Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ponta: Basescu e paranoic, noi l-am adus in fata poporului, sa-l judece

Luni, 30 Iulie 2012, ora 21:32
8045 citiri
Ponta: Basescu e paranoic, noi l-am adus in fata poporului, sa-l judece
Foto: Realitatea Tv

Premierul Victor Ponta sustine ca "vom intra intr-o carte destul de neagra a istoriei", daca Traian Basescu revine la Cotroceni fara ca nici macar el sa nu se fi votat, iar ce face presedintele suspendat "este paranoia, nu politica".

"Cred ca ne aflam la momentul pe care il consideram cel mai probabil: o majoritate covarsitoare pentru demiterea presedintelui, dar sa nu se indeplineasca cvorumul.

Eu nu ma asteptam sa vina atat de multi oameni la vot. Suntem in situatia cea mai rea: ai 8,5 milioane care au venit la vot, pe care Basescu ii ameninta, le spune ca sunt complici la lovitura de stat.

El spune ca ceilalti sunt partizanii lui pentru ca nu au venit la vot. Niciodata in Romania nu au fost mai mult de 10-11 milioane la vot. La prezidentiale in turul doi au fost 10 milioane", a declarat Victor Ponta, invitat la Realitatea TV.

In alta ordine de idei, prim-ministrul s-a declarat mandru de numarul mare de oameni care au venit la vot si ca "cea mai odioasa acuzatie a lui Basescu, fraudarea votului, s-a dovedit inca o tiribomba de campanie, n-a fraudat nimeni niciun vot".

Strategia USL: Respectam decizia CCR

Premierul a vorbit si despre strategia USL, mentionand ca singura posibilitate este ca Guvernul sa respecte decizia magistratilor CCR.

Ponta: Il avertizez pe Basescu sa nu mai ameninte. Vom actiona in apararea tarii

"Exista o singura posibilitate si foarte clara: ce va decide CCR va fi respectat si aplicat de Guvern. Stiu in mod sigur ca, inainte ca CCR sa ia o decizie, ambele parti - USL si presedintele - isi vor spune punctul de vedere. Parlamentul va spune: CCR a stabilit un barem extrem de inalt, care nu mai exista in Europa, in realitatea a existat boicot, nu suntem 18 milioane de cetateni. Ce va decide Curtea nu stiu, dar va zic, ca prim-ministru, ca vom respecta decizia", a asigurat Ponta.

Pe de alta parte, premierul a comentat si reprosurile presedintelui suspendat, care l-a criticat pe edilul Radu Mazare, insotit la referendum de manechine in costume de baie.

"Nu-l stiam pe Basescu atat de pudic, de pudbond. Nu exista intr-o democratie o alta solutie decat votul democratic. Sa fii presedinte cand nici macar tu nu te votezi, vom intra intr-o carte destul de neagra a recordurilor si a istoriei", a replicat Victor Ponta.

"Daca in loc de referendum erau alegeri parlamentare, USL lua 80%"

Potrivit co-presedintelui USL, dupa datele preliminare ale recensamantului din 2011, in Romania locuiesc 15 milioane de cetateni cu drept de vot, fiind inregistrati cu CNP inca trei milioane de persoane cu drept de vot care locuiesc in strainatate.

"Din cei 15 milioane, 1,6 milioane sunt de etnie maghiara, cei care nu au votat la referendum. E dreptul lor, insa m-a deranjat ca premierul Viktor Orban a fost un agent de campanie al lui Basescu. Asadar, din 13,4 milioane romani, 8 milioane au venit la vot - o majoritate covarsitoare. (...)

Chiar daca cu artificii procedurale, CCR nu o va recunoaste referendumul, politic e imposibil sa nu recunosti asa ceva. Trebuie sa fii intr-o realitate paralela ca sa spui ca nu te intereseaza. Daca in loc de referendum erau alegeri parlamentare, USL lua 80% din mandate", a completat seful Guvernului.

Despre cursul euro-leu

Victor Ponta a mai precizat ca a discutat despre curs cu Florin Goergescu, ministrul Finantelor, care l-a asigurat ca "suntem cu toti indicatorii la zi".

"Semnalele date cu lovitura de stat au influentat cursul, dat acum euro incepe sa scada. Cel mai important mesaj ecnomic il reprezinta rezultatul de saptamna viitoare al vizitei FMI. In termeni de deficit bugetar, de nivel al arieratelor, masuri de reforma structurala, suntem cu absolut totul la zi, recuperand si intarzierile acumulate de vechiul guvern PDL", a mentionat premierul.

