Ponta, gafa pe tratatul cu Siria: Avem acord, intre timp m-a informat presa corect (Video)

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 15:28
3340 citiri
Ponta, gafa pe tratatul cu Siria: Avem acord, intre timp m-a informat presa corect (Video)

Premierul Victor Ponta a revenit asupra declaratiei anterioare prin care arata ca Romania nu are cu Siria un Tratat de extradare, precizand ca intre timp a fost informat de catre presa si a verificat, iar concluzia este ca exista un acord, aprobat in luna mai a anului trecut.

"Am verificat si e eroarea mea, avem un acord aprobat a doua zi dupa investirea Guvernului, pe 8 mai 2012. Imi cer iertare, un jurnalist m-a informat intre timp", a spus Ponta.

Initial, premierul Ponta a declarat ca Romania nu are cu Siria un Tratat de extradare, aducerea in tara a lui Omar Hayssam fiind insa o operatiune legala, cu punerea in aplicare a unei decizii judecatoresti definitive si irevocabile.

Intrebat de jurnalisti daca intre Romania si Siria exista un Tratat de extradare, premierul a raspuns negativ.

"Nu, de aceea toate operatiunile din punct de vedere juridic vor fi comunicate de Ministerul Justitiei si Parchet. Noi am pus in aplicare o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila", a spus, initial, Ponta.

Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane, vineri dimineata, a anuntat purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, precizand ulterior ca acesta se afla in arestul Politiei, fiind predat politistilor la ora 6.40.

In primavara anului trecut, ministrul Justitiei, Titus Corlatean, declara ca statul roman, prin demersurile sale, a respectat partea sa de intelegere privind acordul cu Siria, in timp ce acest stat, nu, pentru ca nu l-a ratificat, tratatul vizand extradarea lui Haissam.

Corlatean a mai afirmat ca, pentru cazul Hayssam, exista o conventie de asistenta juridica, inclusiv penala, intre cele doua state, conventie semnata in 1978 si aflata inca in vigoare.

Omar Hayssam, adus in Romania - LIVE

Si Ministerul de Externe informa ca Tratatele incheiate cu Siria privind extradarea, transferarea persoanelor condamnate si combaterea criminalatii organizate nu sunt in vigoare, fiind necesara ratificarea si de catre partea siriana.

Ulterior, in vara anului trecut, a fost ratificat in Parlament Tratatul privind extradarea intre Romania si Siria.

Presedintele Traian Basescu a semnat, la 3 februarie 2011, decretele pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a tratatelor intre Romania si Republica Araba Siriana privind extradarea si a celui privind transferarea persoanelor condamnate in vederea executarii pedepselor privative de libertate.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Ponta declaratie Siria, #Ponta tratat Siria gafa, #Omar Hayssam Romania Ponta , #premier