Ponta, in Serbia: Sa invatati din greselile facute de Romania

Joi, 17 Iulie 2014, ora 10:51
3793 citiri
Ponta, in Serbia: Sa invatati din greselile facute de Romania
Foto: Antena 3

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, joi, aflat in vizita oficiala la Belgrad, ca spera ca Serbia sa nu repete greselile facute de Romania in procesul de integrare europeana.

"Cred ca in procesul acesta dificil prin care si Romania a trecut timp de aproape 8 ani, inainte de a intra in Uniunea Europeana in 2007, Guvernul Serbiei, poporul sarb vor face foarte multe sacrificii, vor face reforme dureroase, vor fi decizii dificile, insa sunt aici, la Belgrad, ca sa asigur ca, in final, toate aceste sacrificii se dovedesc a merita.

(...) Sunt convins ca toate lucrurile pe care le faceti sunt pentru binele poporului sarb.

Romania va va sprijini cu toata inima, fara niciun fel de conditie si imi doresc ca dvs. sa invatati din lucrurile bune facute de Romania, dar si din greselile facute de Romania in procesul de integrare europeana (...) astfel incat sa faceti mai putine greseli din cele facute in reformele din Romania", a spus premierul, intr-o conferinta de presa, adresandu-se omologului sau sarb, Aleksandar Vucic.

Acesta a precizat ca nu crede ca intre Uniunea Europeana si Serbia prima problema este negocierea legata de Kosovo: "Cred ca cea mai importanta problema este faptul ca este interesul ambelor parti ca Serbia sa fie cat mai repede in Uniunea Europeana".

"Sa fiti siguri ca niciodata Romania nu va bloca in vreun fel parcursul european al Serbiei. Vom fi cei mai buni prieteni si sprijinitori ai dvs", a afirmat Victor Ponta.

Despre minoritatile nationale: Nu sunt un premier cu doua masuri - una in tara si una in afara

Prim-ministrul a abordat si subiectul minoritatilor nationale si a spus ca "uneori s-a discutat la Bucuresti despre drepturile minoritatilor in Serbia".

"Azi vom merge impreuna si vom sta de vorba cu reprezentanti ai minoritatii romane. Eu nu sunt un prim-ministru care are doua masuri - una in tara si una in afara tarii. Nu cer mai mult decat ceea ce Romania ofera (minoritatilor - n.red.).

Ca sa fiu foarte clar, apreciez si vom avea dialog cu Guvernul Serbiei in tot ceea ce priveste standardele europene de protectie si drepturi acordate minoritatilor, dar niciodata nu va fi un subiect de conditionare al Romaniei si nu va fi un subiect de a da lectii", a explicat premierul.

Romania, avertisment catre Serbia: Respectati drepturile minoritatii romane

Romania cere Serbiei progrese rapide in privinta drepturilor minoritatii romane

In luna octombrie 2013, Ministerul roman al Afacerilor Externe a avertizat Serbia sa respecte drepturile minoritatii romane de pe teritoriul tarii. Avertismentul a venit ca urmare a faptului ca Serbia a inceput o ancheta impotriva comunitatii romane dupa ce comunitatea romana a ascultat o slujba in limba materna, in Valea Timocului.

Anterior, in luna martie 2013, secretarul de stat Bogdan Aurescu ceruse Belgradului progrese rapide in privinta drepturilor minoritatii romane.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Victor Ponta Serbia aderare UE, #Ponta vizita Serbia, #Ponta minoritati nationale , #premier