Ponta: FMI nu ne impune nimic. A cerut un singur lucru - nu mai acceptati pierderi!

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 21:29
2738 citiri
Ponta: FMI nu ne impune nimic. A cerut un singur lucru - nu mai acceptati pierderi!
Foto: Realitatea Tv

Premierul Victor Ponta a vorbit, marti seara, despre intalnirea cu reprezentantii FMI, mentionand ca "Fondul Monetar International nu ne impune nimic", insa vrea garantii "ca nu vom intra in necazul din 2009".

"Cei de la FMI spun ca 'orice reducere de TVA inseamna mai puntine incasari la buget. Atunci, de principiu, nu suntem de acord sa reduceti incasarile. FMI nu ne impune nimic. Ei ne spun 'acum 2-3 ani v-am dat niste bani, acum vrem sa vedem daca ni-i dati inapoi'. Ei vor sa garantam ca nu vom intra din nou in necazul din 2009", a spus prim-ministrul Ponta, invitat la Realitatea TV.

Potrivit premierului, avem constrangeri in relatia cu Fondul.

"O parte din imprumut trebuie restituita. Am reusit anul trecut si anul acesta sa avem un curs leu-euro foarte bun, sa ne imprumutam cu dobanzi foarte bune si sa avem o crestere la bursa, deci avem un climat care iti permite sa te imprumuti mai ieftin. Avem astfel o stabilitate financiara care ne permite sa ne tinem de cuvant. Anul acesta avem la scandeta 15 miliarde de euro. Le vom refinanta, deci deficitul va ramane de 3 miliarde de euro", a completat Victor Ponta.

Reducerea TVA la paine - Ponta vrea proiect-pilot

In ceea ce priveste reducerea TVA la paine, seful PSD spune ca este nevoie de un proiect pilot.

"Ca sa putem dovedi cine are dreptate la FMI, am vrut sa luam un singur domeniu, precum cel al painii, un domeniu semnificativ in Romania, pentru ca majoritatea romanilor consuma paine, mai putini cei ca mine, care tin cura de slabire. Pentru ca ideea de a o pune doar la producator era o problema, am vrut sa vedem daca, introdus fiind la 1 iunie, care va fi bilantul din decembrie, avem noi dreptate sau au ei dreptate, ca vor fi doar incasari mai mici.

Trebuie sa facem un proiect pilot. De multe ori am luat decizii, prcum marirea TVA la 24%, stiti cu cat a crescut incasarea? De la 11,8% la 13%, cu 1,2%. Am marit cu 5% ca sa incasam cu 1,2% mai mult. E o realitate", a completat prim-ministrul.

Acesta a subliniat insa ca punctul cel mai dificil al intalnirii cu FMI este partea de reforme structurale.

"Listarea la bursa a companiilor din energie, Oltchim, CFR Marfa, companii care au foarte multe pierderi suferite de romani. Acolo, la Hidroelectrica. E locul in care sper sa obtin de la FMI dreptul de a nu avea securea pusa pe 31 martie, ca sa nu patesc ca la Oltchim", a mai declarat Ponta.

Premierul a precizat ca, miercuri, ministrul Industriei si Competitivitatii, Varujan Vosganian, va veni la Guvern cu "o nota privind situatia actuala si discuta calendarul de restructurare".

"FMI a cerut un singur lucru: nu mai acceptati pierderi. Nu mai dati bani atata timp cat banii se pierd, nu mai gasiti o gaura. Ei au spus: Inchideti-o. Am spus ca nu putem. Atunci au spus sa gasim un investitor", a adaugat Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Ponta FMI acord, #Ponta FMI reducere TVA , #premier
Comentarii