu premierul filnandez.

Prim-ministrul Victor Ponta se afla, luni, in vizita oficiala in Finlanda, iar marti va efectua o vizita asemanatoare in Lituania.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#Ponta Finlanda exploatari miniere, #Victor Ponta tehnici exploatare miniera, #Ponta Romanai exploatare resurse, #Ponta exploatare aur cianura, #Romania exploatari zacaminte , #premier