Ponta, in campanie la Bursa: A intarziat si a facut promisiuni de listare

Luni, 06 Octombrie 2014, ora 12:18
2145 citiri
Ponta, in campanie la Bursa: A intarziat si a facut promisiuni de listare
Foto: Realitatea Tv

Premierul Victor Ponta, prezent la deschiderea sedintei de tranzactionare pe Bursa, a declarat, luni, ca anul viitor ar trebui sa se listeze la BVB cel putin patru companii de stat.

Seful Guvernului sustine ca 2015 ar fi perioada perfecta pentru vanzarea pe piata de capital a unui pachet de actiuni ale urmatoarelor societati detinute de Guvern: Hidroelectrica, Aeroporturi Bucuresti, Compania Energetica Oltenia si Portul Constanta.

"Listarile realizate pana acum au fost operatiuni de succes si acest lucru ne obliga sa continuam programul", a spus Ponta, care a deschis cu 20 de minute intarziere sedinta de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti.

"Sunt constient si am inteles necesitatea modificarii legislatiei. O piata moderna de capital are nevoie de norme cat mai clare si flexibile. (...) Va asigur ca tot ce inseamna piata de capital, investitii corecte si incredere in dezvoltarea economica si financiara a Romaniei in anii viitori trebuie incurajat si va asigur ca veti avea sprijinul meu", a explicat seful Guvernului.

Este prima vizita oficiala la BVB a lui Victor Ponta de cand a preluat mandatul de premier in mai 2012. In prezent, el se afla in campanie electorala pentru alegerile prezidentiale ce se vor desfasura in luna noiembrie.

"Daca 2013 si 2014 au fost ani de dezvoltare pentru Bursa de Valori Bucuresti, imi doresc foarte mult ca 2015 si 2016 sa continue, iar implicarea Guvernului, fie pe partea legislativa, fie pe partea decizionala de listare a companiilor care inca se afla in portofoliul Guvernului, sa sprijine aceasta dezvoltare a pietei de capital", a mai spus Ponta.

Hidroelectrica trebuia privatizata anul trecut, insa societatea a intrat de doua ori in insolventa, astfel ca procedura s-a amanat.

Document oficial: Hidroelectrica risca sa ajunga in faliment - in ce conditii

Pe de alta parte, listarea Complexului Energetic Oltenia a fost reprogramata, avand in vedere ca reprezentantii companiei au cerut un audit al resurselor de carbune de care dispune.

In privinta Portului Constanta, Guvernul a vrut sa transfere un pachet de actiuni catre autoritatile locale, concomitent cu listarea, insa s-a lovit de opozitia presedintelui Traian Basescu. Mai mult, Avocatul Poporului a stabilit ca masura este ilegala.

Greva in Portul Constanta: Sindicalistii se tem ca Mazare ii lasa fara locuri de munca (Video)

Listari de succes in mandatul lui Ponta

In timpul mandatului de premier al lui Victor Ponta, pe BVB au avut loc cele mai mari listari din istorie. In noiembrie 2013, Romgaz a strans 390 de milioane de euro de pe piata de capital, iar in vara acestui an Electrica s-a listat printr-o oferta de actiuni in valoare de 430 de milioane de euro.

De asemenea, Nuclearelectrica a strans 65 de milioane de euro, in timp ce Transgaz a luat 72 de milioane de euro din oferta secundara de actiuni ce a avut loc anul trecut.

Totusi, premierul Victor Ponta nu a fost prezent la Bucuresti la niciuna din aceste listari. In cazul Romgaz si Electrica, ele au avut loc concomitent la Londra si BVB, insa seful Guvernului a preferat sa participe la eveniment din capitala Marii Britanii, pentru a transmite un semnal pozitiv investitorilor straini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Ponta listari Bursa, #Ponta listare Bursa, #Ponta deschidere Bursa , #premier