Ponta: FMI a agreat, de principiu, extinderea acordului - afla ce s-a mai discutat (Video)

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 14:42
2830 citiri
Ponta: FMI a agreat, de principiu, extinderea acordului - afla ce s-a mai discutat (Video)
Foto: Realitatea Tv

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca Fondul Monetar International a agreat extinderea acordului preventiv cu doua luni, pentru a duce la indeplinire reformele si a prezentat situatia companiilor de stat care trebuie privatizate.

"Vizita se incheie cu rezultate foarte concrete: am convenit forma finala a bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pe 2013, un buget apreciat de parteneri ca fiind unul realist, care aloca sumele necesare atat pentru acoperirrea cheltuielilor bugetare, cat si a cheltuielilor de investitii si cofinantarea programelor din fonduri europene", a declarat premierul, in cadrul unei conferinte de presa.

Ponta, discutii cu FMI: Romania, corigenta la angajamente?

Ponta a spus ca solicitat extinderea acordului preventiv cu doua luni, pana in iunie, pentru a putea termina programul de reforme structurale si ca acest lucru a fost "agreat, de principiu" de catre partenerii internationali.

"Este o veste buna, pentru ca Romania ramane sub umbrela acordului, ceea ce ne permite sa consolidam rezultatele de la sfarsitul anului trecut si inceputul lui 2013, legat de curs, stabilitate macroeconomica si increderea investitorilor, de rezultatele absolut remarcabile in ceea ce priveste costul la care ne imprumutam pe piete", a completat Ponta.

De asemenea, el sustine ca acordul de principiu e un lucru bun si ne permite sa mergem "intr-un ritm accelerat" cu reformele pe care Guvernele Romaniei si le-au asumat, anume listarea a 15% din Transgaz, care va avea loc in aprilie, selectarea unui consultant pentru listarea a 15% din Complexul Energetic Oltenia, 10% din Nuclearelectrica si 15% din Romgaz.

"Se permite nu doar prezenta capitalului privat, ci si folosirea sumelor obtinute din listare pentru investitii in companii. Pana in martie trebuie sa incepem procedurile de privatizare", a adaugat acesta.

Ponta a mentionat ca la Electrica se continua procesul de privatizare si ca cea mai dificila sarcina va fi vanzarea CFR Marfa.

"Guvernul si Romania s-a angajat in februarie sa privatizeze majoritar compania, care este pe pierdere si care creeaza probleme de deficit, anterior in octombrie a fost o decizie a CSAT care a impiedicat continuarea procedurii. Pe ordinea de zi, in data de 5 (februarie - n.r.), asa cum am convenit cu presedintele Traian Basescu, va fi adusa in discutie problema privatizarii, cu un investitor strategic, care poate garanta ca pompa bani si sa salveze locurile de munca.

Posta Romana continua procedura de privatizare, care ar trebui finalizata la jumatatea acestui an, potrivit spuselor lui Victor Ponta.

In alta ordine de idei, el a reiterat ca discutiile pentru un nou acord se vor relua dupa aprobarea scrisorii de intentie din iunie si dupa trimiterea solicitarii in acest sens la Comisia Europeana si la Fond.

"Suntem increzatori ca aceste succese din ultima perioada, de stabilitate, e pentru prima data cand avem deficit sub 3%, faptul ca avem un buget agreat de partenerii internationali si ca avem posibilitatea de a face din companiile de stat unele profitabile si investitiile din perioada urmatoare pot asigura dezvoltarea pe termen mediu si lung", a subliniat Ponta.

Prin acordul stand-by, incheiat in martie 2011, Romania are la dispozitie aproximativ 3,7 miliarde de euro, bani pe care ii poate accesa doar in cazul unor urgente. Pana in prezent, tara noastra nu a apelat la aceasta suma.

Premierul Victor Ponta a anuntat, saptamana trecuta, ca a cerut extinderea acordului cu doua luni, pana in iunie.

Ce urmeaza pentru Oltchim

In urma procedurii de insolventa, Ponta considera ca la Oltchim trebuie sa fie eliminate contractele dezavantajoase, de reforme in interior, iar apoi dupa ce societatea redevine curata, va fi reluat procesul de privatizare cu investitori strategici.

Piperea, administrator judiciar la Oltchim: Voi incerca o privatizare prin insolventa - Interviu Ziare.com

"Insolventa nu e acelasi lucru cu falimentul, dovada e Hidroelectrica, de la pierderi s-a trecut la profit si va iesi din insolventa probabil la jumatatea anului. Acelasi lucru il vrem pentru Oltchim. Nu stiu cine e administratorul judiciar, dar trebuie sa tratam problema datoriilor istorice, conform legislatiei europene, ca sa nu fie considerata ajutor de stat. Nici CFR Marfa nu va fi luat cu datorii, ca e greu sa mai fie platite", a mentionat Ponta.

Cererea de insolventa a Oltchim a fost depusa, vineri, la Tribunalul Valcea, motivul fiind datoriile uriase, care se ridica la 600 milioane de euro, potrivit avocatului Ghoerghe Piperea, desemnat administrator judiciar provizoriu.

Legat de reducerea TVA la paine, premierul a afirmat ca va discuta cu cei de la FMI in mai-iunie si ca va incerca introducerea acestui proiect-pilot, de la 1 iulie.

Cat despre pensiile militarilor, Ponta a anuntat ca ministrul de resort urmeaza sa discute cu sindicatele si va veni cu proiectul de lege.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#Ponta extindere acord FMI, #Ponta acord FMI, #Ponta intalnire FMI, #ponta discutii fmi, #Ponta privatizare companii stat , #premier