Ponta: Ma vad cu ministrii care au negocieri de purtat cu FMI

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 15:33
1072 citiri
Ponta: Ma vad cu ministrii care au negocieri de purtat cu FMI

Premierul Victor Ponta a anuntat ca se va intalni, in cursul zilei de luni, cu ministrii care au de purtat negocieri cu FMI, pentru o discutie pregatitoare, urmand ca de miercuri sa inceapa negocierile propriu-zise cu delegatia Fondului.

"Azi, asa cum am facut si pana acum de altfel, ma vad cu toti ministrii care au negocieri de purtat cu FMI. Vicepremierul Chitoiu este imputernicit categoric sa conduca toate negocierile alaturi de Liviu Voinea si de fiecare ministru in parte", a spus Ponta.

El a precizat ca acest sistem al discutiilor pregatitoare a fost aplicat de fostul vicepremier Florin Georgescu.

"Azi ne impartim fisele de negociere. E un sistem pe care domnul Florin Georgescu l-a aplicat anul trecut si a fost foarte bun. Asta e intalnirea pregatitoare a noastra. Cei de la FMI cred ca marti abia sosesc in Bucuresti, iar de miercuri incep discutiile", a spus Ponta.

O misiune a Fondului Monetar International condusa de Erik de Vrijer se va afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. Misiunea FMI va fi insotita de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de necesitate.

FMI a intrerupt misiunile de evaluare dupa luna septembrie a anului trecut, motivand ca doreste sa discute bugetul pentru 2013 doar cu executivul rezultat dupa alegerile parlamentare din luna decembrie. Totusi, in noiembrie a fost prezenta in Romania o misiune tehnica, in timpul careia expertii FMI au analizat performantele economice si bugetare, fara a face insa niciun fel de declaratii publice si fara un raport catre consiliul director al Fondului.

Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009, si urmeaza sa se finalizeze in lunile martie-aprilie ale acestui an.

Premierul Victor Ponta a declarat la votul de investitura a Guvernului, in plenul Parlamentului, ca Guvernul este hotarat sa incheie un nou acord preventiv cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala deoarece UE este in plina furtuna economica, precizand ca nu toate propunerile formulate de aceste institutii sunt mereu perfecte, dar ca un astfel de acord este important.

Fostul ministru de finante Florin Georgescu declara, insa, in luna noiembrie, ca Guvernul intentioneaza sa negocieze chiar din luna ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde sa fie preluate unele dintre conditionalitatile nerealizate curprinse in actuala intelegere, care ar urma sa fie inchisa inainte de termen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet....
#Ponta discutii ministrii FMI, #discutii ministrii Guvern FMI , #premier