Ponta: Nu sustin o paralela intre Crimeea si Kosovo

Marti, 18 Martie 2014, ora 21:16
1705 citiri
Ponta: Nu sustin o paralela intre Crimeea si Kosovo
Foto: Facebook / Victor Ponta

Premierul Victor Ponta, aflat la Tirana, a declarat ca el nu sustine o parelela intre Crimeea si Kosovo, precum presedintele rus Vladimir Putin, deoarece exista diferente fundamentale intre aceste doua situatii, si a aratat din nou ca este important ca tarile UE sa aiba o pozitie clara.

"Nu sustin o paralela intre Crimeea si Kosovo, exista diferente fundamentale si cred ca este extrem de important ca toate tarile UE sa aiba o pozitie foarte clara fata de ce reprezinta, in mod indiscutabil, o criza pe plan european si ceea ce poate duce din nou la un razboi rece", a spus Ponta, intr-o conferinta de presa cu omologul sau albanez, Edi Rama.

El a aratat ca Ucraina si Republica Moldova, ca si Georgia, trebuie sprijinite in drumul lor democratic spre integrare europeana.

La randul sau, premierul Albaniei a apreciat ca o astfel de comparatie este nefondata si ca interventia rusa "merge impotriva cursului istoriei".

Totodata, prim-ministrul albanez Edi Rama i-a transmis premierului Victor Ponta un mesaj de recunostinta din partea tuturor albanezilor pentru pozitia pe care acesta a avut-o fata de Kosovo si si-a exprimat speranta ca Romania se va alatura in scurt timp "marii familii" care a recunoscut independenta regiunii.

"Vreau sa exprim recunostinta tuturor albanezilor in ceea ce priveste pozitia fata de Kosovo, pozitia domnului prim-ministru este o pozitie care ne da o mare si completa incredere ca, intr-un timp nu foarte indelungat, chiar si Romania se va alatura acelei mari familii care a recunoscut independenta Kosovo", a spus Rama.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca problemele din regiune se vor rezolva atunci cand Serbia si Kosovo vor deveni state membre UE.

"Dupa cum prim-ministrul Rama stie, este un subiect care in Romania inca starneste controverse. Pozitia finala a Romaniei va trebuie stabilita printr-o conlucrare intre presedinte, Parlament si Guvern. Eu pot sa vorbesc in numele Guvernului, sa spun ca in toate ocaziile Guvernul a sprijinit dezvoltarea institutiilor din Kosovo si ca, din punct de vedere al Guvernului Romaniei, o Serbie si un Kosovo membre ale UE vor reprezenta de fapt solutia cea mai buna, si acesta este un viitor pentru intreaga regiune", a spus Ponta.

Situatia din Kosovo este similara celei din Crimeea, a declarat, marti, presedintele rus, Vladimir Putin, citat de Russia Today, in pagina electronica.

Putin a respins criticile privind referendumul din Crimeea, citand declaratia unilaterala de independenta a Kosovo, ca exemplu de autodeterminare laudat de Occident.

Votul a fost considerat legitim din punctul de vedere al dreptului international, de catre Curtea Internationala de Justitie si aceleasi reguli se aplica in Crimeea, a declarat el.

Putin a respins afirmatia potrivit careia Kosovo a fost un caz unic din cauza varsarii de sange si a conflictelor etnice din Iugoslavia, pozitie sustinuta de Washington. CIJ nu spune nimic despre numarul victimelor in justificarea separarii Kosovo de Serbia, a declarat Putin.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Ponta Crimeea Kosovo, #Ponta vizita Albania , #premier