Ponta: Nu stiu daca avem gaze de sist in Romania

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 22:02
3588 citiri
Ponta: Nu stiu daca avem gaze de sist in Romania
Foto: Antena 3

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, joi seara, ca nu stie daca in Romania exista gaze de sist, dar si ca o eventuala exploatare a acestora prin fracturare hidraulica nu va incepe mai devreme de patru ani.

"Vreau sa le spunem oamenilor ca, in acest moment, timp de 4-5 ani nu se foloseste metoda fracturarii. Al doilea pas al explorarii nu se intampla mai devreme de patru ani si pentru asta e nevoie de o noua licenta", a declarat premierul, la Antena 3.

"Nu stiu inca daca avem sau nu gaze de sist", a continuat prim-ministrul.

Acesta a precizat ca firma americana Chevron a venit in Romania pe baza unei estimari a cantitatii de gaze de sist, deoarece nu se stie sigur daca si ce cantitate de gaze exista.

Ponta, dupa protestele de la Pungesti: Nu mi-am schimbat pozitia fata de gazele de sist

De asemenea, Ponta a spus ca exista si alte surse de poluare in Romania: "Si sondele din Prahova polueaza, daca le oprim maine? Si carbunele meu din Gorj polueaza. Si masinile sau tirurile polueaza".

"Vrem sa avem o dezvoltare, asa cum vedem in Occident, sau am ajuns intr-o vreme in care nu mai primim pe nimeni?", a intrebat seful Executivului.

Ponta a subliniat ca vrea ca Romania sa nu mai depinda de importurile de gaze, peste 4-5 ani: "Sa avem un pret stabil la gaze, sa nu mai creasca pretul in functie de cum importam si sa aratam faptul ca Romania isi foloseste potentialul".

"Romania respecta standardele europene, atat in ce priveste mineritul, cat si in ce priveste exploatarea gazelor sau a petrolului. Standardele europene sunt extrem de ridicate, nu cred ca exista la nivel mondial standarde mai ridicate.

Romania sa nu mai fie cea mai saraca tara din Europa, avand cele mai mari bogatii. Eu cred ca tara noastra este foarte bogata, raportat la tarile din jur. In Romania, ultimii zece ani, exista cultura 'cum sa nu faci ceva'", a mai spus prim-ministrul.

Ponta: La Rosia Montana trebuie sa decida toata tara, la Pungesti doar cei de acolo?

Acesta a precizat ca vrea sa ii covinga pe locuitorii din Vaslui in privinta necesitatii exploatarii gazelor de sist, aratand ca, pentru fiecare leu produs de judetul din estul tarii, de la Guvern pleaca patru lei acolo.

"In Vaslui sunt 80 de mii de pensionari, carora le platim in fiecare luna la timp pensia. In Vaslui sunt 20.000 de bugetari, oameni de care e foarte multa nevoie.

In momentul in care 100-200 de oameni spun 'sa-i gonim pe americani'... E in regula, dar pe cine pui in loc? Ca sa putem sa cream locuri de munca, ca de aia pleaca tinerii din Vaslui, sa facem drumuri. (...) Vreau sa le spun ca avem nevoie de bani sa le platim pensiile, salariile", a explicat premierul.

Victor Ponta a facut o comparatie si cu situatia de la Rosia Montana, aratand ca, in situatia aceasta, locuitorii de acolo vor exploatarea, "dar trebuie sa intrebam toata tara", in timp ce la Pungesti "ii intrebam doar pe cei de acolo".

Totodata, premierul a luat apararea jandarmilor, precizand ca nu a fost vorba de violente acolo, adaugand ca, daca compania Chevron "intra pe terenul privat al unui taran din Pungesti, jandarmii interveneau si ii dadeau afara".

Prim-ministrul a mai anuntat ca a aprobat redeschiderea a doua mine de uraniu si a sustinut ca Romania a primit si a cheltuit un miliard de euro din banii Uniunii Europene pentru protejarea mediului.

"Nu exista risc de poluare a apei. Panza freatica este la cativa metri adancime, iar exploatarile se fac la mii de metri adancime. Sunt multe dezinformari. (...) Cred insa ca sunt interese private impotriva tarii", a mai afirmat Ponta.

Protest in Bucuresti, fata de exploatarea gazelor de sist - Imbranceli cu jandarmii, la Guvern

Acesta a mentionat ca este inacceptabil ca un drum national sa fie blocat de protestatari, iar statul trebuie sa intervina in acest caz: "Ma ingrijoreaza lipsa de responsabiitate".

"Sa vii sa pui gaz pe foc - presedintele face acest lucru. Cei de la PDL vin acum si spun ca sunt de partea poporului. Regulile dintr-o democratie spun ca nu trebuie sa fii de acord cu cei de la putere, dar poti sa exprimi acest lucru intr-un mod democratic. Nu se poate ca atunci cand 200 de oameni spun ca sunt contra, sa nu mai facem nimic", a explicat seful Guvernului.

Prim-ministrul considera ca unele abordari ale oamenilor sunt radicale si ca acestia nu vor sa asculte si sa stea la masa pentru discutii.

"Romania nu isi produce astazi tot necesarul de gaz. Daca poti sa nu depinzi de nimeni, sa fii independent energetic, este un obiectiv strategic pentru orice tara. SUA sunt exportatori, pe langa faptul ca-si acopera necesarul intern.

Vreau ca Romania sa nu depinda de cineva din afara, eu nu vreau sa depinda de nimeni, daca se poate sa acoperim consumul nostru si cel al Republicii Moldova. Important este sa avem si niste preturi ca oamenii sa isi plateasca factura iarna", a mai adaugat premierul.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Victor Ponta proteste, #Victor Ponta exploatare gaze sist, #Ponta proteste Vaslui, #proteste gaze sist Pungesti , #premier