Ponta: Ministerul Economiei renegociaza contractele din energie cu "baietii destepti"

Duminica, 03 Iunie 2012, ora 17:26
1831 citiri
Ponta: Ministerul Economiei renegociaza contractele din energie cu "baietii destepti"
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica, la Bookfest, ca, in prezent, la Ministerul Economiei se renegociaza contractele din energie cu "baietii destepti" si ca asteapta rezultatele in acest caz.

"Astept rezultatele si astept si care sunt consecintele rezilierii, pentru ca din punctul meu de vedere, prima masura ar fi rezilierea, dar sunt jurist si nu vreau sa ma trezesc la anul, cand o sa fiu tot eu la guvernare, ca platesc niste despagubiri pentru greselile facute anul acesta", a spus Ponta, dupa ce a participat la lansarea cartii "Despre China" de Henry Kissinger, in traducerea lui Paul Dobrescu.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, arata, la jumatatea lunii mai, ca unul dintre rezultatele renegocierii contractelor bilaterale din energie este eliminarea pretului fix din contractele Hidroelectrica iar noul pret va fi stabilit la nivelul pietei concurentiale, ajustat prin mecanisme de corectie.

"Am reusit sa eliminam pretul fix din contracte si sa avem pret stabilit la nivelul pietei concurentiale, ajustat prin mecanisme de corectie. Un alt succes este ca Fondul Proprietatea, actionar in cadrul Hidroelectrica, a revenit in echipa de negociere, a semnat documentele. Stim ca pozitia FP la negocierile anterioare a fost ca nu e de acord cu un pret fix", a afirmat Daniel Chitoiu, in 18 mai.

Ministrul Economiei a adaugat ca pierderile in urma derularii contractelor cu "baietii destepti" se ridica la peste un miliard de euro si ca niciun contract nu a fost reziliat.

De asemenea, ministrul Economiei a spus ca aceste contracte bilaterale vor fi transparentizate.

Comisia Europeana a anuntat, in aprilie, initierea a cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica, producatorul roman de hidroenergie controlat de stat, a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, clienti industriali si producatori de energie electrica.

Contractele incheiate de Hidroelectrica sunt investigate, in prezent, atat de Comisia Europeana, din punct de vedere al unui posibil ajutor de stat, cat si de Consiliul Concurentei pentru posibile practici anticoncurentiale prin blocarea accesului pe piata de energie electrica.

Seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, recent, ca incurajeaza autoritatile sa ia masuri ferme in privinta celor care nu renegociaza contractele bilaterale cu Hidroelectrica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul chipset Dimensity 6300, care vine să înlocuiască Dimensity 6100+, cunoscut pentru integrarea în modele de telefoane accesibile precum Galaxy M15. Noul procesor promite...
#Victor Ponta contracte baieti destepti, #reenegociere constracte Ministerul Economiei , #premier
Comentarii