Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ponta i-ar face responsabili pe bulgari pentru esecul intrarii Romaniei in Schengen

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 14:49
2987 citiri
Ponta i-ar face responsabili pe bulgari pentru esecul intrarii Romaniei in Schengen
Foto: Digi24

Premierul Victor Ponta a incercat, miercuri, sa arunce pe umerii bulgarilor responsabilitatea unui eventual esec, posibil, legat de intrarea Romaniei in spatiul Schengen, subiect care va fi discutat la Consiliul JAI din martie.

Aflat la Cluj pentru a participa la ceremonia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa fostului comisar european Gunter Verheugen, Victor Ponta a fost intrebat cum comenteaza demisia Guvernului de la Sofia, anuntata miercuri dimineata.

Guvernul bulgar a demisionat pe fondul protestelor, inainte de alegeri

Victor Ponta a spus ca decizia care se va lua la Consiliul JAI din martie "va fi serios influentata de situatia de instabilitate politica din Bulgaria", adaugand: "Nu cred ca putem decupla Romania de Bulgaria".

"Nu vreau si nimeni nu poate sa aiba o evaluare (...) Suntem legati, Romania de Bulgaria. Daca in Bulgaria exista instabilitate politica, asta ne afecteaza si pe noi", a tinut sa sublinieze premierul Victor Ponta.

Romania si Bulgaria au ratat anul trecut intrarea in Spatiul Schengen dupa ce in Romania au fost declansate actiunile politice menite sa il inlature din functie pe presedintele Traian Basescu. Celor doua tari li se fixase pentru toamna lui 2012 termenul de intrare in Schengen, intr-o prima etapa cu frontierele aeriene si maritime, urmand ca cele terestre sa ramana pentru o data ulterioara.

In acest moment, Romania face eforturi diplomatice pentru a convinge cancelariile europene ca s-a reintors pe drumul bun.

Olanda nu si-a schimbat inca pozitia fata de intrarea Romaniei in Schengen

Urmatorul Consiliu European pe Justitie si Afaceri Interne (JAI) va avea loc pe 6-7 martie, la Bruxelles. Aderarea Romaniei figureaza pe agenda Consiliului, dar este greu de spus ca se va si vota, in conditiile in care raportul MCV dat publicitatii in luna ianuarie a semnalat o serie de nereguli in activitatea justitiei de la Bucuresti.

Ce face Romania pentru a intra in Spatiul Schengen

Olanda si Germania sunt tarile care au blocat in ultimul an o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei. Olanda anuntase ca isi va schimba pozitia dupa doua rapoarte MCV pozitive. Urmatorul raport MCV va fi prezentat in luna decembrie, a anuntat Comisia Europeana.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Ponta Bulgaria Schengen, #Ponta Romania Schengen , #premier