Ponta: Fiul meu va merge la o scoala privata pentru ca este mai aproape de casa

Duminica, 02 Iunie 2013, ora 09:12
5023 citiri
Ponta: Fiul meu va merge la o scoala privata pentru ca este mai aproape de casa

Premierul Victor Ponta a decis ca fiul sau sa mearga la o scoala privata, motivandu-si decizia prin considerente logistice.

Ponta a subliniat ca scoala aleasa pentru fiul sau nu este una de top din punct de vedere a taxelor, insa este una buna, aleasa pe criteriul apropierii de casa.

Victor Ponta considera ca nu exista diferente foarte mari intre o scoala privata si una publica.

"Eu nu vad o diferenta, cel putin in Bucuresti. E o mare diferenta intre scolile din zona urbana si cele din zona rurala. Asta e uriasa diferenta. In zona urbana si in Bucuresti nu sunt diferente foarte mari intre o scoala privata si una publica. Problema principala este de a vedea cat de mult si care e interesul profesorilor", a spus premierul sambata seara, la Digi24.

Alegerea scolii pentru copil ar trebui sa aiba ca rezultat o concurenta pozitiva intre institutiile de invatamant publice si private, in asa fel incat nivelul ambelor sa se ridice in timp.

Referindu-se la diferentele dintre copiii care invata in orase mari si cei care invata in mediul rural sau in orasele mici, premierul a spus ca acestea genereaza un dublu efect.

"Pe de-o parte un efect negativ, pentru ca are mai multe sanse cel care invata in Bucuresti sau in Cluj sau Timisoara decat cel care merge la scoala intr-o comuna, fapt care poate avea si un mic efect pozitiv, si anume am vazut foarte mult si ma uit ca in momentul in care vii dintr-o zona mai defavorizata din acest punct de vedere, exista mai multa ambitie. Exista multi din copiii din Bucuresti cu toate conditiile si apreciaza mai putin, dar efectul negativ e mai mare", a spus seful Guvernului.

Ponta: Trebuie sa hotaram daca alegem sa mergem pe invatamantul de la cinci ani

Premierul Victor Ponta a mai declarat la Digi24 ca primul impuls atunci cand a auzit de initiativa ministrului Remus Pricopie de extindere a invatamantului obligatoriu de la cinci ani a fost "ca nu e bine", dar ca ulterior s-a documentat pe aceasta tema si a analizat sistemele de invatamant din alte tari, precum Coreea, Singapore, Anglia.

Potrivit premierului, in cazul invatamantului de la cinci ani, "copiii se dezvolta mai repede si au capacitatea de a invata mai repede. Trebuie sa hotaram daca ramanem pe sistemul nostru sau mergem pe un sistem modern si mergem la faza de implementare".

Acesta a facut referire la situatia clasei pregatitoare, pe care a calificat-o drept "o experienta pozitiva".

"Eu si Remus Pricopie am avut o experienta pozitiva anul asta cu grupa pregatitoare, s-au asezat mult mai bine lucrurile, am pornit mai din timp, am impus mai putin. Cu exceptia celor care nu s-au inscris si pe care trebuie sa-i identificam, 99% din copii si-au gasit locul. Am evoluat din anii 90 de la clasele cu 45 de copii spre normal", a spus Victor Ponta.

Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a declarat la Digi24 ca asteapta momentul potrivit pentru a cere modificarea varstei in care copiii sunt obligati sa mearga la scoala:

"Am avut sapte ani, am coborat la sase ani. Sunt state europene care au obligativitatea de a merge, nu la scoala, ci la gradinita, de la 4 ani. Probabil ca noi, intr-un an, maxim doi, ar trebui sa ne ducem in Parlament si sa spunem este obligatoriu sa fii la gradinita la 5 ani si sa participi la grupa mare, dupa care sa intri in clasa pregatitoare", a spus ministrul Educatiei.

Ponta: Sistemul de taxare redus din Educatie implica investitii mici

Vorbind despre bugetul Educatiei din acest an, Victor Ponta a subliniat ca pastrand un sistem de taxare foarte redus, si investitiile vor fi mici.

"Societatea romaneasca, nu doar guvernul actual, inca este prinsa intr-un cerc vicios, incapabila de luarea unor decizii importante sau de a accepta realitatea: nu poti cu 16% sa ceri educatie si sanatate la fel cu Germania, care are 48%.

Trebuie sa intelegi ca nu poti sa ai si una si alta. Finlanda are 52% sistemul de taxare. Romania si Bulgaria sunt tarile cu taxarea cea mai mica, dar in acelasi timp si cu cele mai mici investitii in Educatie si Sanatate. E logic", a spus Ponta.

Intrebat daca Educatia va avea mai multi bani anul acesta, Victor Ponta a raspuns: "daca vom avea mai multi bani la buget, da".

Premierul a subliniat ca variantele pentru a avea mai multi bani la buget sunt reducerea cheltuielilor in alte zone sau gasirea de noi venituri pentru buget.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta scoli, #Victor Ponta invatamant, #invatamant obligatoriu, #invatamant obligatoriu cinci ani, #invatamant Romania, #alegere scoala copii, #copii Victor Ponta , #premier