Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ponta: Guvernul are prea multa putere, o societate trebuie sa partajeze prerogative cu alesii locali

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 16:34
1407 citiri
Ponta: Guvernul are prea multa putere, o societate trebuie sa partajeze prerogative cu alesii locali
Foto: www.impactgorj.com

Guvernul are prea multa putere, atributii si responsabilitati, iar o societate in plina dezvoltare trebuie sa partajeze unele prerogative cu alesii locali, deoarece deciziile luate la nivel central "peste capul" acestora nu sunt intotdeauna eficiente, a afirmat premierul Victor Ponta.

"Sunt un prim-ministru care crede ca Guvernul are prea multe puteri, prea multe atributii si prea multe responsabilitati, in final.

O societate care trebuie sa se dezvolte in continuare trebuie sa aiba aceasta putere partajata, aceasta responsabilitate partajata cu dumneavoastra, reprezentantii cei mai legitimi ai cetatenilor pe care-i reprezentati, fie ca e vorba de Municipiul Bucuresti, cu doua milioane de cetateni, fie ca e vorba de municipii mari cum sunt cele mai multe pe care dumneavoastra le reprezentati, fie ca e vorba de o comunitate locala mai mica. Nu cred ca deciziile luate la Bucuresti, peste capul dumneavoastra, sunt intodeauna eficiente", le-a spus Ponta participantilor la reuniunea Asociatiei Municipiilor din Romania, a carei tema principala de discutie a fost descentralizarea.

Politicienii ti-au decis soarta. Afla in ce regiune vei trai si cum te afecteaza descentralizarea

Seful Executivului le-a mai spus celor prezenti ca primarii si presedintii consiliilor judetene sunt cei care trebuie sa implementeze masurile care vor decurge din acest proces si le-a cerut sa nu mai fie "ingrijorati" in ceea ce priveste alocarea resurselor bugetare.

"Ceea ce se descentralizeaza se descentralizeaza cu tot cu resursele financiare, atata cat sunt ele, evident, nu foarte mari, iar eu sunt convins ca dumneavoastra veti gestiona mul mai bine structuri pe care Guvernul le are de zeci de ani si le foloseste de foarte multe ori, foarte rau", a spus Ponta.

Ponta: Descentralizarea inseamna mai putina birocratie

Totodata, el a respins din nou termenul de "baroni locali" cu care unii alesi locali sunt etichetati peiorativ, reluand punctul de vedere ca unii primari si presedinti de consilii judetene se bucura de increderea cetatenilor mai mult decat presedintele tarii sau primul-ministru, dovada fiind ca sunt alesi in mod repetat de alegatori.

"Indiferent de guvernul care era la putere, indiferent de majoritatea parlamentara, indiferent de cine a fost presedinte, unii dintre dumneavoastra ati fost votati si inca o data votati de cetateni, si acest lucru nu se poate pierde oricata invidie, rautate sau prostie pura exista in cazul celor care cred ca trebuie sa tinem totul la Guvern, la Bucuresti", a spus Ponta.

Primul-ministru a mai afirmat ca, in opinia sa, hipercentralizarea este una dintre cauzele "functionarii proaste" a statului roman.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Victor Ponta descentralizare guvern putere, #Victor Ponta putere nivel local, #Ponta partajare prerogative local , #premier