Ponta, in vizita oficiala la Paris: Suntem o tara francofona si francofila

Joi, 21 Februarie 2013, ora 16:29
3401 citiri
Ponta, in vizita oficiala la Paris: Suntem o tara francofona si francofila
Foto: Digi24

Premierul Victor Ponta efectueaza joi o vizita oficiala la Paris, insotit de ministrul de Externe, Titus Corlatean, si ministrul Economiei, Varujan Vosganian. In cadrul vizitei, premierul s-a intalnit cu presedintele Frantei, Francois Hollande, si cu premierul Jean-Marc Ayrault.

Intrevederea cu seful statului francez a durat circa o ora, iar la final premierul Victor Ponta a facut cateva declaratii de presa.

"Am reiterat ca suntem o tara francofona si francofila si ca toate proiectele importante pentru viitorul celor doua tari si al Europei le putem desfasura si gandi impreuna. Este o relatie speciala, care dureaza de foarte mult timp si care acum are absolut toate conditiile pentru a se dezvolta in continuare in plan politic, economic si al politicii si noii viziuni asupra Europei de care Uniunea Europeana are nevoie", a declarat Ponta, subliniind ca este un sustinator al "axei Paris-Bucuresti".

Pranz de lucru cu premierul francez

Intalnirea premierului roman cu omologul sau, Jean-Marc Ayrault, s-a incheiat cu declaratii comune de presa.

Seful Executivului francez a afirmat ca a fost vorba despre un pranz de lucru la care au fost abordate diverse subiecte, in special istoria lunga a relatiilor culturale dintre Romania si Franta. El a subliniat faptul ca Romania va fi invitat de onoare la urmatorul Salon al Cartii de la Paris.

De asemenea, au fost trecute in revista toate relatiile bilaterale ale celor doua tari, dupa anul 2008, an in care a fost incheiat parteneriatul strategic.

Premierul Jean-Marc Ayrault a sustinut ca se doreste prelungirea acordului pentru urmatorii 5 ani, in domenii "diverse si importante", cum ar fi chestiunile economice, incluziunea rromilor, atat in Franta cat si in Romania, dar si probleme legate de "Europa Apararii".

In context, acesta a multumit Romaniei pentru sustinerea, atat politica, cat si militara, aratata interventiei franceze in Mali.

Scandalul carnii de cal si intrarea in Schengen

Un subiect sensibil abordat a fost legat de etichetarea carnii utilizare in industria alimentara. Premierul francez a remarcat ca scandalul carnii de cal etichetata ca si carne de vita, care a cuprins mai multe state europene, a provocat o serie intreaga de "emotii si tensiuni" si a vorbit despre necesitatea unor relatii mai stranse de cooperare in domeniu intre statele membre UE.

Jean-Marc Ayrault a sustinut ca Romania a fost acuzata pe nedrept in acest scandal, pentru ca este evident ca produsele exportate erau etichetate ca si carne de cal. El a avansat ideea unei "fraude organizate de catre comercianti" si a spus ca justitia trebuie sa faca lumina in aceasta afacere.

Un alt subiect in legatura cu care premierii roman si francez au impartasit "aceeasi viziune" a fost cel al cooperarii industriale, mai exact al industriei otelului la nivel european.

"A venit momentul sa ne punem problema unei politici comunitare a otelului si sa avem o strategie industriala", a spus acesta.

Oficialul francez a subliniat faptul ca Franta continua sa sustina principiul ca Romania trebuie sa primeasca un calendar pentru integrarea in Schengen si a completat spunand ca acesta, precum si modalitatile in care va decurge procesul vor fi discutate cu partenerii europeni la Consiliul JAI din martie.

Ponta: Romania, o tara francofona si francofila

La randul sau, premierul Ponta a vorbit despre relatiile stranse intre Romania si Franta, subliniind faptul ca tara noastra este nu doar "francofona, ci si francofila".

El a reamintit ca Romania este un partener strategic si un aliat al Frantei, cele doua state avand o relatie speciala, mai ales pe plan politic, la nivel european.

Premierul roman a reamintit ca in programul vizitei sale figureaza, joi dupa-amiaza, o intalnire cu oameni de afaceri interesati sa investeasca in Romania, subliniind faptul ca oportunitatile pe care Romania le prezinta sunt "in beneficiul Frantei".

El a multumit guvernului de la Paris pentru sprijinul acordat in vederea intrarii Romaniei in Spatiul Schengen si a dat noi asigurari ca "Romania ramane o tara francofila".

La solicitarea unui jurnalist roman de a oferi mai multe detalii cu privire la problema incluziunii rromilor, cei doi premieri au explicat ca subiectul a fost abordat cu sinceritate si responsabilitate, in contextul in care Uniunea Europeana este o comunitate de valori, iar fiecarui cetatean trebuie sa ii fie respectate drepturile fundamentale, libera circulatie fiind unul dintre ele.

Premierul francez si-a exprimat convingerea ca mai sunt multe de facut in privinta incluziunii cetatenilor de etnie rroma atat in tara lor de origine cat si in Franta, in special in domenii precum invatamantul in limba materna si oferirea de locuri de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Ponta vizita Franta, #Ponta intalnire Hollande, #Ponta intalnire premier francez , #premier