Ponta: Nu vreau sa conditionam candidatura Serbiei la UE de problema vlahilor

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 23:47
2828 citiri
Ponta: Nu vreau sa conditionam candidatura Serbiei la UE de problema vlahilor
Foto: Gov.ro

Problemele dintre Romania si Serbia trebuie abordate pragmatic, deoarece multe intalniri bilaterale anterioare au fost prietenesti, dar au avut ca finalitate obiectiile ridicate de Romania atunci cand s-a discutat despre statutul de candidat al Serbiei la UE, a declarat premierul sarb, Ivica Dacic.

Declaratia a fost sustinuta la finalul intalnirii cu premierul Victor Ponta, aflat la Belgrad.

La randul sau, Ponta a subliniat ca nu doreste ca Romania sa conditioneze candidatura Serbiei la UE de problema vlahilor din aceasta tara.

"Datoria noastra, ca premieri, este sa inlaturam toate problemele care ar putea sa afecteze relatiile bune dintre cele doua tari. Consider ca ar trebui sa adoptam pragmatic toate problemele care exista intre cele doua tari. Am participat personal la multe intalniri dintre Romania si Serbia, care au fost prietenesti si care in final au rezultat cu obiectiunile pe care Romania le-a ridicat atunci cand a fost vorba despre acordarea statutului de candidat Serbiei.

Ca atare, consider ca toate problemele care exista trebuie abordate deschis, trebuie solutionate pentru ca in relatiile dintre noi sa nu existe nimic ce ar putea afecta aceste relatii", a spus premierul sarb.

El a aratat ca cele doua tari pot derula multe proiecte comune, precum deschiderea de noi puncte de frontiera sau puncte de mic trafic pentru ca cetatenii sa nu fie obligati sa se deplaseze sute de kilometri pentru a trece frontiera.

Premierul Ponta a precizat, la randul sau, ca a asigurat Guvernul Serbiei de sprijinul total pe care Romania il acorda procesului de negociere si de integrare in Uniunea Europeana.

"Pentru Romania, o Serbie integrata in Uniunea Europeana reprezinta o bucurie si un avantaj, iar Romania trebuie sa fie un sprijin, nu o piedica. Eram liderul Opozitiei atunci cand Uniunea Europeana a luat decizia oficiala a inceperii negocierilor cu Serbia si am criticat decizia Guvernului Romaniei de a lega o problema a minoritatii romanesti (vlahii) din Serbia de ceea ce inseamna procesul de negociere al Serbiei cu Uniunea Europeana. Nu mi-am schimbat parerea, acum, cand sunt la guvernare.

In primul rand, pentru ca nici Romaniei nu i-a placut atunci cand a fost impiedicata in negocierile cu Uniunea Europeana de alte tari. Si in Romania exista o vorba: "Ce tie nu-ti place, altuia nu trebuie sa-i faci". Am crezut si cred ca Romania trebuie sa fie primul sprijinitor al Serbiei si nu cel care se opune, in vreun fel" , a conchis Ponta.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#relatii Romania Serbia UE, #Victor Ponta vizita Serbia, #Ponta Serbia vlahi UE , #premier