Ponta ii raspunde consilierului Chifu: Nu va exista un conflict presedinte-premier

Luni, 14 Mai 2012, ora 23:39
2006 citiri
Ponta ii raspunde consilierului Chifu: Nu va exista un conflict presedinte-premier
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Victor Ponta i-a raspuns, luni, consilierului prezidential Iulian Chifu, care a declarat ca problema reprezentarii la Consiliul European poate ajunge la CC, Ponta spunand ca nu va exista un conflict intre presedinte si premier, intrucat ambii fac parte din puterea executiva.

"Nu va exista un conflict intre puterile statului. Si presedintele si prim-ministrul fac parte din puterea executiva, lucru pe care probabil domnul Chifu nu-l stie. Nu suntem nici putere judecatoreasca, nici putere legislativa, facem parte - ca vrem sau nu vrem - din aceeasi putere, puterea executiva", a spus Ponta.

El a subliniat, in al doilea rand, ca nu exista nico intentie din partea sa de a crea un conflict artificial pe tema reprezentarii la Consiliul European.

"Exista categoric din partea mea o intentie si un mandat de a avea Romania reprezentata cat mai bine la nivel european. Asta inseamna ca cel care participa sa aiba un mandat clar si sa obtina cat mai mult pentru Romania. Eu cred ca si presedintele poate sa faca lucruri utile pentru Romania, asa cum si eu voi face", a mentionat prim-ministrul.

El a precizat ca este interesat sa indrepte ceea ce a criticat pana acum, respectiv faptul ca in Romania a existat pana de curand un prim-ministru care nu a calcat in viata lui la Bruxelles si care afla de la televizor ce se intampla in UE.

"Ce sa facem acuma? Sa ne judecam pe la Curtea Constitutionala? Cred ca avem, si presedintele, si eu, lucruri utile de facut", a adaugat premierul.

Consilierul prezidential Iulian Chifu a declarat, luni, ca, in lipsa unei rezolvari prin dialog intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, problema reprezentarii la Consiliul European poate ajunge si la Curtea Constitutionala.

"Constitutia spune clar, explicit, ca reprezentarea este unul dintre atributele acordate presedintelui. Faptul ca se considera ca in anumite reuniuni problematica tine mai mult de Guvern, asta e o chestiune de interpretare. Acum suntem si intr-o perioada electorala, iar USL, care vroia si suspendarea presedintelui, trebuie sa maximizeze subiectul.

(...) Rezolvarea privind reprezentarea la Consiliu tine de relatia dintre cei doi, presedinte si premier, si de discutia lor, iar daca nu, nu poate fi rezolvata decat in fata instantei, la Curtea Constitutionala. Nu e normal ca chestiuni politice sa fie rezolvate de o institutie care arbitreaza, dar e posibil sa se ajunga si acolo", a declarat Iulian Chifu, consilierul prezidential pentru afaceri strategice, securitate si politica externa.

Corina Cretu si Cristian Preda incearca sa faca lumina in aceasta poveste

Vicepresedintele PSD Corina Cretu a declarat ca ar fi normal ca premierul Victor Ponta sa participe la Consiliul European din 23 mai, intrucat se vor discuta teme economice, ea precizand ca acest lucru nu submineaza atributiile presedintelui Traian Basescu in politica externa.

Intrebata daca nu ar fi posibil ca Traian Basescu si Victor Ponta sa mearga impreuna la Bruxelles, Corina Cretu a spus ca fizic pot fi impreuna, dar in numele tarii vorbeste doar unul.

In replica, europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat ca Romania poate fi reprezentata la summit-urile UE, ca orice alt stat european, de seful de stat sau de seful Guvernului. El a mentionat ca pana acum Romania a fost reprezentata de catre presedinte si ca regulamentul ii permite acestuia sa fie insotit de un ministru, care poate fi si primul-ministru.

"Mi-e teama ca este mai degraba o presiune asupra lui Traian Basescu, care sa justifice ulterior un atac final asupra presedintelui. Cred ca n-ar fi bine sa se foloseasca un pretext european pentru a se construi virtual o suspendare", a adaugat europarlamentarul PDL.

Premierul Victor Ponta a anuntat anterior, la Bruxelles, ca are programata pentru saptamana viitoare o intalnire cu presedintele Traian Basescu in care va clarifica modul in care se vor implica Presedintia si Guvernul in politica externa a tarii, aratand ca nu este bine ca in acest domeniu sa se vorbeasca "pe doua voci".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Victor Ponta deplasare Consiliul Europei, #Traian Basescu vizita Consiliul Europei, #Victor Ponta conflict presedinte premier , #premier