"Ponta ii deschide sampania lui Putin la Baku. Oare l-a intrebat si pe Iohannis?" - reactia Opozitiei

Sambata, 13 Iunie 2015, ora 13:17
9127 citiri
"Ponta ii deschide sampania lui Putin la Baku. Oare l-a intrebat si pe Iohannis?" - reactia Opozitiei
Foto: Digi 24

Prim-ministrul Victor Ponta este criticat de reprezentantii Opozitiei, pentru faptul ca s-a afisat alaturi de presedintele rus Vladimir Putin in capitala azera Baku, la Jocurile Europene, in conditiile in care liderii europeni au boicotat evenimentul, iar Rusia inca se afla sub sanctiuni occidentale din cauza implicarii in criza din Ucraina.

"Prim-ministrul Romaniei a boicotat... boicotul liderilor UE asupra ceremoniei de deschidere a Jocurilor Europene de la Baku si s-a asezat cuminte in spatele presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, in tribuna oficiala din capitala Azerbaidjanului.

Acest lucru s-a intamplat, conform consilierului prezidential, Dan Mihalache, fara ca macar sa fi informat Cotroceniul cu privire la aceasta deplasare, cel putin controversata.

Victor Ponta nu este la primul episod de acest gen. La fel a actionat si in cazul Olimpiadei de iarna de la Soci, din februarie 2014, cand a facut, de asemenea, nota discordanta cu restul Europei. Fiecare zi care trece cu Victor Ponta in functia de prim-ministru este una cu numeroase consecinte interne si externe, daunatoare pentru Romania", scrie pe Facebook Alina Gorghiu, copresedinte PNL.

La randul sau, si europarlamentarul Cristian Preda subliniaza ca liderii occidentali au boicotat evenimentul din capitala azera si intreaba daca presedintele Klaus Iohannis a fost consultat de premier inainte ca acesta sa mearga alaturi de Vladimir Putin.

"Marea Britanie a fost reprezentata la Baku de un subsecretar de stat, Romania - de premier. Liderii politici europeni s-au pus de acord sa nu participe la ceremonia de deschidere, din pricina situatiei drepturilor omului din tara-gazda, iar statele-membre sa fie reprezentate la un nivel foarte modest.

As vrea sa stiu daca presedintele Klaus Iohannis a fost consultat de catre Victor Ponta atunci cand acesta din urma a decis sa mearga in Azerbaidjan si daca seful statului a girat fronda la adresa celorlalti responsabili politici europeni.

Banuiala mea e ca premierul a plecat fara sa-l intrebe pe presedinte, dar cred ca o clarificare publica ar fi foarte utila, pentru ca orice cetatean sa stie care sunt optiunile de politica externa ale Romaniei, atunci cand vine vorba despre sport si drepturile omului", a scris pe Facebook Cristian Preda.

Banuiala sa a fost confirmata de altfel de seful cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache.

Ponta s-a afisat alaturi de Putin: Prima reactie de la Cotroceni

De asemenea, si fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu il critica dur pe Victor Ponta, precizand ca acesta "ii deschide sampania lui Putin la Baku", dupa ce anterior premierul spusese, in The Guardian, ca "doar Rusia va deschide sticlele de sampanie, daca Romania va fi intr-o lunga criza politica".

Victor Ponta il ataca pe Iohannis, in The Guardian: Vrea doar sa ajute PNL. Sa fie presedintele tuturor!

"Ponta deschide sampania ruseasca la Baku sau este in cautarea unui birou de siguranta maxima? Acum cateva zile premierul Ponta, in interviul din The Guardian, era foarte ingrijorat ca: 'Doar Rusia ar deschide sampania pentru o criza in Romania'.

Astazi, la cateva ore dupa votul dat pe motiune, premierul Ponta sare in avion ca sa deschida sampania lui Putin la Baku, in conditiile in care toti liderii europeni au evitat participarea la acest eveniment.

Sau poate premierul este satul de tradarile care vin din toate directiile si nu mai are incredere nici in biroul pe care si l-a deschis in buncarul Ministerului Apararii. Poate ca se afla la Baku in cautarea unuia de siguranta maxima ca rasplata pentru devotamentul fata de Europa versus Eurasia?", scrie pe Facebook Anca Boagiu.

Nu in ultimul rand, prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu afirma ca excursia premierului in Azerbaidjan este "inca un cui pe care il bate in talpa politicii noastre externe", precizand ca Victor Ponta "saboteaza Romania".

"Excursia lui Ponta la Baku, la o reuniune boicotata de toti liderii europeni, este inca un cui pe care il bate in talpa politicii noastre externe. Ponta saboteaza pur si simplu Romania. Secondat de un ministru de Externe, care ieri intoxica ambasadele europene cu scrisori politicianiste, Ponta demonstreaza ca si-a pierdut complet controlul", a scris pe Facebook Catalin Predoiu.

Ponta, alaturi de Putin, la o ceremonie boicotata de liderii europeni (Foto)

Prim-ministrul Victor Ponta a ajuns, vineri, in capitala azera Baku, pentru a participa la Jocurile Europene alaturi de presedintele rus Vladimir Putin, in conditiile in care cea mai mare parte a liderilor europeni au boicotat evenimentul.

Dupa Ponta, si Casa Regala a Romaniei e prezenta la Baku, alaturi de Vladimir Putin

Printre invitati se numara si presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, cel al Turciei, Recep Erdogan sau cel al Serbiei, Tomislav Nikolici, dar si sefii de stat din Bosnia-Hertegovina si Muntenegru, premierii din Georgia, Kazahstan si Bulgaria, presedintii din Turkmenistan si Tadjikistan, precum si ducele de Luxemburg si printul Albert al II-lea de Monaco, dar si printul saudit Abdullah Bin Abdul Aziz.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Victor Ponta Baku Putin, #reactii Ponta Baku Putin, #Ponta Jocuri Europene Baku , #premier