Despre o eventuala coabitare

Totodata, Victor Ponta a subliniat ca "cele doua forte" - USL si Traian Basescu - nu mai pot avea incredere una in alta, precizand ca "eu nu ma simt in pericol cu Basescu, sunt vaccinat, mi-a facut toate relele din lume".

"Exista cateva lucruri esentiale, i le-am transmis si public: n-o sa accept sa ameninte oamenii, nici persoane individuale, nici institutii ale statului, nici trusturi media. E in interesul trusturilor media sa nu accepte. Nu cred ca e treaba mea ca politician la ce se uita oamenii. Eu am vrut sa il duc in fata poporului sa il judece. El ameninta oamenii ca toti sunt complici la lovitura de stat, asta e paranoia, nu mai e politica.", a acuzat liderul USL.

Acesta a precizat ca nu are nevoie ca Basescu sa il ajute, insa si-ar dori "sa nu mai puna bete in roate" USL-ului.

"USL are un program economic, social, de reforme pe care il vom aplica ca vrea sau nu Basescu. E un presedinte ilegitim pentru noi. Nu voi cauta noi conflicte cu Basescu. Ce va face el? Dupa declaratiile de azi, cred ca e usor de anticipat ce va face. Nu voi cauta noi conflicte cu Basescu. Ce va face el? Dupa declaratiile de azi, cred ca e usor de anticipat ce va face. (...)

Eu nu aveam programata nicio iesire. Dupa ce am vazut, dupa telefoanele primite de la oameni care au intrebat 'acum o sa ne bage in puscarie pentru ca am votat?', am iesit sa spun: toate institutiile va vor apara pentru ca v-ati exercitat un drept constitutional. Nu-l luati in seama pe Basescu, va apar", a adaugat prim-ministrul.

In opinia acestuia, in prezent "s-a ajuns la un nivel de ura si de dezbinare la care Romania le-a mai simtit in 1989".

"Este o realitate peste care sper sa trecem. (...) Absurditatea afirmatiilor lui Traian Basescu... Eu am crezut ca va iesi si va spune ca a inteles ca romanii sunt suparati pe el dar ca vrea sa ramana presedinte, dar a iesit si a spus 'Victorie!'", a mai afirmat liderul USL.

Despre intalnirea cu Barosso si cerintele CE

In alta ordine de idei, prim-ministrul a vorbit si despre intrevederea cu presedintele CE, Jose Manuel Barosso.

"In perceptia mea, dar si a lui Crin Antonescu, a existat o asemenea campanie de dzinformare nu doar catre Bruxelles, dar si catre Berlin, Washginton, toata lumea a fost informata ca democratia in Romania depinde de cvorumul de 50%. Am incercat sa le explicam. Era un moment in care orice explicatie nu era penetranta.

Ponta: Nu vom organiza un alt referendum, lucrurile sunt foarte clare

Am avut o discutie cu domnul Crin Antonescu si am zis ca ori ramane cu 50% din cei care voteaza, dar ne asumam izolarea, ori cu cvorum. Am hotarat ca e mai important cum ramane Romania conectata la partenerii externi decat o victorie a noastra, o victorie de altfel meritata. Acesta a fost primul punct, au fost mai multe care au nascut momente jenante. Toate erau venite de la Bucuresti pe o anumita filiera", a precizat Ponta.

Despre demisia lui Antonescu: cand castigi, nu te retragi

In finalul emisiunii, Victor Ponta a comentat declaratiile facute de colegul sau de alianta, la votul pentru suspendarea presedintelui. Pe 6 iulie, Crin Antonescu a declarat, in Parlament, ca se va "retrage definitiv" din viata politica daca Traian Basescu redevine presedinte.

"Ce face Crin Antonescu o poate spune doar el. Parerea mea, pe care i-am spus-o si lui: cand castigi, nu te retragi. Obligatta lui si a mea nu e fata de Basescu si ziarele lui Basescu, ci fata de cei care au votat. Nu as face ceva care sa-i dezamageasca pe acesti oameni. Nu stiu ce va face Crin, eu zic ca e corect sa ramana co-presedinte USL si sa fie canddatul nostru la prezidentiale", a conchis Victor Ponta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ponta referendum demitere Basescu, #Ponta validare referendum CCR, #referendum demitere Basescu Ponta , #premier