Ponta: Nu-i normal ca presedintele si premierul sa castige sub un angajat dintr-o institutie militarizata

Luni, 30 Martie 2015, ora 12:19
3957 citiri
Ponta: Nu-i normal ca presedintele si premierul sa castige sub un angajat dintr-o institutie militarizata
Foto: Victor Ponta/Facebook Arhiva

Scara normala a valorilor din sistemul de salarizare bugetara trebuie rearanjata, deoarece nu este normal ca presedintele tarii, prim-ministrul, presedintii Camerelor parlamentare sa castige mai putin decat un angajat dintr-o institutie militarizata sau companie de stat, a afirmat premierul Ponta.

"Trebuie sa rearanjam, totusi, scara normala a valorilor, trebuie sa existe in primul rand o ordine. Nu-i normal ca presedintele tarii, primul-ministru, presedintii Camerelor sa castige mai putin decat cine stie ce angajat dintr-o institutie militarizata sau dintr-o companie de stat, pentru ca nu exista nicio tara europeana unde sa se intample chestia asta. Cerem performanta de la cei care conduc institutii, dar in schimb credem ca nu trebuie nimic altceva pentru performanta", a spus Ponta, in deschiderea Biroului Permanent National al PSD.

Salarii mai mari in administratie? Cresterea salariilor ar diminua coruptia? Dezbatere Ziare.com

El a adaugat ca si medicilor, profesorilor, militarilor, politistilor trebuie sa li se asigure un plan de cariera si a precizat ca noua lege a salarizarii va fi definitivata in a doua parte a acestui an.

Guvernul propune in noua lege a salarizarii, conform cifrelor sustinute, joi seara, de catre ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, la Romania TV, un salariu minim brut de 1.200 lei si unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare, sindicatele, aflate in studioul TV, acuzand insa Executivul de incompetenta pentru faptul ca introduce eronat unele profesii in categoria meseriilor necalificate.

Guvernul propune salarii intre 1.200 lei si 22.000 lei pentru bugetari. Sindicatele acuza incompetenta

Cele cinci clase de salarizare ar urma sa includa de anul viitor, conform propunerii guvernamentale, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit scoli profesionale, fara bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurta durata (precum asistent medical, arhivar, grefier) si persoanele cu studii superioare de lunga durata (precum medicul, profesorul, dar si presedintele tarii, parlamentarul si ministrul), pentru aceasta ultima categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.

Liderii confederatiilor sindicale au aratat ca, prin acest proiect, Guvernul isi demonstreaza incompetenta si faptul ca nu cunoaste standardele ocupationale, deoarece include, de exemplu, profesia de sofer in categoria meseriilor necalificate, astfel ca proiectul nu va putea fi aplicat.

La randul sau, premierul Victor Ponta a aratat, vineri, ca apreciaza punctele de vedere exprimate "cu anticipare" la televiziuni, dar ca acestea nu sunt bazate pe realitati, deoarece nu exista un proiect avansat.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat recent ca numarul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul legii salarizarii urmand sa fie finalizat pana la sfarsitul anului.

Ponta se plange iar de salariile mici: Problema pentru mine si toti viitorii sefi de guvern

La sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul a decis infiintarea unui grup de lucru care sa revizuiasca Legea salarizarii unitare, astfel incat noile prevederi sa fie aplicate incepand cu anul viitor.

Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea slariului minim pe economie a condus in sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesita o corectie.

Legea-cadru a salarizarii personalului platit din fonduri publice a fost aprobata in 2010, cu un esantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluarii acestui esantion a fost creata o noua ierarhie a posturilor, atat intre domeniile de activitate, cat si in cadrul aceluiasi domeniu.

Raportul dintre salariul minim si cel maxim in sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numarul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensatiile, primele si indemnizatiile au fost plafonate astfel incat salariul de baza sa constituie partea majoritara a castigului.

Din cauza constrangerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi insa stabilite niciodata prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare cu valoarea de referinta, astfel incat pana in prezent au fost pastrate salariile avute anterior intrarii in vigoare a Legii-cadru.

Ce salarii au Obama, Merkel, Hollande si alti lideri ai celor 12 puteri economice ale lumii

In primavara anului trecut, intr-un interviu, ministrul Muncii afirma o noua Lege a salarizarii unitare ar putea fi aplicabila din 2015.

In 2013, premierul Victor Ponta declara ca vrea sa modifice Legea salarizarii, incluzand in "anvelopa nationala" cheltuieli de personal pentru fiecare institutie, respectiv primarii, consilii judetene, ministere, dar si "un salariu minim, probabil de 1.000 de lei, si un salariu maxim" si ca vrea ca noua Lege a salarizarii sa intre in vigoare in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta salariu mic premier presedinte , #premier