Ponta: Guvernul nu va promova o lege a presei

Luni, 04 Februarie 2013, ora 20:33
1879 citiri
Ponta: Guvernul nu va promova o lege a presei

Guvernul nu va promova o lege a presei sau modificari ale prevederilor actuale, in urma raportului Comisiei Europene, si nici Parlamentul nu ar trebui sa intervina cu noi norme legislative in domeniu, a declarat, la Bruxelles, premierul Victor Ponta.

"Nu intentionez, ca sef al Guvernului si nici ca lider al majoritatii, sa facem o lege a presei. Este o discutie de foarte multi ani, nu exista un standard european in acest sens si nu cred ca Romania trebuie sa inceapa cu asa ceva. Cand vor exista niste standarde clare la nivel european, le aplicam si noi", a spus Ponta.

El a adaugat ca nu este de acord cu distinctia intre televiziuni si restul presei in ceea ce priveste campaniile media.

"Nu vreau sa se inteleaga ca la televizor nu ai voie sa critici o decizie judecatoreasca, dar in presa scrisa ai voie. Ori ai voie peste tot, ori nu ai voie nicaieri", a completat Ponta.

In privinta Legii Consiliului National al Audiovizualului, seful Guvernului a apreciat ca aceasta este inspirata dupa model european si orice modificare trebuie sa fie in acord cu legile europene.

Comisia Europeana apara presa libera si nu intentioneaza sa propuna modificarea reglementarilor media, dar nu poate sa nu tina cont de plangerile primite din partea CSM si CC privind existenta unor campanii orchestrate ale presei impotriva magistratilor, a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

"Am fi primii care am condamna orice atac impotriva jurnalistilor"

"Pentru noi, liberatea presei este sfanta si Comisia va apara intotodeauna aceasta libertate, nu avem absolut nicio intentie sa propunem reglementarea presei si am fi primii care am condamna orice atac impotriva jurnalistilor.

Nu putem insa sa nu tinem cont ca am primit plangeri de la Curtea Constitutionala si Consiliul Superior al Magistraturii in legatura cu campanii orchestrate in media impotriva independentei magistratilor, fie judecatori, fie procurori, iar aici avem o problema din punct de vedere al independentei justitiei", a spus Barroso.

El a explicat astfel, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul Victor Ponta, ca oficialii CE nu au recomandat o solutie concreta pe aceasta tema in ultimul raport privind situatia din Romania, dar au considerat important totusi sa mentioneze existenta unei astfel de probleme, pentru a fi "corectata" de catre autoritatile de la Bucuresti.

Presedintele CE a sustinut, totodata, ca la Bruxelles au fost primite plangeri nu doar din partea Consiliului Superior al Magistraturii si Curtii Constitutionale, ci si din partea a numeroase organizatii.

La randul sau, premierul Victor Ponta a aratat ca este sigur ca liberatea presei din Romania va fi respectata, "in echilibru" cu independenta justitiei.

El a adaugat ca, dupa alegerile de anul trecut, Romania este o tara mult mai stabila si ca acordul de cooperare incheiat intre el si presedintele Traian Basescu se arata a fi un instrument util pentru colaborarea tuturor institutiilor si a apreciat ca urmatorul raport al CE, de la sfarsitul acestui an, nu va mentiona doar progresele inregistrate, dar si recomandari foarte clare care sa poata fi implementate de Guvern si Parlament, aratand astfel ca Romania respecta toate standardele UE.

El a precizat totodata ca autoritatile de la Bucuresti si oficialii CE vor colabora mai strans la elaborarea viitorului raport.

Executivul UE a primit plangeri de la reprezentanti ai CC, CSM si ICCJ printre altele in legatura cu atacuri de intimidare si hartuire prin media, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mark Gray.

El a spus ca au existat multe cazuri, nu doar unul sau doua, in care reprezentanti de inalt nivel au fost supusi presiunii prin intermediul presei.

Premierul Victor Ponta a declarat atunci ca este de acord cu observatia Comisiei Europene privind exercitarea unor presiuni media asupra judecatorilor, spunand ca si el a vazut astfel de presiuni si ca se va delimita de toate aceste practici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Victor Ponta legea presei, #Victor Ponta Bruxelles mass media, #atacuri mass media magistrati , #premier