Ponta, keynote speaker la Beijing: Lauda investitiile chinezilor, care se afla doar pe hartie

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 13:19
3619 citiri
Ponta, keynote speaker la Beijing: Lauda investitiile chinezilor, care se afla doar pe hartie
Foto: Facebook/Victor Ponta

Fostul premier Victor Ponta a participat la o conferinta organizata in China, in calitate de "keynote speaker", iar social-democratul sustine ca nu a primit bani pentru asta.

Informatia a fost publicata, joi, pe contul sau de Facebook.

"Am participat in calitate de 'keynote speaker' la Conferinta organizata la Beijing cu ocazia lansarii 'China - Central and Eastern European Countries Think Tank Network'. Invitatia care mi-a fost adresata este inca un semn al modului pozitiv si special in care China priveste Romania (si aprecierea pentru succesul Summitului organizat la Bucuresti in 2013)!

Cred in continuare ca proiectele dezvoltate de China in regiunea noastra sunt formidabile oportunitati de dezvoltare si ca trebuie continuate si finalizate (Grupurile 3 si 4 de la Cernavoda, Tarnita, Rovinari, linia rapida de cale ferata Bucuresti - Chisinau, deschiderea pietei chinezesti pentru produsele noastre agroalimentare si multe altele)! Trebuie doar inteligenta si seriozitate din partea noastra si beneficiile vor fi uriase!", a transmis fostul premier.

De asemenea, Victor Ponta sustine ca implicarea Romaniei in proiectul "Noul Drum al Matasii" trebuie exploatata la maximum.

Romania, pe harta noului Drum al Matasii

"It's the Economy!", a transmis fostul sef al Guvernului tarii noastre.

De asemenea, el a tinut sa precizeze, pentru "a nu lasa loc de interpretari si dezinformari", ca nu a fost remunerat pentru aceasta activitate.

"Particip la multe evenimente internationale in baza experientei si cunostiintelor acumulate, evident fara sa primesc bani sau alte foloase", a subliniat fostul premier.

Am participat in calitate de 'keynote speaker' la Conferinta organizata la Beijing cu ocazia lansarii "China - Central...

Posted by Victor Ponta on 15 Decembrie 2015

Proiectele Romaniei cu China, majoritatea doar pe hartie

Despre investitii chineze majore in Romania se vorbeste de doi ani, dupa ce in noiembrie 2013, la Bucuresti a avut loc un important forum economic bilateral. Problema este ca cele mai multe promisiuni facute atunci de oficiali nu s-au concretizat nici pana in prezent.

Cele mai avansate discutii pe aceasta tema vizeaza sectorul energetic. Reactoarele nucleare 3 sI 4 de la Cernavoda vor fi construite de Nuclearelectrica in parteneriat cu China General Nuclear Power Corporation, insa lucrarile nu au inceput inca. Momentan, doar s-a semnat un acord.

Chinezii au spus "da" unui proiect de 6,5 miliarde de euro ce va fi realizat in Romania

De asemenea, in cazul centralei de la Rovinari, autoritatile romane au semnat un acord cu China Huadian. In plus, Guvernul a inceput deja discutiile cu partea chineza pentru constructia hidrocentralei de la Tarnita.

Agricultura se afla si ea pe lista asiaticilor. In 2013, China a promis ca va importa de la noi 3 milioane de porci, 3 milioane de ovine si 500 de mii de bovine plus cereale anual. Pana acum s-au materializat doar discutiile privind exportul de carne de porc congelata.

Un alt sector vizat este cel tehnologic. ZTE Corporation ar putea deschide o fabrica de ansamblare in tara noastra, insa demararea acestui proiect va mai dura o vreme.

Chen Jie, vicepresedintele companiei, a transmis in urma cu cateva luni ca negocierile cu partenerii ar putea dura pana in 2017.

C.P.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#Victor Ponta China, #Victor Ponta conferinta China, #Ponta investitii chinezi, #investitii chinezi Romania , #premier